Wat te doen in Alkmaar

Ga een dagje gezellig naar Alkmaar

Alkmaar is een gemeente in de provincie Noord-Holland. Wat te doen in Alkmaar? De stad bruist en organiseert het hele jaar tal van leuke activiteiten.

Alkmaar grenst onder andere aan Heerhugowaard en ligt centraal in de provincie, Met Egmond aan Zee en Bergen aan Zee vlakbij is Alkmaar een toeristische gemeente. 

Wat te doen in Alkmaar

Alkmaar is verrassend leuk!

Verken het Historische Centrum. Wandel door de charmante straatjes en grachten van het historische centrum en bewonder de prachtige architectuur en historische gebouwen. Bezoek de Sint-Laurenskerk, het Stedelijk Museum Alkmaar en het Waaggebouw voor een diepgaande kennismaking met de geschiedenis en cultuur van de stad.

Ontdek de levendige winkelstraten en ga op zoek naar unieke boetiekjes, speciaalzaken en bekende winkelketens. Wandel door de Langestraat, de Laat en de gezellige zijstraten en vind mode, interieurartikelen, souvenirs en meer.

Alkmaar vanaf het water

Ervaar Alkmaar vanaf het water tijdens een ontspannen grachtenrondvaart. Vaar langs historische gebouwen, bruggen en sluizen terwijl je meer te weten komt over de geschiedenis en bezienswaardigheden van de stad. Een boottocht biedt een uniek perspectief op Alkmaar en is een leuke activiteit voor het hele gezin. Je kunt met de rondvaartboot veel leren over de omgeving, een gids die mee vaart verteld je alles over Alkmaar en de geschiedenis.

Je kunt ook naar het Stedelijk Museum gaan om alles te weten te komen over de stad en de omgeving. Maar ook het

  • Het Biermuseum
  • Hollands Kaasmuseum
  • Het Beatles Museum
  • Museum In ’t Houten Huis

zijn ook een aantal must see als je er bent.

Bekijk hier een overzicht van musea

In Alkmaar

Je kunt met een stadsgids door het centrum wandelen. De stadsgids kan je alles vertellen over de gebouwen en hofjes van Alkmaar. De verborgen steegjes en plekjes die je zelf niet zult vinden, daar loop je met een stadsgids zeker bij langs! Uiteraard kun je ook zelf op ontdekkingstocht gaan.

Hortus Alkmaar

Ontsnap aan de drukte van de stad en breng een bezoek aan de Hortus Alkmaar, een prachtige botanische tuin met een grote verscheidenheid aan planten en bloemen. Wandel door de thematuinen, bewonder de kleurrijke bloemperken en geniet van de rustige sfeer van deze groene oase.

Culinair Genieten in Alkmaar

In het centrum kun je heerlijk uit eten gaan. Op de Turfmarkt kun je kiezen tussen de vele menu’s uit de meest heerlijk gerechten. Hou je van vis of vlees of ben je vegetarisch? in Alkmaar ga je culinair verrast worden! Proef de lokale smaken in een van de vele restaurants, cafés en eetgelegenheden verspreid over de stad. Geniet van traditionele Nederlandse gerechten, internationale cuisine, ambachtelijke bieren en heerlijke wijnen in een gezellige en gastvrije sfeer.

Geniet op het terras van de Hollandse streek gerechten, proef huisgemaakte cake en appeltaart en geniet van een cappuccino of een biertje!

Kaasmarkt Alkmaar

De kaasmarkt in Alkmaar is de enige echte! Op het Waagplein vind het evenement plaats voor het het monumentale Waaggebouw. De traditie is al meer dan vier eeuwen oud. Daar waar er vroeger 4 dagen per week een kaasmarkt werd gehouden is er nu iedere vrijdag ochtend van april tot en met september een kaasmarkt en in de maanden juli en augustus zijn er ook avond kaasmarkten met een gezellige markt en braderie.

Meer dan 100.000 bezoekers zien jaarlijks dit prachtige schouwspel waar ook echt nog de kaas wordt verhandeld. Geniet van de levendige sfeer op het historische Waagplein terwijl kaasdragers traditionele kaasdragers drachten dragen en grote kazen worden verhandeld.

Ook de dorpen rondom Alkmaar moet je zeker gaan ontdekken! De polders, de molens en het landelijke van deze Noord-Hollandse gemeente is een lust voor het oog. Stap op de fiets, ga varen of wandelen.

Of je nu geïnteresseerd bent in cultuur, geschiedenis, winkelen, culinaire ervaringen of gewoon lekker ontspannen, Alkmaar heeft voor elk wat wils!