Wat te doen als je alleen bent

Wij geven je tips wat te doen in je eentje! 

Je kent het wel, je vrienden krijgen een relatie, een kind, kopen een huis en leven nog lang en gelukkig. Ga jij dan thuis zitten wachten tot de prins(es) op het witte paard langs komt of wil je eens geïnspireerd worden wat te doen als je alleen bent? Wij geven je een lijstje van alle leuke dingen die je alleen kan doen. En het is bovendien hartstikke goed voor je mentale gezondheid.

Tip 1: Sporten

Ben je het thuis zitten helemaal beu? Schrijf je dan in bij een lokale sportschool, eentje die niet te ver van je huis vandaan gevestigd zit, want je wilt niet eerst een marathon hebben gefietst voordat je op de crosstrainer gaat zitten. En je kunt dit heel gemakkelijk alleen doen. Je hoeft met niemand rekening te houden en kunt gaan wanneer je wilt. Bovendien is het een hele verstandige keuze om te gaan sporten.

Tip 2: Bioscoop

Voor vele Nederlanders is het nog een taboe om in je eentje naar de bioscoop te gaan, maar weet je hoeveel mensen, met bijvoorbeeld een Pathé Unlimited Card in hun eentje naar de bioscoop gaan? En je praat toch niet tijdens de film, dus waarom zou je niet alleen gaan? Gun jezelf een leuke filmavond!

Tip 3: Kopje koffie

Loop je door de binnenstad en heb je trek in een kopje koffie? Schroom dan niet om een koffietentje binnen te stappen. Wie weet wie je daar tegenkomt en je zult echt niet de enige zijn die alleen aan een tafeltje zit. Desnoods neem je plaats aan de bar en maak je een gezellig babbeltje met de barman of vrouw.

Tip 4: Wandelen

Maak een wandeling door de natuurgebieden in Nederland. Kies bijvoorbeeld voor een wandeling over de Veluwezoom of bezoek het prachtige natuurgebied Dwingelderveld in Drenthe. Of kies voor een heerlijke strandwandeling aan het Scheveningse strand. Wandelen in de natuur kan je écht een gevoel van rust, in je hoofd en in je lijf geven.

Lees meer over Wandelen in Nederland

Tip 5: Kookkunst

Begin met bakken! Er zijn tal van kookboeken, kookprogramma’s en overheerlijke recepten te vinden op o.a. Pinterest en YouTube. Haal de ingrediënten in huis en bakken maar! En als je gerecht klaar is, kun je dat of lekker alleen op smikkelen, of je nodigt vrienden en familie uit om een vorkje mee te pikken.

Tip 6: Theater

Heb je wel eens dat je een voorstelling heel graag wilt zien, maar de mensen in je omgeving de interesse niet delen? Ga dan alleen naar het theater. Zoals in de bioscoop praat je toch niet tijdens de voorstelling en wie weet wie je naast je aantreft om over de voorstelling te praten na afloop.

Tip 7: Instrument

Begin met het leren en het bespelen van een instrument. Heb je muzikale genen of ben je bijvoorbeeld heel enthousiast over een bepaald instrument? Dan is dit je kans! Je kunt noten leren lezen of muziekboeken aanschaffen, maar je kunt ook een cursus of workshop volgen en je passie delen met anderen. Let op: denk wel om de buren!

Tip 8: Winkelen

Is je salaris net gestort of heb je gespaard voor dat ene leuke jurkje of die leuke schoenen? Ga dan de binnenstad in. Er is niemand die je verteld welke winkel je wel of niet mag ingaan en je kunt op je eigen gemak en eigen tempo bepalen wat je waar wilt bekijken. En als je advies wilt? Dan zijn er altijd de winkelmedewerkers die voor je klaar staan om je te helpen.

Tip 9: Binge-watchen

Er is niemand die je ervan weerhoudt om de hele middag op de bank te hangen en naar je favoriete serie te kijken. Of houd een marathon van je favoriete filmtrilogie. Kortom: popcorn in de aanslag en genieten maar.

Tip 10: Op reis

Wat velen nog heel spannend vinden is alleen op reis gaan. Maar ben je op zoek naar een uitdaging en heb je geen zin om te wachten op die ene vriend(in) die nog even wil door sparen? Trek er dan alleen op uit. Begin bijvoorbeeld eens bij een Europese stad, zo ben je alsnog dicht bij huis als het je toch niet bevalt. En voor de echte dare-devil, ga op wereldreis. Ontdek nieuwe culturen, leer nieuwe mensen kennen en ontplooi jezelf tot wie je altijd al zou willen zijn. Er is niemand die je tegen houdt.