Wat doen in Noordenveld

Bezoek de gemeente Noordenveld! 

De gemeente Noordenveld ligt in de provincie Drenthe. De dorpen Norg, Peize en Roden behoren bij de gemeente Noordenveld. De tussenliggende dorpen zoals Altena, Steenbergen, Donderen, Een, Lieveren. Roderwolde, Peizermade, Nieuw-Roden, Leutingewolde liggen ook in dit gebied.

Wat doen in Noordenveld

Binnen de gemeentegrenzen zijn verschillende landschapstypen. In het noorden een dekzandlandschap en in het zuiden de veenkoloniën en hoogveen. Hier zijn zich verschillende esdorpen ontwikkeld, waaronder Peize, Roden en Norg en de vele kerndorpjes. In de hele gemeente Noordenveld zijn jaarlijks tal van activiteiten. Ieder dorp heeft zijn eigen festiviteiten, markten, braderieën, winkels, horeca en scholen.

Wat te doen in Roden

De hoofdplaats in de gemeente Noordenveld is Roden. In de 20 eeuw lag er nog een tramlijn Drachten – Groningen die ook door Roden en Peize reed. Deze tramlijn was een belangrijke verbinding met de grote steden. De tramlijn is vervangen door goede busverbindingen en wegen.

Roden heeft een grote geschiedenis die terug gaat tot in de Middeleeuwen. In Landgoed de Mensinge kun je alles te weten komen over de geschiedenis van Roden en omstreken. In de natuurgebieden rondom Roden zoals in het Mensingebos en Sterrebos kun je heerlijk wandelen.

Belangrijk middelpunt van Roden is de Brink. Op de Brink staat een standbeeld van Ot en Sien en de vele activiteiten die er jaarlijks worden gehouden zijn in en om de Brink.

In de gezellige winkelstraten van Roden kun je shoppen bij de lokale ondernemers. Na het winkelen kun je op de Brink op het terras een drankje drinken of van een lekker ijsje genieten. In de brasseries of eetcafé’s kun je een hapje eten. Ook voor een gezellige borrel en een muzikaal avondje uit kun je in Roden terecht. De Pompstee, Onder de Linden of Mo’s Café zijn tot de late uurtjes geopend.

Rodermarkt Roden

Iedere vierde dinsdag van september vindt de Rodermarkt in Roden plaats. De grote vee- en warenmarkt op de dinsdag is het hoogte punt van de feestweek. De Rodermarktparade met versierde wagens van scholen en wijken op de zaterdag komen jaarlijks ook duizenden bezoekers op af. De versierde wagens waar vele maanden aan is gewerkt gaan in optocht met muziekkorpsen door heel Nederland door de straten van Roden. De hele week is er een grote kermis op de brink en de laatste dag is de Kortebaandraverij op de Norgerweg wat na afloop nog tot de late uurtjes doorgaat in de feesttent.

In Roden zijn er nog tal van andere evenementen. Deze worden door de Volksvermaken georganiseerd. zoals Kunstroute, Kleintje Rodermarkt, Concours Hippique, De Lus van Roden, Rockin Roon, Oriënteringsrit, Winterfestiviteiten.

Bekijk de evenementen agenda van Roden

Roden heeft een theater en bioscoop de Winsinghhof waar naast de nieuwste films ook een leuke diversiteit een voorstellingen geprogrammeerd staan. Bekende namen als Youp van het Hek en Angela Groothuizen komen graag met hun voorstelling naar Roden.

Lees meer over Roden op DitisRoden.nl

Wat te doen in Peize

Peize is een kleiner dorp in de gemeente Noordenveld, Onder Peize vallen ook de dorpen Altena, De Pol, Peizerwold, Peizermade. De prachtige kerk in het centrum met een nog werkende orgel uit de 17e/18e eeuw, de Paiser meul (windmolen) moet je hebben gezien als je in Peize bent.

Peize heeft een openluchtzwembad die in de zomermaanden geopend is, een aantal winkels en horeca gelegenheden. Peize heeft een ‘eigen’ Volksvermaak en heeft jaarlijks tal van evenementen die vooral vanuit het centrum worden georganiseerd.
De actieve vereniging organiseert o.a. de

  • Palmpaasoptocht
  • Klootschiet competitie
  • Wandelvierdaagse
  • Paardenshow
  • Peizerjaarmarkt
  • Jaarmarkt met kermis
  • Koningsdag
  • PaisSonic muziekfestival
Lees meer over Peize op DitisPeize.nl

Wat te doen in Norg

Norg is vooral een groene gemeente in Noordenveld. De omvangrijke bossen omringen Norg. In de bossen kun je volop wandelen, fietsen en recreëren. Norg ligt dicht bij de hoofdstad van Drenthe Assen. De omliggende dorpen, Veenhuizen, Een, Westervelde, Langelo, Peest, Huis ter Heide behoren bij Norg.

Veenhuizen is bekent door Gevangenis Veenhuizen. Wil je alles weten over Veenhuizen? Bezoek dan Gevangenis museum Veenhuizen.

Bezienswaardigheden in Norg

De Kerk in het centrum, de Hunnenbedden, Windmolens zijn aanraders om te bezoeken. Roden heeft 1 brink, Norg heeft er 5. De brinken in het centrum van Norg zijn belangrijke voor Norg. De Weekmarkt, paardenmarkten en andere evenementen zoals de Feestvierdaagse Norg, Wielerwedstrijd worden altijd op of vanuit de brinken georganiseerd. Worteldagen is ook een jaarlijks terug kerend festival voor cultuurliefhebbers.

Lees meer over Norg op DitisNorg.nl

Natuur in Noordenveld

Noordenveld is een groenrijke gemeente. De vele bosgebieden en natuurgebied de Onlanden zijn belangrijk voor Drenthe. Al wandelend of op de fiets kun je langs alle dorpen in de gemeente gaan en de hele geschiedenis van Noordenveld ervaren. In roden kom je langs Ot en Sien en het Speelgoedmuseum en Landgoed Mensinge en het Scheepstra Kabinet, in Roderwolde langs de Koren- en oliemolen Woldzigt en in Norg fiets je langs de bossen en zie je langs de weg de meest prachtige boerderijtjes.

In Veenhuizen kom je alles te weten over de Paupers en geschiedenis van Veenhuizen. De Hunnebedden, de grafheuvels en heidevelden maar ook ongerepte natuur in de Onlanden. De vele wandel en fietsroutes zijn via GPS of Geocoaching routes zijn te vinden op Wandelenrondroden.nl. Zelfs scootmobiel rijders kunnen vele routes in Noordenveld rijden! Geniet van de natuur in Noordenveld!

Vanuit de gemeente Noordenveld ben je binnen een half uur in de Stad Groningen of Assen. De Drentse fietsvierdaagse gaat jaarlijks ook door de gemeente Noordenveld.

Bezoek de gemeente Noordenveld en geniet!