Wandelroutes Friesland

Zin in een wandeling door Friesland? Lees onze TOPtips!

Friesland is een echte waterrijke provincie, maar je kunt in Friesland ook heerlijk wandelen. Wandel door de stad of natuur in Friesland. Tal van wandelroutes zijn er online te vinden.

Wil je wandelen door de bossen van Beetsterzwaag of uitwaaien op een Waddeneiland of Makkum? Wil je met de kinderen de natuur ontdekken? Kabouterpaden zijn niet alleen leuk, maar educatief!

Vind mooie wandelroutes door Friesland ook op Wandel.nl

5 TopTips van de redactie

Natuurliefhebbers kunnen in Friesland naar maar liefst vier nationale parken. En twee nationale landschappen bezichtigen.

Hier kun je volop genieten van het open Friese landschap en de wateren om het landschap heen. De Waddeneilanden, meren en bossen maken de prachtige natuur van Friesland. Dé perfecte locatie voor een mooie wandeling.

Lees onze 5 TopTips Wandelroutes Friesland

Wandelen door de hoofdstad van Friesland

De hoofdstad van Friesland, Leeuwarden is een prachtige route neergezet met een bijzondere geschiedenis. Leeuwarden telt ruim zeshonderd monumenten, maar ook moderne architectuur ontbreekt niet in de stad. Ze zijn allen prachtig met allen een historisch verhaal.

Lees hier alles over de Stadsroute door Leeuwarden

Wandelen op Ameland

Op zoek naar een goede wandeltocht, even helemaal de natuur in? Dan moet je zeker naar het Waddeneiland Ameland gaan. Eenmaal van de boot op dit prachtige eiland dan kun je direct kennismaken met gevarieerde landschappen. Wandel langs de Waddenzee, door de duinen en de bossen, over het strand en langs de gezellige dorpjes op Ameland.

Bezoek aan de rand van het Hollumerbos de vuurtoren. Als je die beklimt dan kijk je over het hele eiland Ameland heen. Genieten op 55 meter hoogte van de natuur en het eiland.

Wandelroute 11fountains Dokkum

De wandelroute door Dokkum begint en eindigt bij de IJsfontein van Dokkum.

Dokkum lag eeuwen geleden direct aan zee, waardoor het een zeer belangrijke handels- en verdedigingsplaats was.

Maar sterk als de natuur is, zorgden eb en vloed voor het dichtslibben van de verbinding met de zee waardoor Dokkum de functie van kuststad verloor. Natuur en klimaat blijven van invloed op deze meest noordelijke zijde van Friesland, maar tegenwoordig staat Dokkum vooral bekend om de gezelligheid.

Wandel de gezellige route door Dokkum. Met deze route kom je langs vele gezellige boetiekjes, eetgelegenheden en bijzondere gebouwen.

Bezoek de website Visit Friesland voor de wandelroute 11Fountains Dokkum

Wandelen door Natuur en Cultuurpark Vijversburg

Natuur en Cultuurpark Vijversburg nodigt alle wandelaars uit om ontdekt te worden.

Zelf dwalen, zelf een route lopen. Om niet te verdwalen, zijn er meerdere paddenstoelen geplaatst. Het park is de ideale locatie om een speurtocht te organiseren. Erg leuk om er te wandelen met de kinderen!

Het park is 30 hectare groot en biedt dus genoeg ruimte om lekker te wandelen. Natuur en Cultuurpark Vijversburg is het gehele jaar dagelijks open van 08:00 uur tot 18:00 uur.

Elfstegentocht

Dwalen door pittoreske staartjes, op avontuur met je vrienden of familie of cultuur snuiven? Dit alles ervaar je tijdens de 11stegentocht in Woudsend.

Wandel de Elfstegentocht in het sfeervolle Woudsend. Een prachtig dorp, omringd door water. Zwerf door de gezellige steegjes, bewonder de mooie huizen en bekijk Woudsend eens door andere ogen.

Alles wat je moet weten over de route staat in de folder die je bij de lokale middenstand ophaalt. De route van de 11stegentocht wordt bepaald aan de hand van GPS en coördinaten.

Tijdens de Elfstegentocht leer je meer over de historie van Woudsend door middel van de borden in de stegen, de verhalen in de folder, de website en de video’s bij de stegen op de website. Laat je verrassen door de geschiedenis van Woudsend.

Lees alles over de Elfstegentocht

Meer Wandeltips

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips. Onze TopTips bewandeld? Lees hier nog meer Wandeltips in Friesland of lees nog meer tips op Wandel.nl