Wandelen in de Botanische Tuin Domies Toen

Vandaag  gaan we naar Pieterburen, wandelen in de Botanische Tuin Domies Toen.

Het is een heerlijke zonnige woensdagochtend, waar zullen we eens naartoe gaan? Wandelen doen wij graag, en we gaan er graag samen op uit om heel Nederland te ontdekken.

In heel Nederland zijn er tal van die ‘verborgen pareltje’. Van die plekjes om te gaan wandelen die je wel kent, maar waar je uiteindelijk nog nooit bent geweest. Wij wonen in Drenthe, de provincies Groningen en Friesland liggen voor ons om de hoek.Hier zijn echt heel veel van die pareltjes. En die ontdekken wij 🙂

Wandelen in de Botanische Tuin Domies Toen

Als wij vroeger eens door Pieterburen reden om de zeehonden te bezoeken bij de zeehondencrèche had ik wel eens een bordje gezien met ”Domies Toen”. Dus ik zei tegen mijn vriendin kom we gaan naar Pieterburen!

Petruskerk

Petruskerk Pieterburen

Aangekomen in Pieterburen parkeren we onze auto in de historische dorpskern tegenover het bezoekerscentrum van het Groninger landschap.

We lopen langs een prachtig gebouw die vroeger dienst deed als gebouw voor godsdienstonderwijs en stamt uit 1888. In 2006 werd deze omgebouwd tot theeschenkerij. We lopen over de laan naar achteren en zien achter een hek de prachtige Petruskerk opdoemen.

Petruskerk

Deze kerk stamt uit de 15e eeuw en blijkt 1 van de mooiste interieurs te hebben van Nederland. Met een eikenhouten kansel en een Leicher orgel uit 1901. Het is werkelijk een prachtige kerk.

Hier is de mogelijkheid om een kaarsje te branden wat wij als traditie dan ook even doen….

bloemenpracht

Botanische Tuin Domies Toen

We besluiten nu om even te dwalen door de prachtig aangelegde Botanische tuin. Domies Toen is de oude pastorietuin van Pieterburen.

De entree is 3 euro wat ten goede komt aan het onderhouden van de tuin. We wandelen in de Botanische Tuin, Domies Toen en genieten volop. In 1961 werd de pastorie afgebroken maar de tuin van de dominee werd behouden en hoe!

Hij is omgevormd tot een gevarieerde botanische tuin met een prachtige oude tuinmuur van rond 1600 met daarnaast het stijlvolle tuinhuisje uit 1710. De tuin is een must voor vlinders en insecten. Naast een vijver vinden we ouderwetse tuinplanten tot bos en stinsen planten. Langs de zonnewijzer met de rozen nog in knop lopen we door een esdoornlaantje met grillige vormen. Ook een stukje tuin doet ons denken aan Limburg..

Botanishce tuin

Bij Domies Toen is ook een Theeschenkerij en zijn er leuke evenementen. Wij besluiten na deze wandeling op de terugreis nog even langs Garnwerd aan Zee te gaan. We hebben trek en op een zonovergoten terras aan het Reitdiep in de haven genieten wij van een overheerlijke lunch.

Over pareltjes gesproken…. Pieterburen, de Petruskerk en Domies Toen zijn 2 echte aanraders!

Groetjes en tot het volgende pareltje!  Monique en Daniëlle