Verken de Johan Cruijff ArenA!

Een leuk en bijzonder uitje, verken de Johan Cruijff ArenA!

Altijd al een keer achter de schermen willen rondsnuffelen bij Ajax? Boek dan eens een stadiontour bij de Johan Cruijff ArenA! Het kan misschien niet vandaag vanwege de coronamaatregelen, maar het is zeker de moeite waard als het weer mag.

Je loopt door de spelerstunnel, de mixed zone, de kleedkamers en waar eigenlijk maar niet. Een onvergetelijk dagje uit voor voetballiefhebbers van alle leeftijden.

Parkeren onder het gras

Ga je met de auto? Denk voor vertrek met dit soort dagjes uit altijd even of je auto nog in orde is, denk aan de APK-keuring en check eventueel online meteen of je goedkope autoverzekering intussen niet nóg wat goedkoper kan. Op naar de Johan Cruijff ArenA! Bij aankomst heb je meteen de eerste mooie ervaring te pakken: je parkeert in de garage namelijk recht onder het stadion.

Boven je hoofd ligt het veld, waar sinds 1996 de hoofdmacht van Ajax haar thuiswedstrijden afwerkt. Daarvoor speelde Ajax in Stadion De Meer.

Ajax Gallery of Fame

Tijdens een stadiontour kom je op alle plekken waar de spelers zich rondom wedstrijden begeven. Het veld uiteraard, de mixed zone waar ze interviews geven, de perskamer en de kleedkamer. En natuurlijk bezoek je de Ajax Gallery Of Fame, waar je meer komt te weten over de roemrijke geschiedenis van de club. Van Johan Cruijff tot Frenkie de Jong en van Louis van Gaal tot Horst Blankenburg.

Met een virtual reality-beleving waan je je een basisspeler in een kolkend stadion en een gratis digitale foto maakt je ervaring ten slotte compleet.

Alweer bijna een kwart eeuw een voetbaltempel

Want je komt op een bijzondere, bijna legendarische plek waar alweer bijna een kwart eeuw gespeeld wordt. Het stadion werd tussen 1993 en 1996 gebouwd en Johan Cruijff, de latere naamgever van de voetbaltempel, is er nog lang actief geweest als technisch adviseur. Bondscoach Frank de Boer begon hier zijn trainerscarrière met vier kampioensschalen.

Zlatan Ibrahimovic scoorde er zijn beroemde slalom-goal tegen NAC, Barcelona werd er in 2013 verslagen en de recente successen in de Europa League en Champions League zijn er nog steeds voelbaar: Tadic, Huntelaar, Mazraoui, Onana, Neres, Blind, Tagliafico, je loopt ze misschien wel tegen het lijf.

En dan zijn er natuurlijk de vele KNVB-bekers en landelijke kampioenschappen, waaronder die bijzondere 34e. Je zou bijna vergeten dat Michael Jackson hier ook nog heeft opgetreden en Oranje er regelmatig speelt.

Kids Tour en fanshop

Op moment van schrijven is de Johan Cruijff ArenA voor rondleidingen gesloten vanwege de coronacrisis en zul je iets anders moeten verzinnen voor een dagje uit.

Een stadiontour kun je normaliter zeven dagen per week doen, behalve als Ajax speelt natuurlijk. Voor groepen piepjonge fans is bovendien ook een Kids Tour te boeken. Maak ook ruim de tijd voor een bezoekje aan de Ajax-fanshop. Hier haal je behalve het thuisshirt allerlei andere Ajax musthaves.