Voerman Museum

Voerman Museum

Bekijk archeologische vondsten in het Voerman Museum

Achterstraat 46-48
8051 GC Hattem

Telefoon: 038-4442897

Het Voerman Museum toont zowel archeologische vondsten, historisch materiaal, als beeldende kunst.

Voerman Museum

Het museum toont zowel archeologische vondsten, historisch materiaal, als beeldende kunst. Op de bovenverdieping van de twee panden is de wisseltentoonstelling te vinden. De wisselexpositie die op dit moment in het museum wordt getoond is ‘Schot in de roos’, geïnspireerd door de La France Rozen van Jan Voerman sr.

De tentoonstelling is een ode aan de ‘koningin der bloemen’, waarbij de focus vooral ligt op de Nederlandse en Vlaamse negentiende en twintigste eeuw, met uitschieters naar voren en achteren. Schilders als Hendrik Heyligers, Hubert Bellis, Leon Londot, Edouard Huberti, maar ook de ‘eigen’ Jan Voerman senior en junior en Jo Koster zijn vertegenwoordigd.

Deze tentoonstelling is tot en met 15 oktober te zien. Vanaf begin november volgt de expositie Hattemse gezichten vanuit de Haagse school.
Op deze verdieping is eveneens de kunst van Jan Voerman junior te bekijken, met een afdeling die speciaal is gewijd aan zijn werk voor de Verkade-albums. Maar ook werken uit zijn latere ‘vrije periode’ komen aan bod.

Op de begane grond is de zaal die ruimte biedt aan de werken van Jan Voerman senior, die velen kennen als de IJsselschilder. Niet alleen zijn IJsselgezichten hebben hier een plek gekregen, ook zijn andere werken als stadsgezichten en stillevens.

De schilder Jo Koster heeft op de benedenverdieping eveneens een eigen zaal. Haar schilderwerken, die het leven op het platteland tonen en die haar belevenissen tijdens haar reizen door onder meer Frankrijk, Spanje en Italië in beeld brengen, worden hier getoond.

De historische collectie van het museum is op de begane grond te vinden in de Zicht-op-Hattem-zaal. Hier zijn kunstwerken te zien die de historie van Hattem uitbeelden, maar ook de resultaten van opgravingen. Zoals de klokbekers en andere overblijfselen die het klokbekervolk hebben nagelaten. In een andere zaal staat weer de Hattemer en historische figuur Herman Willem Daendels centraal.

Archeologie bevindt zich in de kelder van het museum, waarbij de gewelven een bijzonder extra element vormen. Archeologische vondsten zijn hier te zien, die werden verzameld door huisartsen M. Sypkens-Smit en zijn zoon J.H. Sypkens-Smit. Beiden waren bevlogen archeologieverzamelaars en legden met hun verzameling de basis voor de archeologische collectie van het Voerman Museum Hattem. In de gewelven is tenslotte aandacht voor de Middeleeuwse geschiedenis van Hattem en de burcht de ‘Dikke Tinne’, die destijds de stad domineerde.

Het museum heeft in elke ruimte schriftelijke informatie beschikbaar over de getoonde collectie. Op afspraak is het mogelijk met een gids een rondleiding te maken. Bovendien kunnen bezoekers op elke eerste zondagmiddag van de maand deelnemen aan rondleiding door een gids. Deze is gratis voor degene die een entreebewijs voor het museum heeft.

Adres Voerman Museum

Achterstraat 46-48
8051 GC Hattem
Telefoon: 038-4442897

Bezoek de website

Dagje eropuit

ik wil kamperen

Ik wil kamperen

Essentiële tips voor kamperen: wat je nodig hebt, kiezen tussen tent of caravan, backpacken of camping, wandelen of fietsen, en de beste plekken in Nederland. Bezoek wattedoenvandaag.nl voor uitjes en evenementen per provincie.

Uitgelicht in Nederland

Beleef het échte Friesland: Ontdek de provincie door te kamperen

Echt Friesland ontdekken

Friesland is een prachtige provincie, vol met de mooiste wateren en pittoreske dorpjes. Beleef het échte Friesland: Ontdek de provincie door te kamperen.

Blogs

Weekendje Nijmegen

Wij gingen voor een weekendje historie, cultuur, winkelen naar Nijmegen. 'Gewoon' genieten van het leven in een van de oudste steden van Nederland! We gingen ook de podwalk lopen van ''Het Verhaal van Nederland'' in Nijmegen.