Stationsgebouw Haarlem

Stationsgebouw Haarlem

Kruisweg 18
2011 LC Oude Stad

Stationsgebouw Haarlem  heeft een rijke geschiedenis en werd geopend in 1839. Station Haarlem is het belangrijkste spoorwegstation van Haarlem. Tevens rijden de treinen via de Oude Lijn. Deze spoorlijn is namelijk de eerste spoorlijn van Nederland en werd tevens in 1839 geopend. Deze spoorlijn ligt er dus nog steeds. Natuurlijk hebben er vele vernieuwingen en restauraties plaatsgevonden, maar tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds op gereden en wordt het station van Haarlem druk bezocht.

D.A.N. Margadant ontwierp in 1906 een nieuw gebouw voor het te vervangen oude stationsgebouw van Haarlem. Het stationsgebouw is als enige station in Nederland gebouwd in de stijl van Art Nouveau of Jugendstil- stijl. Een leuk feitje is: Station Haarlem heeft als decor gefunctioneerd voor de film Zwartboek van Paul Verhoeven in 2005 en voor de Amerikaanse actiefilm Ocean’s Twelve in mei 2004.

Adres Stationsgebouw Haarlem

Kruisweg 18
2011 LC Oude Stad

Bezoek de website

Dagje eropuit

Margedag Tips

Margedag Tips

Ontdek 10 leuke en gevarieerde activiteiten voor een margedag met kinderen, inclusief 5 gratis uitjes voor een betaalbare dag vol plezier!

Uitgelicht in Nederland

Blogs