Prehistorische Vuursteenmijn Rijckholt

Prehistorische Vuursteenmijn Rijckholt

Rijksweg 186
6247 AN Rijckholt

Telefoon: 040-433672584

Verborgen in het Savelsbos liggen de unieke, prehistorische vuursteenmijnen. De excursie naar de Prehistorische Vuursteenmijn in Rijckholt wordt georganiseerd door De Stichting Ir. D.C. van Schaik en de Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven van het Natuurhistorisch Genootschap Limburg met ondersteuning van de gemeente Eijsden-Margraten, Provincie Limburg, Geologische Vereniging afdeling Limburg, Staatsbosbeheer, Archeologische Vereniging Limburg en de Ingenieursvereniging KIVI afdeling Maastricht.

Prehistorische Vuursteenmijn Rijckholt

Zo’n 6000 jaar geleden groeven mensen hier naar vuursteen om er vervolgens gebruiksvoorwerpen en pijlpunten van te maken. Vuursteen was een ideale grondstof, het splijt gemakkelijk en heeft scherpe breukranden. In eerste instantie groef men kuilen om naar vuursteen te zoeken, later ging men ook diep de grond in. Zo ontstond een uitgebreid complex van ondergrondse schachten en mijngangen.

Excursie

Tijdens de excursie wordt over het landschap, de geschiedenis, de geologie en de archeologie van het Maasdal, het Zuid-Limburgse heuvelland en het boeiende verhaal van de opgraving verteld. In de bezoekersgang kunnen bezoekers een kijkje nemen in de mijn en vertelt de gids over deze getuige van lang vervlogen tijden.

De rondleidingen vinden tussen 1 april en 1 oktober plaats op elke 1e en 3e woensdag van de maand van 19.00-21.00 uur. In de maanden juli en augustus vindt de rondleiding wekelijks op woensdag plaats. Tijd: 19:00-21:00 uur.

Duur van activiteit: 2 uur.
Deelnemers aan de excursie dienen goed ter been te zijn.

Adres Prehistorische Vuursteenmijn Rijckholt

Rijksweg 186
Rijckholt
Telefoon: 040-433672584

Bezoek de website

Dagje eropuit

Margedag Tips

Margedag Tips

Ontdek 10 leuke en gevarieerde activiteiten voor een margedag met kinderen, inclusief 5 gratis uitjes voor een betaalbare dag vol plezier!

Uitgelicht in Nederland

Blogs