Natuurhistorisch Museum Maastricht

Natuurhistorisch Museum Maastricht

Bezoek één van de grootste regionale natuurhistorische musea in Nederland.

De Bosquetplein 7
6211 KJ Maastricht

Telefoon: 043 - 3505490

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht is één van de grootste regionale natuurhistorische musea in Nederland. Gevestigd in een Middeleeuws kloostercomplex presenteert het Maastrichtse museum een verrassende expositie over de huidige én de vroegere natuur van Zuid-Limburg.

Natuurhistorisch Museum Maastricht

Het zuidelijkste stukje Nederland kent een on-Nederlandse rijkdom aan bijzondere planten en dieren, en ook de ondergrond is fascinerend ‘anders’ – dit is het gebied waar de oudste gesteenten van Nederland aan de oppervlakte komen. De versteende resten van planten en dieren die hier opgegraven worden, vertellen een opwindend verhaal van het steeds veranderende Limburgse landschap, dat door de tijd heen bevolkt werd door reuzen-libellen, sauriërs, mammoeten en nijlpaarden. Andere topstukken enkele reuzenschildpadden en onze nieuwste Mosasaurus Lars die langzaam ontleed wordt in ons nieuwste sciencelab.

Sciencelab

Het Sciencelab biedt het publiek een kijkje achter de schermen. Een behoorlijke kijk zelfs. Voorheen zag de bezoeker het object pas als het alle preparaties achter de rug waren. Heel jammer, want dat is nu juist een waanzinnig boeiend traject. De hele weg van de Enci-groeve tot achter glas in ons museum. Dat willen we de bezoeker tonen. De omgedraaide wereld, de botten worden in het Sciencelab weer tot leven gewekt en de bezoeker is hier getuige van. Wetenschap, onderzoek en publiek treffen elkaar in en om het Sciencelab.

Tot de topstukken behoort o.a het fossiel van de mosasaurus ‘Bèr’, een uitgestorven zeereptiel dat aan het eind van het dinosaurustijdperk de Krijtzee onveilig maakte, de tropische zee die toen Zuid-Limburg bedekte.

Limburgse natuur

Ook de natuur van ‘nu’ komt uitgebreid aan bod. De planten en dieren van de hellingbossen, van de Krijtgraslanden, de grindgaten en de poelen – in een serie diorama’s komt de Limburgse natuur in al haar verscheidenheid tot leven.

De relatie tussen mens en natuur is in de nieuwe afdeling ‘Dynamiek’ te zien; sommige planten- en dierensoorten houden de veranderingen die de mens in de natuur aanbrengt maar moeilijk bij, terwijl andere soorten juist profijt trekken van de snelle veranderingen in hun leefmilieu. Andersom bepalen klimaat en bodemgesteldheid waar mensen zich graag vestigen, en waar niet.

De Insectenkamer – het ‘insectarium’ – is een museumzaal geheel gewijd aan de fantastische diversiteit aan insecten uit Zuid-Limburg. In de speciale bijenkast met glazen zijwanden is een levend bijenvolk van heel dichtbij te zien.

Tuin en Winkel

De museumtuin werd in 1913 opgericht. De tuin bestaat uit twee gedeeltes: de ‘De Wevertuin’ en de ‘Maastrichtien’ tuin. In de museumwinkel koopt u onze heerlijke zelfgemaakte honing, heerlijke “Mosasauruswijn” , diverse literatuur en leuke gadgets voor de kinderen.

Tentoonstellingen & activiteiten

Naast de vaste collecties presenteert het museum regelmatig tijdelijke tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen. Op dit moment kunt u de tijdelijke tentoonstelling “het Duistere Dierenrijk”bezoeken. Ontdek wat dieren ’s nachts uitspoken. Verder organiseert het NHMM jaarlijks een winter- en zomerprogrammering van lezingen, workshops en kinderactiviteiten.

Meer actuele informatie hierover vindt u de website van het museum of via onze facebookpagina.

Adres Natuurhistorisch Museum Maastricht

De Bosquetplein 7
6211 KJ Maastricht
Telefoon: 043 – 3505490

Bezoek de website

Dagje eropuit

Wat te doen in de Lente

Wat te doen in de Lente

Het is weer Lente! We kunnen weer genieten van langere dagen en de zon! hou jij een grote schoonmaak en ga je er ook genieten van de Lente?

wat te doen met pinksteren

Wat te doen met Pinksteren

Binnenkort is het weer zover, Pinksteren. Net het uitgebreide Hemelvaartsweekend achter de rug, waarom dat vakantiegevoel niet verlengen met een gezellig Pinksterweekend?

Uitgelicht in Nederland

Geniet van een dag rust

Geniet van een dag rust

Ontdek de ultieme ontspanning in Nederland's beste privé wellnesscentra. Geniet van luxe en voor een onvergetelijke rustervaring.

Blogs