Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum

Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum

Bezoek het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum

Markt 30a
4731 HP Oudenbosch

Telefoon: 0165-317 677

Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum van Oudenbosch exposeert collecties op het gebied van geologie, archeologie, levende natuur, mens en milieu en volkenkunde. De verzamelingen gaan terug tot halverwege de negentiende eeuw.

Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum

De Broeders van Saint Louis hadden een vooruitziende blik. In de 19e eeuw begonnen ze met het verzamelen van natuurhistorische en volkenkundige objecten ten bate van het onderwijs. Dit resulteerde in omvangrijke collecties op velerlei gebied. Tientallen jaren voordat het bestuur besloot een speciale museumruimte in te richten, verzamelden de broeders al allerlei bijzondere voorwerpen.

In 1862 vertrokken de eerste vier broeders van Saint Louis naar Indonesië om in Surabaya de eerste katholieke jongensschool van Java te stichten. De Broeders in Indonesië stuurden veel voorwerpen en brachten ze in latere jaren mee om in een van de ruimtes van Saint Louis tentoongesteld te worden. “Een koffer uit Oudenbosch met leuke en ondeugende verrassingen voor de broeders in de Oost werd beantwoord met een kist volgepropt met Indische vruchten of met vogelhuidjes en klewangs voor het Oudenbossche museum. Want de Broeders in Indonesië willen dat het Museum van Saint Louis groots en schoon wordt.”

Eind 19e eeuw schonken de Witte Paters veel voorwerpen uit de Congo. In de loop der jaren schonken ook ouders van interne leerlingen voorwerpen aan het museum en door de aankoop in 1903 van de flinke vogelcollectie met alle inheemse vogels groeide er behoefte aan meer ruimte. De tijd brak aan om aan een echte museumruimte te denken.

Inmiddels heeft het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum – ‘groots en schoon’ – zich een plaats veroverd tussen de reguliere musea van Nederland. Collecties op het gebied van levende natuur, archeologie, geologie, milieu en uiteraard volkenkunde bieden een schat aan bezienswaardigheden en wetenswaardigheden. Voldoende om geruime tijd in het museum door te brengen. Laat u verrassen door de gevarieerde collecties welke zijn geëxposeerd in een sfeer van vroeger.

Collecties Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum

Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum kent diverse afdelingen met verschillende collecties. De ‘hoofdattractie’ is de bijna duizend opgezette dieren op de eerste verdieping. Veel dieren zijn ingepast in hun natuurlijke omgeving. Ook is er een omvangrijke collectie vlinders. De afdeling archeologie is voortgekomen uit de interesses van broeder Christofoor, die al in de jaren ’50 van de vorige eeuw archeologische vondsten verzamelde in Noord-Brabant en Limburg.

Daarnaast is er een geologische afdeling met stenen en mineralen, een prachtige expositie over Nederlands-Indië, er is een zaal met Afrikaanse kunst en gebruiksvoorwerpen die zijn meegebracht door de missionarissen (Witte Paters) in de 19e en 20e eeuw en er is een milieu-afdeling. Daar is van alles te zien en te doen over en met onderwerpen als wind- en kernenergie, klimaat, ijstijd, bodemvervuiling en afvalverwerking. Ook is er een weerstation.

Adres Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum

Markt 30a
4731 HP Oudenbosch
Telefoon: 0165-317 677

Bezoek de website

Dagje eropuit

Margedag Tips

Margedag Tips

Ontdek 10 leuke en gevarieerde activiteiten voor een margedag met kinderen, inclusief 5 gratis uitjes voor een betaalbare dag vol plezier!

Uitgelicht in Nederland