Limburgs Schutterij Museum

Limburgs Schutterij Museum

Limburg is rijk aan cultuur en tradities.

Rozenstraat 18
5935 AN Steyl

E-mail: [email protected]

Limburg is rijk aan cultuur en tradities. Een typisch voorbeeld van Limburgse folklore is het schutterswezen, waarvan de oorsprong terug gaat tot de Middeleeuwen.

Limburgs Schutterij Museum

Jaarlijks hoogtepunt is het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS), waar schutterijen uit Nederlands en Belgisch Limburg strijden om ‘D’n Um’. Net als vastelaovend is ook deze traditie provinciaal gemeengoed, verankerd in het DNA van Limburg. Dus is er ook een Limburgs Schutterij Museum, gehuisvest in de voormalige parochiekerk van Steyl. Op deze bijzondere locatie wordt de historie van het schutterswezen kleurrijk in beeld gebracht. Maak kennis met de tradities en rituelen, bekijk de prachtige vaandels en uniformen, de zware buksen en het begeerde koningszilver.

Het monumentale gebouw is een bezienswaardigheid op zich. De vroegere Sint Rochuskerk is een landmark van het kloosterdorp op de plek waar in de 17de eeuw een kapel voor de heiligen Sint-Rochus en Sint-Sebastianus werd opgericht.

Sjöttershoés

Het kerkgebouw is tegenwoordig multifunctioneel en biedt naast de museumpresentatie ook ruimte en faciliteiten voor muziekuitvoeringen, evenementen en vergaderingen. Dit deel van de kerk wordt aangeduid met sjöttershoés, dialect voor schuttershuis. De hele inrichting en entourage ademt de sfeer van dit typisch stukje volkscultuur waar de Limburgers aan beide zijden van de grens zo trots en fier op zijn. Het koor is aangekleed met tentbanen en een schietboom, de wanden laten schutters uit andere tijden zien.

Adres Limburgs Schutterij Museum

Rozenstraat 18
5935 AN Steyl

Bezoek de website

Dagje eropuit

Margedag Tips

Margedag Tips

Ontdek 10 leuke en gevarieerde activiteiten voor een margedag met kinderen, inclusief 5 gratis uitjes voor een betaalbare dag vol plezier!

Uitgelicht in Nederland

Blogs