Kapiteinshuis Pekela

Kapiteinshuis Pekela

Kapiteinshuis Pekela, Stap eens binnen in de 19de eeuw.

Dominee S. Tjadenstraat c95/96
9663 RD Nieuwe Pekela

Telefoon: 06-54290159

‘Stap eens binnen in de 19de eeuw’ is de toepasselijke slogan van museum Het Kapiteinshuis te Nieuwe Pekela en niet zonder reden. Wie er binnen stapt heeft het gevoel terug te gaan in de tijd. In de voorkamer bekruipt je het gevoel alsof de kapitein is opgestaan om even met zijn vrouw een wandelingetje te maken en elk moment terug kan komen om u zijn sterke verhalen te vertellen.

Kapiteinshuis Pekela

Kornelis Jans Boon en Jantje Roelofs Koop lieten aan de vooravond van de 19e eeuw een Kapiteinshuis bouwen in Nieuwe Pekela. Twee hardstenen neuten onder de voordeur met de initialen K.J.B. en J.R.K. en het jaartal 1799 herinneren aan de bouw. Het Kapiteinshuis ontstond in een periode dat de Veenkoloniale Zeevaart een eerste bloeiperiode doormaakte. Turf was in 1800 al lang niet meer de belangrijkste bron van inkomsten.

Uit de turfvaart had zich inmiddels de Veenkoloniale Zeevaart ontwikkeld. Men voer op bestemmingen rond de Oostzee, op Engeland en het Middellands Zeegebied. In de loop van de 19de eeuw stak men ook steeds vaker de oceaan over naar plaatsen als New York, Recife, Rio Grande do Sul en andere exotische bestemmingen. Soms was men maanden van huis. Toch bezaten de meeste kapiteins en stuurlieden een zogenaamd Kapiteinshuis. Aan het begin van de 21ste eeuw laat het Kapiteinshuis Pekela u op verrassende wijze kennis maken met een voor velen onbekend stukje varend verleden. Weinigen weten dat omstreeks 1870 meer dan 60% van de Nederlandse vloot in de Groninger Veenkoloniën geregistreerd stond.

Zeemanscollege

En wist u dat Nieuwe Pekela tot in de jaren ’30 een eigen zeemanscollege bezat? Maak tijd om binnen te stappen. Scheepsportretten, foto’s genomen te Marseille, Liverpool en New Castle, uit Rusland meegebrachte serviezen, houtwerk uit Riga, schoorsteenhondjes uit Staffordshire, brieven uit de vreemde en allerlei snuisterijen, nemen u mee terug in de tijd.

Adres Kapiteinshuis Pekela

Dominee S. Tjadenstraat c95/96
9663 RD Nieuwe Pekela
Telefoon: 06-54290159

Bezoek de website

Dagje eropuit

Margedag Tips

Margedag Tips

Ontdek 10 leuke en gevarieerde activiteiten voor een margedag met kinderen, inclusief 5 gratis uitjes voor een betaalbare dag vol plezier!

Uitgelicht in Nederland

Blogs