Historisch Museum APZ Wolfheze

Historisch Museum APZ Wolfheze

Al meer dan 100 jaar worden er in Wolfheze psychiatrische patiënten behandeld.....

Wolfheze 2
6874 BE Wolfheze

Telefoon: 026-4833111

Al meer dan 100 jaar worden er in Wolfheze psychiatrische patiënten behandeld. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de rijke historie van het terrein en de mensen die er werkten of behandeld werden, is er het Historisch Museum APZ Wolfheze.

Historisch Museum APZ Wolfheze

Historisch Museum APZ Wolfheze is een eeuw geestelijke gezondheidszorg
Gevestigd in een gebouw dat eerder plaats bood aan patiënten met een besmettelijke ziekte, maar ook fungeerde als meubelmakerij en linnenkamer, toont het museum sinds 1989 de geschiedenis van ‘Wolfheze’. Een collectie foto’s, ansichtkaarten, gebruiksvoorwerpen, apparaten, instrumenten, boeken, artikelen en verslagen vertelt het verhaal van een eeuw geestelijke gezondheidszorg.

Zo kunt u in het museum meer te weten komen over;

  • bad- en bedverpleging
  • de invoering van arbeidstherapie
  • de ontwikkeling van medicijnen
  • de oorlogsjaren en het bombardement – door de Engelsen -dat in 1944 plaatsvond
  • de tijd van de antipsychiatrie in de jaren zeventig en
  • de huidige ontwikkeling naar vermaatschappelijking van psychiatrische patiënten.

Ook zijn er voorbeelden van medische apparatuur te zien, waaronder een authentiek elektroshockapparaat. Verder zijn er allerlei curiosa tentoongesteld, zoals uniformen van verpleegkundigen, een petroleumlamp uit de tijd dat elektriciteit nog te duur was om het ziekenhuis te verlichten, spanlakens en leren beenkokers die gebruikt werden om onrustige patiënten in bedwang te houden.

Bibliotheek

In een aparte kamer is de uitgebreide museumbibliotheek te vinden met daarin onder meer jaarverslagen, geneeskundige tijdschriften, personeelsbladen en boeken over de historie van de geestelijke gezondheidszorg in Nederland.

Het Historisch Museum bevindt zich op het terrein van het voormalig Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis (APZ) Wolfheze, tegenwoordig onderdeel van Pro Persona, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg.

Adres Historisch Museum APZ Wolfheze

Wolfheze 2
6874 BE Wolfheze
Telefoon: 026-4833111

Bezoek de website

Dagje eropuit

Wat te doen in de Lente

Wat te doen in de Lente

Het is weer Lente! We kunnen weer genieten van langere dagen en de zon! hou jij een grote schoonmaak en ga je er ook genieten van de Lente?

wat te doen met pinksteren

Wat te doen met Pinksteren

Binnenkort is het weer zover, Pinksteren. Net het uitgebreide Hemelvaartsweekend achter de rug, waarom dat vakantiegevoel niet verlengen met een gezellig Pinksterweekend?

Uitgelicht in Nederland

Geniet van een dag rust

Geniet van een dag rust

Ontdek de ultieme ontspanning in Nederland's beste privé wellnesscentra. Geniet van luxe en voor een onvergetelijke rustervaring.

Blogs