Het Warenhuis – Museum Land van Axel

Het Warenhuis – Museum Land van Axel

Het is het verhaal van Zeeuws-Vlaanderen

Markt 2
4571 BG Axel

Telefoon: 0115-562885

Museum Het Warenhuis vertelt het fraai vormgegeven verhaal van een landschap en zijn bewoners. Het is het verhaal van Zeeuws-Vlaanderen, U weet wel, het gebied tussen de Westerschelde en de Belgische grens.

Het Warenhuis – Museum Land van Axel

Het landschap heeft kenmerken van een eeuwenlang omstreden grensgebied: dijken als forten en forten als dijken, en dialectgrenzen waar je ze niet verwacht. Het is de streek met haar middeleeuws Vlaams verleden dat grotendeels verdronk tijdens de Tachtigjarige Oorlog, en haar Nederlands heden dat door vele inpolderingen haar huidige vorm kreeg. Verschoven van het hartland van Vlaanderen naar de rand van Nederland, en nu, door het vervagen van landsgrenzen gelegen midden in de Euregio Scheldemond in West-Europa.

Het museum vertelt hoe de mensen het land bewerkten, wat ze geloofden, hoe ze hun kinderen opvoedden, hoe ze zich kleedden, welke taal ze spraken en hoe die klinkt, hoe ze in de 19e eeuw verzuild raakten, hoe ze reisden enzovoorts. En hoe dat alles tegenwoordig weer anders gedaan en beleefd wordt.

Het museum staat voor bijzondere architectuur, gerestaureerde muur- en plafondschilderingen als Gesamtkunstwerk en een verrassende presentatie van de unieke collectie streekdracht, wagens, archeologie met nadruk op de 19e en de 1e helft van de 20e eeuw.

Het museum is gevestigd in twee rijks monumentale panden die 1909 en 1920 zijn opgericht door een ondernemersechtpaar. Zij dreef een winkel, hij een schildersbedrijf. Op een latei in de gevel van de winkel stond oorspronkelijk de naam Warenhuis met de toevoegingen ‘en gros’ en ‘en détail’. Die naam met toevoegingen staan precies voor wat het museum als missie heeft. De grote lijnen, maar ook de interessante details die op een pakkende manier de geschiedenis van het gebied in de etalage zetten. De monumenten panden zijn aangevuld met een gloednieuw expositiegebouw.

Het pand Markt 2a is uitzonderlijk vanwege de vele schilderingen en decoraties, gemaakt tussen 1909 en 1920 door de eigenaar Clement Benedictus Antheunis. Zijn werk in een stijl op het snijvalk van eclecticisme en art nouveau, is van zeer hoge kwaliteit.

Het museum is interessant voor jong en oud, voor mensen die al veel over genoemde onderwerpen weten, maar ook voor wie het allemaal heel erg nieuw is.

Dat geldt ook voor de beide buitenlocaties van Het Warenhuis: de Axelse watertoren uit 1936 en de Axelse stadsmolen uit 1750. Ze liggen op beide op enige minuten wandelen van het museum. In de toren wordt het verhaal verteld van de drinkwatervoorziening in Zeeuws-Vlaanderen, in de molen het verhaal van graan tot brood. Ook deze gebouwen zijn opgenomen op de lijst van rijksmonumenten.

Adres Het Warenhuis – Museum Land van Axel

Markt 2
4571 BG Axel
Telefoon: 0115-562885

Bezoek de website

Dagje eropuit

ik wil kamperen

Ik wil kamperen

Essentiële tips voor kamperen: wat je nodig hebt, kiezen tussen tent of caravan, backpacken of camping, wandelen of fietsen, en de beste plekken in Nederland. Bezoek wattedoenvandaag.nl voor uitjes en evenementen per provincie.

Uitgelicht in Nederland

Beleef het échte Friesland: Ontdek de provincie door te kamperen

Echt Friesland ontdekken

Friesland is een prachtige provincie, vol met de mooiste wateren en pittoreske dorpjes. Beleef het échte Friesland: Ontdek de provincie door te kamperen.

Blogs