Geert Groote Huis

Geert Groote Huis

Leer alles over Geert Groote!

Lamme van Dieseplein 4
7411 LX Deventer

Telefoon: 0570- 858999

Geert Groote (1340 – 1384) is de belangrijkste Deventenaar uit de geschiedenis. Tot ver buiten onze landsgrenzen is hij bekend als grondlegger van de ‘Moderne Devotie´. Deze vernieuwingsbeweging stond voor een persoonlijke beleving van het geloof en een eenvoudig en oprecht leven. In het museum Geert Groote Huis, op de fundamenten van de eerste kapel van de Broeders van het Gemene Leven, vertellen we daarom zijn verhaal. Hoe hij tot zijn inzichten kwam, waarom hij kritiek had op de kerk en de samenleving en waarom zijn gedachtegoed nog altijd actueel is.

Geert Groote Huis

Het museum is ingedeeld in 3 thema´s:

Afkeer:
Dit gedeelte is zichtbaar in het café gedeelte, waar in de vorm van een kroonluchter afbeeldingen worden getoond die de 7 deugden en ondeugden uitbeelden, zoals hebzucht, gierigheid etc.

Ommekeer:
In de achterzaal wordt het leven van Geert Groote verteld. Hoe hij na een vrij losbandige jeugd, na een periode van ziekte, tot inkeer komt. En hoe hij besluit zijn leven om te gooien en zich te wijden aan een vroom leven en zich in te zetten voor de armen. In de achterzaal laten we dit zien aan de hand van 6 kabinetten met elk een eigen thema. Bij elk thema wordt een link gelegd met de actualiteit.

Inkeer:
In de kelder van het museum willen we de bezoeker niet nog meer informatie aanbieden. We willen hem of haar aanspreken op de emoties. Omdat de ruimte zelf al heel mooi is, hebben we deze niet volgezet.
Er is een lichtprojectie, die op de vloer zichtbaar is, en er klinkt een klein beetje achtergrond geluid. Verder staan er 3 bezinningscellen met elk een beeldscherm en een zitje voor één persoon. Hier kun je kijken naar een aantal filmpjes die heel vertraagd worden afgespeeld en die emoties en overpeinzingen teweeg brengen.

De stichting Geert Groote Huis is niet verbonden aan enige levensbeschouwelijke stroming en concentreert zich op de cultuurhistorische betekenis van de persoon Geert Groote en de waarde van zijn ideeën in onze tijd.

Adres Geert Groote Huis

Lamme van Dieseplein 4
7411 LX Deventer
Telefoon: 0570- 858999

Bezoek de website

Dagje eropuit

Wat te doen in de Lente

Wat te doen in de Lente

Het is weer Lente! We kunnen weer genieten van langere dagen en de zon! hou jij een grote schoonmaak en ga je er ook genieten van de Lente?

wat te doen met pinksteren

Wat te doen met Pinksteren

Binnenkort is het weer zover, Pinksteren. Net het uitgebreide Hemelvaartsweekend achter de rug, waarom dat vakantiegevoel niet verlengen met een gezellig Pinksterweekend?

Uitgelicht in Nederland

Geniet van een dag rust

Geniet van een dag rust

Ontdek de ultieme ontspanning in Nederland's beste privé wellnesscentra. Geniet van luxe en voor een onvergetelijke rustervaring.