Abel Tasman Museum

Abel Tasman Museum

Ontdekken en ontmoeten staan centraal in het Abel Tasman Museum in Lutjegast.

Kompasstraat 1a
9866 AP Lutjegast

Telefoon: 06-53804741

Ontdekken en ontmoeten staan centraal in het Abel Tasman Museum in Lutjegast. Het museum richt zich op het leven en de reizen van de wereldberoemde zeevaarder-ontdekkingsreiziger Abel Janszoon Tasman, zijn geboorteregio en de culturen van de eilanden die hij bezocht. In dit jonge museum komen geschiedenis van land en zee en van noordelijk en zuidelijk halfrond bij elkaar. Met daarbij als belangrijkste vraag: wat betekent deze geschiedenis voor onze banden van vandaag?

Collectie Abel Tasman Museum

De museum collectie bestaat deels uit (zee-)kaarten en boeken. In de bibliotheek wordt beoogd de complete Nederlandstalige Tasman-verzameling te onderhouden, maar ook op internationaal gebied wordt verzameld wat mogelijk is. Het meest bijzondere exemplaar is een oude replica van Tasman’s scheepsjournaal uit 1642-1643.

Er zijn prachtig gedetailleerde modellen te zien van de Heemskerck en de Zeehaen, naast navigatie-instrumenten en gebruiksvoorwerpen. Ook Tasmans trouwakte uit Amsterdam en zijn testament uit Batavia (Indonesië) zijn in het museum te vinden.

‘Ontmoeting’ in het Abel Tasman Museum

Belangrijk is het aspect ‘ontmoeting’, met de verschillende volkeren die Tasman onderweg tegen kwam. Hout(snijwerk), mineralen, sierraden en kunst uit de door Tasman bezochte (ei)landen geven een internationaal tintje aan de collectie. Een voorbeeld van Maori-kunst is het Teko-Teko-beeldje, geschonken door de New Zealand International Police Association.

Adres Abel Tasman Museum

Kompasstraat 1a, 9866 AP Lutjegast
Telefoon: 06-53804741

Bezoek de website

Dagje eropuit

Margedag Tips

Margedag Tips

Ontdek 10 leuke en gevarieerde activiteiten voor een margedag met kinderen, inclusief 5 gratis uitjes voor een betaalbare dag vol plezier!

Uitgelicht in Nederland

Blogs