Tip! Dit zijn de mooiste kastelen in Nederland

Sprookjesachtig!

Reis terug in de tijd met de prachtige kastelen die Nederland rijk is. Wist je dat er in Nederland nog zo’n 700 kastelen te vinden zijn? Veel daarvan zijn gebouwd in de middeleeuwen. De meeste kastelen vind je in de provincie Gelderland, omdat Gelderland in de middeleeuwen een eigen vorstendom was. En hoewel we allang geen ridders en jonkvrouwen meer hebben, is een bezoekje aan een kasteel natuurlijk hartstikke leuk en leerzaam. Wij zetten de mooiste Nederlandse kastelen voor je op een rijtje! 

1. Kasteel Doorwerth

Doorwerth

Foto | Henk Monster

Kasteel Doorwerth is één van de meest populaire kastelen in Nederland. En dat is niet verwonderlijk, want door de rijke geschiedenis en bijzondere omgeving lijkt het net of je in een sprookje loopt. Om er te komen moet je door de heuvelachtige beboste stuwwal, om vervolgens een lange laan met hoge bomen af te gaan. Het kasteel zelf is omringd door een gracht en prachtige tuinen. Het kasteel wordt voor het eerst genoemd in 1260 – dus reken maar uit hoe oud hij al is! Je vindt kasteel Doorwerth vlakbij Arnhem.

Lees meer over Kasteel Doorwerth

2. Het Muiderslot

Muiderslot

Foto | Edi Weissmann

Dit kasteel heeft misschien wel de bekendste historie van alle kastelen in Nederland. Het Muiderslot werd in 1285 gebouwd door Graaf Floris V en is inmiddels een rijksmuseum. In de ridderzaal en de kasteelkeuken is natuurlijk ontzettend veel cultureel erfgoed verzameld! Ook de vestingwallen, de pruimenboomgaard en de kasteeltuinen zijn een bezoekje waard. Waar het Muiderslot nog meer bekend van is? Sinterklaas logeert hier elk jaar! Je vindt Het Muiderslot in Muiden.

Lees meer over Het Muiderslot

3. Kasteel Twickel

Foto | Herman Hengelo

Kasteel Twickel ligt in het midden van landgoed Twickel en is één van de grootste privéterreinen van Nederland. Het kasteel wordt nog steeds bewoond, en is daarom niet altijd geopend. In de zomer worden er regelmatig rondleidingen georganiseerd. Wat vooral bijzonder is aan het landgoed, zijn de prachtig aangelegde tuinen. De tuinen zijn alleen open voor het publiek tussen april en oktober, maar het omliggende park is wel het hele jaar door open. Je vindt kasteel Twickel vlakbij Almelo.

Lees meer over Kasteel Twickel

4. Kasteel de Haar

Foto | Kasteel de Haar

Dit kasteel lijkt zo uit een sprookjesfilm te komen! Met de prachtige torentjes, de gracht en de keurig aangelegde kasteeltuin is dit kasteel zeker een bezoekje waard. En dat niet alleen, het is ook nog eens het grootste kasteel van Nederland. Je vindt Kasteel de Haar in Utrecht.

Lees meer over Kasteel de Haar

5. Slot Loevestein

Foto | Slot Loevestein

Slot Loevestein is meer dan een middeleeuws kasteel, het was namelijk vroeger dé staatsgevangenis van Nederland. Je vindt er indrukwekkende aarden wallen, dubbele grachten, een bomvrij onderkomen en het straatje met soldatenhuisjes. De vesting ademt nog steeds de sfeer van een achttiende-eeuws soldatendorp. Bijzonder! Je vindt Slot Loevestein in Poederoijen, vlakbij Gorinchem.

Lees meer over Slot Loevestein