Terug in de tijd: bezoek deze historische dorpen in Noord-Nederland

Aangeboden door Marketing Groningen, Visit Friesland en Marketing Drenthe

Nederland kent een rijke historie. Er zijn namelijk ontzettend veel dorpen waar je letterlijk teruggaat in de tijd! Zo komen er in sommige dorpen oude ambachten tot leven en worden er voorstellingen gegeven over hoe het leven er honderd jaar geleden uitzag. 

Wij hebben een paar leuke tips historische dorpen te bezoeken in Noord-Nederland.

Friesland

De historie en Friese cultuur ontdekken doe je in Dokkum. Elfstedenstad Dokkum wordt ook wel ‘de noordelijke ster’ genoemd, want Dokkum is de meest noordelijke stad van Nederland. Leer alles over de geschiedenis van Dokkum, ga een dag op pad langs de eeuwenoude panden en grachten en vergeet ook zeker de Bonifatiuskapel niet. Wandel vervolgens langs de gezellige winkelstraten en terrasjes. Dokkum is heel gezellig en perfect voor een dagje uit in eigen land.

Sneek wordt ook wel de watersporthoofdstad van Friesland genoemd, maar heeft nog veel meer in zijn mars dan de populaire Sneekweek. Je vindt er namelijk prachtige grachten, historische monumenten en gezellige pleintjes. En vergeet vooral de iconische Waterpoort niet, die al in 1492 gebouwd is!

Drenthe

Orvelte wordt ook wel het oerdorp van Drenthe genoemd. Zo kun je in Orvelte een bijzonder openluchtmuseum bezoeken. Zodra je binnenstapt in het museum word je verrast door de eeuwenoude boerderijen die de nostalgische sfeer van het vroegere Drentse leven ademen. Ben je een weekendje in Drenthe? Dan moet je Orvelte zeker niet overslaan. Een wandeling door de oude klinkerstraatjes, struinen door de gezellige winkeltjes en musea. Ga ook een lekker hapje eten in de restaurants.

Het bijzondere Veenhuizen staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Maak een wandeling of fietstocht langs de eeuwenoude panden, waan je tussen de boeven in het Gevangenismuseum, drink een pilsje bij brouwerij Maallust of eet een lekkere snack bij Piepers en Paupers. In Veenhuizen is genoeg te beleven!

Groningen

In Groningen mag je het vestingdorp Bourtange niet overslaan! Hier vind je een reconstructie van de oorspronkelijke vesting uit 1742, die tijdens de Nederlandse Opstand werd aangelegd en onderdeel werd van de grensverdediging van de drie noordelijke provincies. Zo’n beschermende functie heeft het dorp allang niet meer; het is nu een openluchtmuseum. Vanuit de ophaalbrug stap je zo het verleden binnen en loop je langs vestingwallen, kanonnen, oude barakken en bijzondere woningen. Gebouwen die vroeger een militaire functie hadden, hebben nu vooral een toeristisch doel: binnenin vind je er namelijk talloze winkeltjes, horecazaken en musea.

Groningen heeft meerdere historische dorpen. Zo zijn in de welvarende handelsstad Appingedam veel panden die er nog uitzien zoals uit de 18e eeuw. Het Oude Raadhuis en de Nicolaikerk zijn bijzondere gebouwen. Zeker een bezoekje waard! Maak ook een wandeling door het historische centrum en vergeet dan de Solwerderstraat niet. Daar staan de topstukken van de stad, ‘de hangende keukens’. Het zijn er maar vier, maar samen zorgen ze voor een van de meest iconische beelden uit het noorden.

Zin in een lekker visje? Maak een tripje naar Zoutkamp! Als je in het dorp wandelt zijn de gekleurde vissershuisjes in de eeuwenoude havenplaats niet te missen. Inmiddels is het toeristische trekpleister met unieke bezienswaardigheden en een heus Visserijmuseum.