Spelletjesavond organiseren

Ben jij een fanatieke spelletjes speler?

Het is leuk en gezellig, een spelletjesavond organiseren. Voor velen is het een gezellig avondje met vrienden aan tafel met een hapje en drankje erbij. Voor je het weet word je fanatiek en stijgt de spanning aan tafel! Maar ook als we veel thuis moeten zijn vanwege een pandemie dan is het een leuke afwisseling om zo de dag door te komen.

Krijg je familie op visite en weet je niet zo goed wattedoen? Niets is leuker dan met z’n allen dan een spelletjesmiddag of avond te houden! Er zijn veel spelletjes te bedenken. Er zijn tal van bordspellen, maar ook leuke games op de pc of via de tv zoals met een Switch of Playstation kun je uren goed toeven! Ben je met 2 personen? Dan kun je het ook ‘simpel’ houden en gaan knobbelen, dammen, schaken of sjoelen. Kaartspelletjes zijn ook altijd favoriet en de meeste bordspellen zijn vanaf 2 personen ook leuk.

Met een grotere groep bouw je de spanning op tijdens een bordspel zoals De Kolonisten van Catan, Rummicub, Scrabble, Doolhof, 30 seconds of Risk.

De redactie heeft hun favoriete games op een rij gezet, daarvan maakte we een leuke top 10 games to play. Het zijn allen leuke games voor jong en oud om te spelen.

Klaar? START!

1. Monopoly
Het is een ultieme klassieker: Monopoly. Inmiddels zijn er vele varianten maar het doel van het spel is een monopolie op te bouwen, daarvoor moet je zo veel mogelijk straten kopen om die vervolgens uit  te breiden met huizen en hotels. Iedere speler die in een straat verblijft, moet de eigenaar van die straat huur betalen. De straten zijn allen bekende straten uit Nederland. Van bijna alle provincies. Kom je langs start, of beland je vaak in de gevangenis…? Wie zit als miljonair aan tafel?

2. Super Mario Party – Nintendo Switch
Mario party is een digitaal bordspel. Met een Switch kun je rechtstreeks op je tv streamen en met ieder (max 4 personen) kun je dan het spel spelen. Race over het bord door de dobbelsteen te rollen. De verschillende vakjes bevatten speciale gebeurtenissen, en na iedere ronde speel je een minigame om extra punten te scoren. Verdien met de minigames extra munten zodat je uit kunt geven aan voorwerpen of sterren. De speler die aan het einde de meeste sterren heeft, mag zich de winnaar noemen. Heb je vrienden op afstand? Dan kun je dit spel ook spelen! Super Mario Party is erg leuk voor jong en oud!

3. Fifa 21 – Online game
Ben jij een Voetbalfan? Dan is FIFA 21 echt een game voor jou! FIFA 21 tilt de intelligentie en de besluitvorming van spelers naar een nieuw niveau. Speel de game samen met je vrienden en kijk wie er het beste kan voetballen. Dit spel kun je ook met vrienden elders spelen! FIFA 21 staat garant voor fanatieke uurtjes!

4. Halli Galli
Halli Galli is een spectaculair reactie spel. Wie tot 5 kan tellen, kan meedoen! Iedere speler krijgt stapel kaarten. Op elke kaart staan één of meer vruchten. Om beurten draait iedere speler een kaart om en legt deze op zijn eventueel eerder omgedraaide kaarten. Zo is voor iedere speler altijd maar één kaart zichtbaar. Als van een bepaalde vrucht precies 5 exemplaren zichtbaar zijn, moet je zo snel mogelijk op de bel te drukken. Wie dat als eerste doet, krijgt alle open kaarten. Wie geen kaarten meer heeft, is uitgeschakeld. Wie blijft als laatste over?

5. Just dance 2021 – Online Game
Dans en zing mee met de leukste hits van deze tijd zoals ‘Don’t Start Now’ van Dua Lipa en ‘Señorita’ van Shawn Mendes & Camila Cabello. Kun jij goed dansen? Daag je vrienden uit!

Extra tip: Organiseer een Dance Battle met je ouders en ontdek wie de best danser is van de familie!

6. Cluedo 
Cluedo is een bordspel voor minimaal 3 en maximaal 6 spelers. In Cluedo draait alles om de moord op Dr. Zwart, die heeft plaatsgevonden in een grote villa. De spelers zijn in dit spel de detectives. Zij moeten achter 3 zaken zien te komen: Wie van de 6 verdachten heeft de moord gepleegd? Met welk wapen is de moord gepleegd? In welk vertrek is de moord gepleegd? Hij of zij die deze drie vragen als eerste kan beantwoorden is de winnaar van Cluedo.

7. Yahtzee
Iedereen kent Yahtzee wel. De knobbelbeker gaat met de klok de tafel rond. Ben jij aan de beurt? Dan mag je de dobbelstenen drie keer werpen. Bij de eerste en tweede worp kun je enkele dobbelstenen opzij leggen. Na de 3e beurt moet je alles optellen. Er zijn dertien categorieën die je moet behalen tijdens Yahtzee. Na al deze beurten kun je bonuspunten behalen en moet je alles goed optellen. De speler met het hoogste aantal punten is de winnaar. Tijdens Yahtzee kun je 1 spel kiezen of het hele blaadje in 1 keer vol spelen.

8. Sims 4 – online game
Sims 4 komt je misschien ook wel bekend voor. Het is een online game waarbij je een gezin kan maken en daarna een huis kan bouwen. Dit speel je voornamelijk alleen maar dit kan je ook samedoen! Maak kaartjes van alle namen bij je in het gezin, vervolgens trek je 1 voor 1 een kaartje (niet jezelf natuurlijk) en je maakt in de game die persoon na zonder dat iemand meekijkt! Dit kan je ook doen met een huis. Schrijf dan alle ruimtes op die je wilt hebben in het huis en richt 1 voor 1 deze ruimte in het huis.

9. Mens erger je niet
Misschien het oudste en simpelste spel maar ook de leukste! Ga er maar voor zitten, Mens erger je niet! Bij dit spel heeft iedere speler vier pionnen die een ronde over het bord moeten maken om veilig op een van de eindcirkels te geraken. Eenmaal daar kan een pion niet meer worden verzet. Als dat met alle pionnen is gelukt, heeft men het spel gewonnen. Natuurlijk kan de tegenpartij je ronde dwarsbomen. Als een andere speler op hetzelfde vakje terecht komt als jou mag hij jou ervan af gooien. Was je er bijna? Dan heb je echt pech! Je moet namelijk helemaal overnieuw beginnen.

10. Trivial Pursuit
Trivial Pursuit is een bordspel met een groot aantal vragen. De vragen zijn heel divers over geschiedenis, sport, cultuur en andere categorieën. Heb je een vraag goed dan kun je een partje winnen. Er zijn partjes in verschillende kleuren. Heb jij alle partjes verzameld? Dan komt er nog 1 finale vraag. Spannend! Want als je deze ook goed hebt ben jij de winnaar!

Uiteraard zijn er nog veel meer spelletjes. Er zijn ook veel spelletjes met uitbreidingen zodat je nog meer varianten kunt spelen.

Ben jij een fanatieke speler, kun jij goed tegen je verlies? Maak er een gezellige GAME NIGHT van! Speel tot in de late uurtjes!