Rust in de Oostpolder

 Het is heerlijk weer voor een wandeling in de Oostpolder vandaag!

Vanochtend ga ik er lekker op uit! Het is heerlijk weer voor een wandeling, ik besluit deze ochtend richting De Oostpolder te gaan.

De Oostpolder en ook de Onnerpolder liggen ten westen van het Zuidlaardermeer. De Oostpolder en Onnerpolder zijn prachtige natuurgebieden en worden beheerd door het Groninger Landschap.

Het Groninger Landschap maakt van de polders goede leefgebieden voor de weide- en moerasvogels. In deze prachtige natuurgebieden zijn de meest prachtige vogelsoorten te vinden, die wil ik graag vastleggen.

Rust in de Oostpolder

Rijdend richting Noordlaren parkeer ik de auto bij de Bartholemeuskerk. De kerk staat naast het haventje van Noordlaren. Op de parkeerplaats staat gelijk een bord met een overzicht van alle routes voor als je de omgeving wilt verkennen op de fiets. Al fietsend kun dmv knooppunten mooie routes volgen. Hier staat ook een soort aanhanger waar je boeken kunt ruilen en daar werd deze ochtend gretig gebruik van gemaakt.

Mijn voorkeur vandaag gaat uit naar een lekkere wandeling aangezien ik graag wat vogels wil fotograferen.

Ik loop langs de haven waar diverse bootjes liggen aangemeerd. Halverwege staat een boerderij genaamd “de Horsten”, waar je Antiek en Curiosa kunt aanschouwen.

Oosterpolder

Als ik verder loop kom ik een aardige fietser tegen die nogal euforisch lijkt… Hij stopt en verteld me dat hij net zeldzame sterns heeft gespot en dat het heerlijk rustig is vanochtend. Dat is juist wat ik zoek… RUST!  Aan mijn linkerhand passeer ik een gemaal wat uit 1915 stamt. Het gemaal is erg fotogeniek en zit vol met zwaluwen.

Vanaf dat moment komt het weidse uitzicht met talloze weidevogels waar dit gebeid om bekend staat. Ik spot niet alleen vogels maar zelfs een aantal reeën.

Uitkijktoren Oostpolder

Nadat ik ongeveer 1,5e kilometer heb gelopen kom ik uit bij de uitkijktoren. Vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht op het Zuidlaardermeer. Het enige wat je hoort is de wind het kabbelende water en ik zie ontzettend veel vogels. Vanaf hier kun je nog een stuk op de steiger lopen waardoor je je midden op het water waant. De aardige man had gelijk, wat een rust en het uitzicht geeft mij een gelukzalig gevoel.

Als ik nog een stukje doorloop kom ik bij een hek. Als je over dijk loopt kom je uit bij Meerwijck waar een strand met camping is.

Uitkijktoren Oostpolder

Ik besluit om terug te lopen en nadat ik nog een blauwborst, gele kwikstaart, rietzanger en roodborsttapuit heb gefotografeerd kom ik weer voldaan aan bij de auto. Een wandeling door Oostpolder en of Onnerpolder is voor iedereen goed te doen en een echte aanrader! Je treft er niet alleen mooie vogels, in dit natuurgebied leven meer diersoorten. Ieder jaargetijde heeft zijn charmes.

Ik kom hier in het najaar zeker nog eens terug!

Oosterpolder

Na deze wandeling gaat een kopje koffie er wel in! In het dorp lonkt het terras bij “De Lanteern”.

Maar ik besluit een klein stukje verder richting Onnen te rijden voor een een ijsje bij “IJsboederij de Onnerpolder”. IJsboerderij de Onnerpolder is een echte aanrader want hier maken ze ijs van hun eigen koeienmelk.

Het was een hele fijne ochtend in de Oostpolder.

Monique Kok