Op vakantie vertrekken met een elektrische auto

Lees onze vijf tips

Veel gebruikers van elektrische wagens twijfelen of ze met die auto wel in staat zijn om langere reizen te maken. Bij de start van het elektrisch rijden kon dat wel eens voor problemen zorgen. Het net van laadpalen is ondertussen zo uitgegroeid dat dit nu wel kan. Laten we samen ontdekken hoe een reis met je elektrische auto het beste voorbereidt.

Op vakantie vertrekken met een elektrische auto: onze vijf tips

 

1. Plan je reis met de elektrische auto

Je reis vooraf goed plannen is sterk aan te raden als je zonder stress of zorgen wilt reizen. Zorg ervoor dat je weet waar je je auto onderweg kunt opladen. Er bestaan handige apps voor elektrische mobiliteit. Die bieden een database met alle laadstations in heel Europa om je daar een handje bij te helpen. Zodra je route is voorbereid, kun je met een gerust hart vertrekken.

2. Geef voorkeur aan snel laadstations

Je kunt je reistijd nog verder verkorten nu je je route en de laadstations langs je route hebt gepland. De sleutel is het gebruikmaken van snellaadstations. Deze zijn te vinden bij stations langs snelwegen en kunnen een elektrische auto in ongeveer een half uur voor 80% opladen. Op die manier kun je een deugddoende rustpauze nemen. Wat spannende spelletjes spelen met een casino 777 roulette om even te relaxen, of je sociale media bijwerken om je vrienden op de hoogte te houden van je reis.

Het klinkt misschien wat sneu dat je bij het tanken na enkele minuten weer weg op bent en dat opladen een half uur duurt. Besef echter wel dat je bij grotere reizen, voor je eigen veiligheid, die rustmomenten echt wel kunt gebruiken.

3. Hou je navigatie up-to-date

In heel Europa worden voortdurend nieuwe laadstations geplaatst. Als je je navigatie niet bijwerkt, kun je nieuwe laadstations missen. Dan wordt de zoektocht naar een laadstation in de buurt van je huidige locatie weer moeilijker. Bovendien werken niet alle bestuurders hun navigatiesysteem bij voor hun vertrek. Daarom loop je heel wat kans dat net dat nieuwe laadstation nuttig kan zijn als het nog niet op grote schaal wordt gebruikt. Het is best mogelijk dat er dan ook geen wachttijden zijn om het opladen te starten.

4. Kies je vertrektijd verstandig

Kies je een drukke dag uit voor het vertrek van je reis, is de kans vrij groot dat het ook aan de laadstations heel wat drukker zal zijn. En dat met de wachttijden van dien. Probeer de topdagen bij toeristische trekpleisters te vermijden. Niet altijd zijn er genoeg laadpalen om alle elektrische auto’s te laden. Kun je niet anders dan de drukke dagen? Laad dan op aan een station voor je de bestemming bereikt. De kans dat het er minder druk is zal groter zijn.

5. Pas je snelheid aan om je batterij te sparen

We weten allemaal dat hoe sneller je rijdt, hoe sneller je batterij leeg is. Het is daarom belangrijk om je snelheid aan te passen om je batterijduur te sparen. Zo ben je ook meer ontspannen tijdens het rijden en minder vermoeid omdat je je minder moet concentreren. Denk er ook aan om wanneer het niet nodig is om de klimaatregeling uit te zetten te zetten. Airco is een energie-slokop in je auto.

Conclusie

Door te begrijpen hoe je auto de energie van de batterij verbruikt en door je route te plannen, zul je zorgeloos kunnen genieten van je elektrische auto op vakantie. En zorg er toch ook voor dat voor je aan een langere autorit start goed uitgerust te zijn.