Ontdek Drenthe in drie dagen

Groene provincie met rijke geschiedenis

Drenthe is een groene provincie met een rijke historie en bij uitstek dé perfecte plek om te genieten van lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Wil je een weekendje of midweek naar Drenthe? Dan mogen deze dingen absoluut niet ontbreken tijdens je tripje!

Liefhebber van natuur, of juist de drukte van de stad? Met deze tips ontdek je alle kanten van Drenthe in drie dagen.

Geschiedenis en cultuur

Drenthe kent een ontzettend rijke geschiedenis. Denk aan de hunebedden uit de prehistorie, de overblijfselen uit het veen in Pesse en natuurlijk kamp Westerbork.

Er zijn in Drenthe verschillende hunebedden te vinden, maar je kunt het best beginnen bij het Hunebedcentrum in Borger. In het Hunebedcentrum komen de verhalen samen van de hunebedbouwers, de keientuin, de poort van De Hondsrug Unesco Global Geopark en het oertijdperk uit de Drentse prehistorie. In het centrum kom je meer te weten over de prehistorie, ijstijden, natuur en nog veel meer.

Wil je echt diep de geschiedenis induiken? Breng dan een bezoekje aan het Drents Museum. Hier vind je bijvoorbeeld de ‘kano van Pesse’, voor zover bekend de oudste ontdekte boot ter wereld. Deze boomstamkano is gemaakt tussen 8200 en 7600 v.Chr. Verder zijn er in het Drents Museum wisselende tentoonstellingen te zien.

Midden in Drenthe ligt nog een plek met een bijzondere, maar heftige, geschiedenis. Hier worden de levens van meer dan honderdduizend Nederlandse Joden, Sinti en Roma in herinnering gehouden. De geschiedenis van kamp Westerbork is vooral bekend vanwege de Tweede Wereldoorlog in de jaren 1942-1945. Kamp Westerbork stond tijdens de Tweede Wereldoorlog bekend als ‘voorportaal van de hel’. Het was een doorgangskamp naar concentratiekampen als Auschwitz en Sobibor. Tegenwoordig kun je de overblijfselen van het kamp bezoeken en tentoonstellingen in het museum.

Foto | Carla van der Veen

Natuur

Drenthe heeft maar liefst drie Nationale Parken: het Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en de Drentsche Aa. Naast deze drie parken zijn er nog veel meer prachtige natuurgebieden. Denk aan De Hondsrug, het Bargerveen, de Onlanden en Fochteloërveen. Maak een wandeling of pak de fiets en ontdek deze bijzondere gebieden. Alle wandelroutes bekijk je hier. En vergeet vooral je camera niet, want misschien misschien kom je wel oog in oog te staan met een Schotse hooglander, een heideschaap of een bever.

Foto | Carla van der Veen

Shoppen in Drenthe

Assen is de hoofdstad van Drenthe en heeft ontzettend veel leuke winkels, warenhuizen, winkelcentra en boetiekjes. Het centrale plein in Assen is het Koopmansplein. Vanuit hier kun je alle kanten op! Ga bijvoorbeeld naar de overdekte gedeeltes Triade en Forum of ga shoppen in Warenhuis Van der Veen. Voor een lekkere lunch of diner is er ook genoeg keuze in Assen, bijvoorbeeld aan de Brink.

Naast Assen kun je ook naar hartelust winkelen in Emmen, Hoogeveen, Meppel en Coevorden. Maar sla ook vooral de Drentse dorpen, zoals Norg, Borger, Grolloo, Dwingeloo en Rolde, niet over. Hier zitten de leukste boetiekjes en cadeauwinkeltjes verstopt!

Foto | Carla van der Veen