Natuurparken in Overijssel

Bezoek en laat u verwonderen in de Natuurparken in Overijssel.

De provincie Overijssel heeft op natuurgebied veel te bieden. In ieder jaargetijde kun je genieten van de pracht en praal van de provincie.

Natuurparken in Overijssel

De gekleurde heide, de bosrijke parken en de unieke landschappen. De provincie Overijssel kent twee Nationale Parken, waaronder De Sallandse Heuvelrug en Nationaal Park Weerribben-Wieden. Daarnaast vind je het Vechtdal en de Lemelerberg. Wil je een mooie wandeling maken, een fietstocht afleggen of de provincie bezichtigen vanaf het water?

Het kan allemaal in de provincie Overijssel.

Natuurparken in Overijssel

Sallandse Heuvelrug

Tussen de steden Zwolle en Deventer ligt aan de ene kant Twente en aan de andere kant de Sallandse Heuvelrug. Een uniek natuurgebied dat is ontstaan in de ijstijd en maar liefst 26 heuvels bevat, omringd door de rivier De Regge en het park is met het grootste aaneengesloten droge heidegebied van Noord-West Europa. Door de hoogteverschillen doet het park haast on-Nederlands aan. Een bezoek aan de Sallandse Heuvelrug is een beleving voor de buiten- en natuurliefhebber.

Eind augustus verandert een deel van de Sallandse Heuvelrug in een weerzinwekkende paarse kleur. Ook wel de Paarse Loper genoemd. De heide staat dan in bloei. Een schouwspel dat jaarlijks vele bezoekers trekt en een lust is voor het oog.

In het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug vind je onder andere een expositieruimte, telescoopruimte en een planetarium. Ook worden er leuke souvenirs verkocht in de winkel.

Hou je van ruig? Kom dan naar Woeste Willem in Deventer. Een prachtige natuurlijke en avontuurlijke plek in de stadsuiterwaarden van Deventer. Voor iedereen die niet bang is om vies te worden. Er worden geregeld speurtochten, modderdagen en cursussen georganiseerd.

Bezoek de website van Woeste Willem
Natuurparken in Overijssel

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Het Nationaal Park Weerribben-Wieden is een door mensenhanden gemaakt park en tevens het grootste laagveenmoerasgebied van Noord-West Europa. Het verleden vol veen, turf en riet is nog dagelijks terug te vinden in het park. In het park geniet je van eindeloze waterpartijen, historische stadjes waaronder het toeristische waterdorp Giethoorn en de prachtige natuur. Nationaal Park Weerribben-Wieden biedt tevens leefruimte aan allerlei soorten planten, waaronder waterlelies, de ronde zonnedauw en krabbescheer. En dieren, zoals de blauwborst, roerdomp, otter en diverse waterinsecten.

Er zijn tal van leuke wandel- en fietsroutes uitgestippeld in het natuurgebied. Maak bijvoorbeeld een fietstocht door de waterdorpen, fiets de Woldberg route of huur een kano en vaardoor de Belt-Schutsloot en de Dwarsgracht. Hou je meer van wandelen? Maak dan een wandeling door de Kiersche Weide, het Veenhart of beklim de uitkijktoren bij Woldberg.

Kijk voor meer routes op de website van Nationaal Park Weerribben-Wieden 

Vechtdal

Het Vechtdal in Overijssel is nog een tamelijk onbekend natuurgebied, maar zeker het bezoeken waard. Vechtdal ligt vanzelfsprekend aan de Overijssels Vecht en verbindt Duitsland met Zwolle. In Vechtdal kun je terecht als je op zoek bent naar een groene, gastvrije en bijzondere vakantiebestemming. Er zijn tal van campings, hotels en Bed & Breakfasts die jouw verblijf onvergetelijk kunnen maken. Neem je picknickmand mee naar de rand van het water of huur een kano en geniet al peddelend van het mooie landschap.

Met de kinderen kun je de route van de knoflookpad bewandelen. Een avontuurlijke route door het leefgebied van de knoflookpad. Ga je op pad met Knof de Kok en volg het spoor door de Rheezerbelten en ga op zoek naar de hand- en voetafdrukken van de verdwenen pad. Deze zijn met toestemming van Staatsbosbeheer op de bomen geplaatst.

Voor de actieve wandelaar is het Vechtdalpad in zeven etappes uitgestippeld. Een lange afstandroute van Zwolle naar het Duitse Hoogstede. Onderweg ontdek je de rijke historie van het gebied en kijk je je ogen uit over het gevarieerde landschap.

Meer weten over het Vechtdalpad? Lees het hier
wandelen overijssel

Lemelerberg

Bezoek de Lemelerberg in de Vechtstreek en geniet op een hoogte van bijna 80 meter van het prachtige landschap. De Lemelerberg is een stuwwal die in de ijstijd is ontstaan toen gletsjers het zand en grind voor zich uit duwden. Meer dan 150 duizend jaar geleden. Dankzij de schapen van de boeren is er een uitgestrekte heide ontstaan en daaruit zijn weer grote zandvlaktes ontstaan. De Lemelerberg geeft daarom uitzicht over verschillende natuurverschijnselen en is een bezoek zeker waard.

Kom voor een unieke natuurbeleving naar de Lemelerberg.

Naast de bovengenoemde parken en gebieden zijn er buiten de Hanzesteden ook tal van bossen en wandel- en fietspaden te vinden, zoals het Beerzeveld in Ommen, Collendoorn in Hardenberg en het Brecklenkampse Veld in Noord Twente.

In de provincie Overijssel kom je als natuurliefhebber niets te kort!