Nationale Vogelweek in Nederland

Aangeboden door Vogelbescherming Nederland

De Nationale Vogelweek is een jaarlijks terugkerend evenement dat in Nederland wordt georganiseerd door Vogelbescherming Nederland. Het doel van de Vogelweek is om mensen bewust te maken van het belang van vogels en hun leefomgeving, en om mensen te laten genieten van de diversiteit en schoonheid van vogels.

Tijdens de Nationale Vogelweek worden er verschillende activiteiten georganiseerd, zoals excursies, wandelingen, lezingen en workshops, waarbij vogels centraal staan. De activiteiten worden meestal georganiseerd door lokale vogelwerkgroepen, natuurorganisaties en andere organisaties die zich bezighouden met natuur en milieu.

De Nationale Vogelweek vindt meestal plaats in mei en duurt ongeveer een week. In deze week worden er verschillende evenementen georganiseerd door het hele land. Vogelbescherming Nederland roept iedereen op om mee te doen en om te genieten van de natuur en de vogels.

Excursies tijdens de Nationale Vogelweek

De Vogelweek is een week in mei waarin er in samenwerking met vele excursieleiders en Vogelwerkgroepen laagdrempelige excursies organiseren. Je hebt daarbij geen voorkennis te hebben om mee op pad te kunnen. Er zijn vele routes uitgezet door excursieleiders die je zelfstandig kunt lopen met behulp van de ‘digitale excursieleider’. Deze routes zijn ook na de Nationale Vogelweek beschikbaar

De vele excursies en routes worden georganiseerd door vrijwilligers van Vogelbescherming Nederland, vogelwerkgroepen en andere (lokale) natuurorganisaties. Zij kennen de vogels in hun eigen gebied als geen ander.

Doel Nationale Vogelweek

Het doel van de Nationale Vogelweek is vooral om beginnende natuur- en vogelliefhebbers leuke routes te bieden. Op de website van Vogelbescherming lees je alles over het doel van de Nationale Vogelweek en hoe jij je goed kunt voorbereiden. Ook kun je daar zien welke vogelsoorten je eventueel kunt tegen komen. Het kan best lastig zijn om vogels te herkennen zonder excursieleider. Wellicht loopt er nog wel iemand met een verrekijker rond die de route op dat moment rond en kun je samen de vogel determineren.

Verrekijker mee!

Vogels kijken wordt pas echt een feest met een goede verrekijker. Waar let je op als je een goede kijker wil aanschaffen? Met een verrekijker vogels spotten is een leuke en effectieve manier om vogels te observeren en te leren kennen. Hier zijn enkele tips voor het gebruik van een verrekijker tijdens het vogels kijken:

  • Kies een goede verrekijker: Het is belangrijk om een kwalitatief goede verrekijker te kiezen. Een verrekijker met een vergroting van 8x of 10x en een lensdiameter van 42mm of 50mm is geschikt voor vogels kijken.
  • Houd de verrekijker stil: Bij het kijken door een verrekijker is het belangrijk om de verrekijker stil te houden. Dit kan worden bereikt door de verrekijker te ondersteunen met de handen of door de verrekijker op een statief te plaatsen.
  • Focus op de vogel: Richt de verrekijker op de vogel en focus vervolgens door aan de scherpstelring te draaien totdat de vogel scherp in beeld is.
  • Let op kenmerken: Let op de kenmerken van de vogel, zoals de kleur, grootte, vorm en gedrag, om te bepalen welke soort het is.
  • Gebruik de verrekijker op de juiste manier: Houd de verrekijker met beide handen vast en kijk met beide ogen open. Gebruik de oogdoppen om het licht buiten te houden en het beeld te stabiliseren.

Wil je een verrekijker aanschaffen? Laat je goed adviseren! Online kun je veel te weten komen over verrekijkers. Ervaren vogelspotters kunnen je er alles over vertellen en in specifieke winkels kunnen ze je erg goed adviseren. Goedkoop is duurkoop maar als beginnende vogelspotters zijn er hele mooie verrekijkers te koop voor ieder budget.

Gratis routes

Vogels kijken kan iedereen! Vogels kijken is ontspannend en leuk! Heerlijk buiten genieten van de omgeving en de prachtige vogels die er in Nederland rond vliegen. Ieder jaargetijde heeft zijn charmes ook in ‘vogelland’.

De routes zijn gratis! Uiteraard kun je de Vogelbescherming Nederland helpen. Iedere donatie helpt om de vogels te beschermen. Iedere bijdrage – hoe klein ook – is daarom altijd welkom. Bekijk de vele routes.

Bezoek de website