Gezellig! Een dagje uit naar Texel

Van de Redactie

Texel is een prachtig eiland gelegen in de provincie Noord-Holland in Nederland. Om naar Texel te komen, kun je een veerboot nemen vanuit Den Helder, dat is ongeveer een uur rijden vanaf Amsterdam. De veerboot zelf duurt ongeveer 20 minuten en biedt een prachtig uitzicht op de Waddenzee. Eenmaal aangekomen op het eiland zijn er genoeg dingen te doen en te zien, waaronder:

 • Verken de duinen en stranden, zoals De Koog en De Slufter
 • Huur een fiets en fiets het eiland rond
 • Bezoek de Texelse Brouwerij en proef lokale bieren
 • Bezoek de Texelse Schapenboerderij en proef hun heerlijke schapenkaas

Texel staat ook bekend om zijn lokale gerechten, waaronder verse zeevruchten en lamsgerechten. Het is een geweldige bestemming voor een ontspannen uitje of een avontuur in de buitenlucht.

Naar Texel

Als je een dagje naar Texel gaat, zijn er veel dingen te doen en te zien, afhankelijk van je interesses en voorkeuren uiteraard zijn dit enkele leuke tips:

 • Huur een fiets en verken de natuurlijke schoonheid van het eiland. Er zijn veel fietspaden die je naar verschillende delen van het eiland leiden.
 • Bezoek Ecomare, een natuurmuseum en zeehondenopvangcentrum. Hier kun je meer te weten komen over de lokale flora en fauna, zeehonden en bruinvissen van dichtbij bekijken.
 • Maak een wandeling over het strand en geniet van het uitzicht op de zee. Populaire stranden zijn onder andere De Koog, De Cocksdorp en Den Hoorn.
 • Breng een bezoek aan Kaap Skil, een museum dat de maritieme geschiedenis van het eiland laat zien. Hier kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de scheepvaart en de visserij op Texel.
 • Probeer lokale producten, zoals Texels lamsvlees en kaas, in een van de vele restaurants en cafés op het eiland.
 • Bezoek de vuurtoren van Texel, die al sinds 1864 aan de westkant van het eiland staat. Je kunt de toren beklimmen voor een geweldig uitzicht op de omgeving.
 • Maak een boottocht over de Waddenzee en bekijk het eiland vanaf het water.

Houd er rekening mee dat het eiland groot genoeg is om meerdere dagen te verkennen. Als je meer tijd hebt, kun je overwegen om te overnachten op het eiland om alles in je eigen tempo te verkennen.

Rondje fietsen op Texel

Een rondje fietsen op Texel is een geweldige manier om het eiland te verkennen en te genieten van de natuurlijke schoonheid en bezienswaardigheden. Begin bij de veerhaven in Den Helder en neem de veerboot naar Texel. Fiets vanuit de veerhaven in de richting van De Koog. Als je door De Koog fiets volg dan de borden naar het Nationaal Park Duinen van Texel. Hier kun je genieten van de duinen en het strand. Fiets verder richting het noorden van het eiland en bezoek de vuurtoren van Texel in De Cocksdorp.

Vanaf de vuurtoren kun je terugfietsen richting het westen van het eiland, waar je kunt genieten van het uitzicht op de Waddenzee en een bezoek kunt brengen aan het Texels Bierbrouwerij. Fiets verder richting Den Hoorn en breng een bezoek aan de Texel Sheep Farm om hun heerlijke schapenkaas te proeven. Vanaf Den Hoorn kun je terugfietsen richting de veerhaven in Den Helder, waar je de veerboot terug naar het vasteland kunt nemen.

De afstand van deze fietsroute is ongeveer 40 km, afhankelijk van waar je begint en stopt. Natuurlijk kun je de route aanpassen en verschillende delen van het eiland verkennen, afhankelijk van je interesses en voorkeuren. Zorg ervoor dat je een goede fietskaart hebt en neem voldoende water en snacks mee voor onderweg

Bezichtigingen op Texel

Er zijn tal van bezienswaardigheden op Texel die de moeite waard zijn om te bezoeken. Naast Ecomare het natuurmuseum en zeehondenopvangcentrum kun je ook op Texel volop genieten van de lokale flora en fauna.  Het Nationaal Park Duinen van Texel beslaat bijna een kwart van het eiland en is de thuisbasis van duinen, bossen, stranden en moerassen. Het is een geweldige plek om te wandelen, fietsen en vogels te kijken.

Breng een bezoek aan Texel Sheep Farm. Deze boerderij is een geweldige plek om Texelse schapen te zien en om hun heerlijke schapenkaas te proeven. Vergeet ook de Vuurtoren niet!

Er zijn natuurlijk nog veel meer bezienswaardigheden op Texel. Het eiland heeft voor elk wat wils te bieden, of je nu van natuur, geschiedenis of lekker eten houdt.

Vogelsspotten op Texel

Texel is een geweldige bestemming voor vogelspotters vanwege de vele vogelsoorten die op het eiland voorkomen. Hier zijn enkele tips en plekken die je kunt bezoeken om vogels te spotten op Texel:

 • De Slufter: Dit is een gebied aan de noordwestkust van het eiland waar de zee het land binnenstroomt. Het gebied bestaat uit kwelders, duinen en zoutmoerassen en is een belangrijke broedplaats voor verschillende vogelsoorten, zoals de lepelaar, de tureluur en de grutto.
 • De Muy: Dit natuurgebied bestaat uit duinen en heidevelden en is de thuisbasis van verschillende vogelsoorten, waaronder de tapuit, de blauwe kiekendief en de veldleeuwerik.
 • Vogelinformatiecentrum Texel: Dit informatiecentrum biedt informatie over de beste plekken om vogels te spotten op Texel en organiseert ook excursies en tours.
 • Wagejot: Dit is een zoutwatermoerasgebied aan de noordoostkant van het eiland en een belangrijke broedplaats voor verschillende vogelsoorten, zoals de kluut, de dwergstern en de visdief.
 • Utopia: Dit is een natuurgebied aan de oostkant van het eiland en een belangrijke broedplaats voor de lepelaar en de grote stern.
 • De Petten: Dit is een gebied aan de westkant van het eiland en een belangrijke broedplaats voor de bruine kiekendief en de velduil.
 • Texelstroom: Dit is een gebied aan de noordkant van het eiland en een belangrijke plek voor zeevogels, zoals de jan-van-gent en de zeekoet.

Zorg ervoor dat je een verrekijker meeneemt en dat je respectvol omgaat met de vogels en hun leefomgeving. Blijf op de paden en volg de aanwijzingen op de informatieborden.

Fotograferen op Texel

Texel biedt vele mooie plekken om te fotograferen, of je nu geïnteresseerd bent in landschappen, natuur, dieren of architectuur. De vuurtoren van Texel, het strand van Texel en biedt een prachtig uitzicht over de zee. Fotografeer het bij zonsondergang voor een prachtige kleurrijke lucht.

Nationaal Park Duinen van Texel biedt veel mogelijkheden om de prachtige duinen te fotograferen. Speel met compositie en licht om unieke en interessante foto’s te maken. Daarnaast heeft Texel kilometers aan prachtige stranden en de zee is altijd in de buurt. Fotografeer de golven, het zand en de horizon voor een ontspannen en rustige sfeer. Vogels en andere dieren zijn ook leuk om te fotograferen. Gebruik een zoomlens om close-ups te maken en fotografeer ze vanuit verschillende hoeken.

Texel heeft een unieke architectuur die teruggaat tot de 17e eeuw. Fotografeer de oude huizen, boerderijen en kerken voor een glimp van de geschiedenis van het eiland. En vergeet ook de evenementen niet. Texel organiseert het hele jaar door verschillende evenementen, zoals het Beach Food Festival en het Texel Blues Festival. Fotografeer de sfeer en de mensen die erop afkomen.

Tip: Lees deze blog: Fotograferen op Texel op Fotosquad.nl

Zeehonden op Texel

Op Texel kun je zeehonden in hun natuurlijke omgeving bekijken. Hier zijn enkele tips voor het spotten van zeehonden op Texel:

 • Ecomare is een natuurmuseum en zeehondenopvangcentrum op Texel en biedt bezoekers de mogelijkheid om zeehonden van dichtbij te zien. Je kunt hier leren over de zeehonden en hoe ze verzorgd worden.
 • De Razende Bol is een zandplaat tussen Texel en Den Helder en een belangrijke rustplaats voor zeehonden. Je kunt de zeehonden vanaf de veerboot zien of een boottocht maken om ze van dichterbij te bekijken.
 • De Hors is een natuurgebied aan de zuidkant van het eiland en een populaire plek om zeehonden te spotten. Ze liggen vaak op de zandbanken in de zee.
 • De Cocksdorp is een dorp aan de noordkant van het eiland en heeft een uitkijkpunt waar je zeehonden kunt zien die rusten op de zandbanken.
 • De slufter: De Slufter is een gebied aan de noordwestkust van het eiland en biedt ook een kans om zeehonden te zien.

Zorg ervoor dat je respectvol omgaat met de zeehonden en hun leefomgeving. Blijf op een afstand en verstoor de zeehonden niet. Het is belangrijk om de natuur te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties.

Boottocht maken op Texel

Een boottocht rondom Texel biedt een unieke kans om het eiland vanaf de zee te verkennen en de omliggende wateren te ontdekken. Verschillende bedrijven bieden robbentochten aan waarbij je zeehonden en andere zeedieren in hun natuurlijke habitat kunt spotten. Deze tours vertrekken vanuit de havens van Oudeschild en De Cocksdorp en bieden vaak ook informatie over de dieren en de omgeving.

Er zijn ook verschillende bedrijven die vis- en sportvistochten aanbieden vanuit de havens van Oudeschild en De Cocksdorp. Deze tochten zijn geschikt voor zowel beginners als ervaren vissers en bieden de mogelijkheid om te vissen op verschillende soorten vis. Tijdens een wadexcursie kun je het waddengebied rondom Texel verkennen en meer te weten komen over de flora en fauna van dit bijzondere gebied. Er zijn verschillende bedrijven die wadexcursies aanbieden, zowel te voet als per boot.

Naast de robbentochten kun je ook speciale zeehondentochten maken. Deze tochten vertrekken vanuit Oudeschild en bieden de kans om van dichtbij zeehonden te bekijken.

Er zijn verschillende rondvaarten beschikbaar die je langs de kust van Texel brengen en je een prachtig uitzicht geven op het eiland en de omliggende wateren. Welke tour je ook kiest, zorg ervoor dat je je goed kleedt en beschermt tegen de wind en de zon. Vergeet ook niet je camera mee te nemen om al het moois vast te leggen!

 

Geniet van een heerlijk dagje uit op Texel!