Naar het theater in Groningen

Wij bezoeken een voorstelling in de Stadsschouwburg Groningen

Naar het theater in Groningen

Vanavond hebben we kaarten voor een theatervoorstelling van Bos Theaterproducties in de Stadsschouwburg Groningen, nu beter bekend als het SPOT Theater van Groningen. We gaan naar De Verleiders Female, de vrouwelijke versie van de reeks De Verleiders met o.a. Pierre Bokma, Victor Löw en Leopold Witte. In plaats van de heren staan vanavond onder andere Susan Visser, Stephanie Louwrier en Jelka van Houten op de planken.

Stad Groningen

Maar voor we naar het theater gaan, gaan we nog even de stad in. De voorstelling begint pas om 20.15 uur, dus we hebben alle tijd om nog even door de Herestraat te wandelen en de leuke en vintage winkeltjes te bezoeken in onder andere de Folkingestraat. We maken even een tussenstop in de Oude Kijk in het Jatstraat voor een heerlijke koffie met huisgemaakte cheesecake bij P.S. koffie, thee & taart. Een heerlijke koffiebar met unieke zitgelegenheden. Enkele stoelen zijn daar namelijk verwisseld voor… schommels!

Lees ook: Winkelen in Groningen

Tegen het avonduur verplaatsen we ons alvast richting de Turfsingel, waar de Stadsschouwburg gevestigd zit. Om ons niet druk te hoeven maken over de route van het restaurant waar we gaan eten naar het theater, duiken we de Poelestraat in. In de Poelestraat zijn diverse eetgelegenheden, van Eetcafé De Stadtlander tot Eetbar Het Concerthuis. Wij hebben trek in een Italiaanse maaltijd en duiken naar binnen bij voedselketen Vapiano. Daar weet je ten slotte ook ongeveer hoe lang het duurt voordat je je eten krijgt, omdat je met een pasje je eigen eten kan bestellen. Je ziet het bovendien voor je neus bereid worden en kunt precies aangeven wat je in je pasta of op je pizza wilt hebben. Wij kiezen voor een heerlijke pasta en sluiten af met, naar onze mening, de lekkerste cappuccino van Illy.

Stadsschouwburg Groningen

Tegen half 8 vertrekken we richting de schouwburg, op loopafstand van de Poelestraat. Voor inwoners van de stad en daarbuiten is de Stadsschouwburg een belangrijk theater. Artiesten en bezoekers uit binnen- en buitenland voelen zich er thuis, mede doordat het publiek zo dicht op het podium zit. Het is een intiem klassiek theater met, waar wij zo van houden, het prachtige rode pluche. Sinds 1994 is de Stadsschouwburg aan de Turfsingel een Rijksmonument.

Bij de kassa worden we hartelijk verwelkomd en kunnen we op onze naam de kaarten afhalen die we van tevoren hadden gereserveerd. We hangen onze jassen op in de garderobe en nemen de trap naar de eerste verdieping. Hier kun je aan de bar een lekkere koffie, frisse drank of snack bestellen, alvorens de voorstelling begint. Vlak voor aanvang openen de deuren en nemen we plaats op onze stoel. De zaal is naar onze mening, één van de mooiste van Nederland. De traditionele uitstraling van een theater, rode stoelen, een rijk gedecoreerde omlijsting van de toneelopening, een kroonluchter en zijloges met kleine balkons. Toen het theater in begin jaren 80 werd gerenoveerd heeft kunstenares Irene Verbeek een plafondschildering gemaakt in zowel de zaal als in de entreehal. Dit geeft de traditionele zaal een moderne tint.

We zijn erg tevreden met onze plekken op rij tien, hebben mooi overzicht over het toneel en zitten dichtbij genoeg om ook de gezichtsuitdrukkingen te kunnen lezen.

Napraten in het Theatercafé

Na afloop hebben we de keuze een drankje te drinken in het Theatercafé ín de schouwburg of aan te schuiven aan de bar in Schouwburgcafé De Souffleur op nog geen 100 meter lopen van de schouwburg, aan de Kruitlaan. Wij kiezen ervoor dichtbij het theater te blijven en lopen via de entreehal naar beneden, richting het Theatercafé, waar we onder het genot van een frisse drank napraten over de voorstelling en onze gezellige culturele dag in Groningen.

Als je er echt een complete culturele dag van wilt maken kun je overdag ook een bezoek brengen aan bijvoorbeeld het Groninger Museum, met blijvende maar ook wisselende tentoonstellingen, het Noordelijk Scheepvaartmuseum in de twee mooiste middeleeuwse panden in de stad Groningen of wandel overdag binnen in het spiksplinternieuwe Groninger Forum en klim, met de roltrappen, naar de bovenste verdieping voor een prachtig overzicht over de stad en natuurgebieden buiten Groningen. Daar kijk je pas je ogen uit!

Lees ook: Blog Forum Groningen

Groningen heeft op het gebied van cultuur veel te bieden.

Ingestuurd door Tjitske.