Naar de gevangenis in Veenhuizen

Veenhuizen boeit!

​Naar de gevangenis in Veenhuizen

Het is vakantie! De zomervakantie in het Noorden van Nederland is begonnen en dan plannen we allerlei leuke uitjes in Nederland.

Wij gaan er graag op uit met z’n tweeën maar als het even kan, nemen we onze dochters ook graag mee op avontuur. Vandaag gaan we naar Veenhuizen.

Dagje uit naar Leeuwarden

Veenhuizen

Veenhuizen is een klein dorp in Drenthe vlakbij Norg en Assen. De regio is heel bosrijk en velen kennen Veenhuizen door gevangenis Veenhuizen.

Wil je langer verblijven in Veenhuizen, verblijf dan bij Bitter en Zoet.

Botanishce tuin

Veenhuizen is veel meer dan ‘alleen’ de gevangenis. Het is een prachtig dorp met een rijke geschiedenis. Veenhuizen heeft een gevangenis museum, vele wandelroutes en je kunt er lekker lunchen.

De musical Piepers en Paupers over de oorlog is ook te zien geweest op de binnenplaats van het museum. De indrukwekkende musical op de plek waar het verhaal vroeger echt heeft plaatsgevonden is een unieke belevenis op zich!

 

Wandelroute 11fountains

Gevangenismuseum Veenhuizen

In Veenhuizen is het gevangenismuseum een leuk uitje voor het hele gezin.

Voor gezinnen met kleine kinderen zijn er hele leuke activiteiten. Er is namelijk een Lange Leo kinderroute voor de kleine kids en de speurtocht Vloek van Veenhuizen is erg leuk voor kinderen van 7 tm 12 jaar.

Je duikt in de geschiedenis van het strafrecht in Nederland. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd welke straffen en werden en worden gegeven en hoe het er uit zag in het gevang.

Je kunt zelfs cellen van binnen bekijken en ervaren hoe het is om in een cel te zitten. Door de route te volgen kom je langs historische voorwerpen zoals een pijn bank, slaapkooien en diverse prenten en knipsels. Ook een heuse rechtszaal ontbreekt niet en kun je een rondrit maken met de boeven bus deze rijd overigens alleen op woensdag en zondag middagen. Hier werden vroeger de boeven echt in vervoerd.

Op het terrein zelf staan ook cellenbussen hier kun je ook in om te kijken. Een wachtershokje ontbreekt ook niet.

Toptip -> Boek je uitje naar Gevangenis Museum Veenhuizen
bloemenpracht

Je kunt hier ook heerlijk in het museum een hapje eten alle gerechten hebben iets te maken met de gevangenis. “het tweede gesticht” een echte aanrader of je nu een klein hapje wilt eten maar ook voor de grote honger.

Veenhuizen is niet alleen het museum maar ook hele complexen erom heen in het dorp zelf. Tevens kun je naar een losse locatie “de Rode pannen” genaamd. Hier krijg je een rondleiding met uitleg en kun je een cel of isoleer cel bezoeken. Hier is ook een luchtkooi waar men vroeger even mocht luchten zonder dat men kon ontsnappen.

Botanishce tuin

Luistertochten

Er zijn bijzondere en vooral leerzame wandeltochten in Veenhuizen. Zo kom je alles te weten over Veenhuizen en de geschiedenis. Mocht je na die tijd nog puf hebben om een heerlijke wandeling te maken kun je de diverse luistertochten, interactief of een gewone wandeling maken rondom het terrein.

Wij liepen na het bezoek aan het museum de blauwe route, deze is ongeveer 2 kilometer. Bij de parkeerplaats staat een grote zuil met daarop de diverse routes dus alles is zeer overzichtelijk.

Botanishce tuin

 Streekproducten

Je hoeft je niet te vervelen in Veenhuizen. Wij hebben na de wandeltocht nog even een heerlijke burger gegeten bij Piepers en Paupers.

De vele specialiteiten bij Piepers en Paupers komen veelal van de boeren uit de streek. Van huisgemaakte friet van Piepers tot aan de Ambachtelijke Kroketten, je kunt er op het terras of in het restaurant heerlijk van genieten.

Ontdek de omgeving van Veenhuizen, Veenhuizen is één van de voormalige Koloniën van Weldadigheid, waar nog meer dan honderd Rijksmonumenten getuigen van een uniek verleden.

Maallust

In het proeflokaal van Maallust zijn vele speciale bieren die er ter plekke worden gebrouwen.De bieren Weldoener, Vagebond en Zware Jongen zijn het proberen waard! De bierbrouwerij is gevestigd in de gerestaureerde graanmaalderij op het Maallustcomplex.

Lees meer over Maallust

Kaaslust is een ambachtelijke kaasmakerij, gevestigd in de gerestaureerde zuivelfabriek van Veenhuizen. Elke zaterdag en zondag is er een rondleiding en proeverij bij Maallust. Wil je mee doen? Reserveer tijdig, de rondleidingen starten om 11.00 uur.

Lees meer over Kaaslust

Een dag naar Veenhuizen in Drenthe is een aanrader, wij hebben een hele leuke dag gehad!

Groetjes, Daniëlle, Marèn, Desiree en Monique.