Muzikaal dagje Alkmaar

Breng een bezoek aan Alkmaar!

Een muzikaal dagje? Dat kan prima in het gemoedelijke en vrolijke Alkmaar. Op zoek naar obscuur vinyl, snuffelen tussen artefacten van The Beatles en afsluiten met een concert bij het mooie Podium Victorie. We stippelen de route alvast met potlood voor je uit.

Ontspanning

Wat we nodig hebben in deze drukke tijden is ontspanning. De laptop mag even aan de kant, de telefoon achter het behang: we gaan lekker een dagje uit. Even geen mail checken, langs social media scrollen, energieprijzen bekijken, zorgverzekering vergelijken, rekeningen betalen en wat dies meer zij.

Een muzikaal dagje richting Alkmaar, daar leent de Noord-Hollandse kaasstad zich uitermate goed voor. Dat de hersenen zich maar weer even met iets leuks bezig mogen houden.

Bijzonder vinyl

Het centrum van Alkmaar is ook voor de muziekliefhebber een fijne plek om rond te scharrelen. In de Boterstraat vind je Pop-Eye, de platenzaak die de stad al tientallen jaren van muziekdragers voorziet en tegenwoordig gespecialiseerd is in vinyl. De nieuwste releases liggen hier op je te wachten.

Loop via café ’t Kooltuintje, dat bekend staat om haar alternatieve muziekkeuze, richting Friese Brug, waar Good Times op je wacht: twee verdiepingen die uitpuilen met tweedehands vinyl, cd’s en andere muziek-gerelateerde attributen. Tegen een zachte prijs scoor je hier die ene obscure plaat die je nog zocht.

Beatlesmuseum

In de Pettemerstraat, vijf minuten lopen vanuit het centrum of het station, vind je de ‘culturele hoek’ van Alkmaar. Het is het deel van Overstad waar twee bioscopen, concertzaal Victorie, culturele broedplaats Hal 25, toneelvereniging Unieke Zaken, twee kringloopwinkels en Het Beatlesmuseum zijn gevestigd. Dit museum is een feest voor elke muziekliefhebber, en voor die van The Beatles in het bijzonder natuurlijk.

Laat jezelf fotograferen op Abbey Road, geniet van bijzondere geluids- en beeldopnames in een speciale ruimte, vergaap je aan instrumenten en apparatuur die door de band gebruikt zijn, snuffel tussen de honderden boeken over The Fab Four. Voor slechts €7,50 ben je hier zo een paar uurtjes zoet. Een verrassende ervaring.

Podium Victorie

En ’s avonds, na een heerlijk maal bij De Binnenkomer, Soepp of pizzakampioen Thup’s, wandel je terug naar Overstad voor een concert in de kleine of grote zaal van de piepjonge poptempel Podium Victorie. Hier parkeren zowel de groten der aarde als talentvolle jonge bands (en alles daartussenin) hun busje. Het is een moderne, sfeervolle zaal waar de Alkmaarse mentaliteit altijd te voelen is: laten we het toch vooral gezellig hebben met elkaar.

Vriendelijk personeel, goed geluid, ijskoud bier uit de tap en wekelijks prima muziek. Al zin gekregen in Alkmaar? Zoek vooral naar een leuke airbnb, want je wil er geheid blijven slapen.