Mooiste plekken in Friesland

Een tripje gepland naar Friesland? Lees onze tips!

In het Noorden van Nederland vind je naast de provincies Groningen en Drenthe ook de provincie Friesland. De provincie staat vooral bekend om de Friese taal, de lange kustlijn en de trots van de inwoners, de Elfstedentocht.

Officieel moeten we de provincie schrijven als Fryslân, omdat ze als enige provincie van Nederland hun eigen taal hebben.

Wil je een trip naar Friesland plannen? Hier vind je de een aantal leuke tips!

Feestelijk tripjes in Friesland

In Joure worden in de zomer de jaarlijkse Friese Ballonfeesten georganiseerd. Al meer dan 34 jaar stijgen er dan 5 dagen lang iedere avond 35 luchtballonnen de lucht in. Je ziet niet alleen de klassieke ballonnen in de lucht zweven, maar je spot ook bijzondere ballonnen in vele vormen en maten.

Een ander groots feest in Friesland is de Sneekweek. Daarnaast zijn er het hele jaar vele gezellige feesten in de hele provincie. Van foodtruck festivals, muziekpodia, jaarmarkten, streekmarkten en grote kermissen.

In heel Friesland zijn er tal van activiteiten van jong en oud.

Musea in Friesland

Friesland kent tal van musea.

Onze tip-> Het Wetenschapsmuseum en Planetarium in Franeker.

Eise Eisinga was een amateurastronoom die tussen 1774 en 1781 een planetarium bouwde in zijn eigen huis. Hij bouwde een astronomisch uurwerk waarop je de actuele positie van de planeten ziet die nog altijd werkt. Het is al tof om het planetarium te zien, maar wist je dat dit het oudste nog werkende planetarium ter wereld is? Naast dat je het uurwerk kunt bewonderen kun je ook verschillende exposities bezoeken en meer leren over astronomie.

Waddeneilanden

Nederland staat onder andere bekend om zijn Waddeneilanden. 4 van de 5 eilanden behoren officieel bij de provincie Friesland. Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

Ameland is een perfect eiland voor je lichaam en je geest. Er ligt meer dan 90 kilometer aan fietspad op het eiland. Het is een aanrader om op de fiets het eiland te gaan verkennen. Je kunt al een fiets huren vanaf de haven van Ameland. Je fietst vanaf de boot zo het dorp Nes in. In het doolhof aan straatjes spot je 17e-eeuwse huizen, boetiekjes en gezellige restaurants. Ook op het strand van Ameland kun je heerlijk ontspannen en genieten van het uitzicht! Ontdek alles wat het eiland je te bieden heeft!

Vlieland is de meest westelijk gelegen eiland. Je bereikt Vlieland vanaf Harlingen met de veerboot. Op Vlieland kun je heerlijk terecht voor een strandwandeling. Als je richting het oosten loopt kom je voorbij het kleine waddenhaventje. Hier kom je terecht bij het oostelijke strand van het eiland, waar Terschelling zichtbaar is aan de overkant. Het strand is maar liefst 12 kilometer lang.

Terschelling is het eiland voor te gekke festivals. Veel jongeren gaan naar het eiland om samen op vakantie te gaan en te feesten. Elk jaar in juni wordt het hele eiland 10 dagen lang omgetoverd tot een groot podium. Theater, muziek, dansen, acteren oftewel het OEROL festival wordt jaarlijks op Terschelling gehouden.

Schiermonnikoog is het kleinste Friese eiland, maar als het gaat om de natuur is Schiermonnikoog zeker het grootste eiland. Het hele eiland is een Nationaal Park en het eiland is, afgezien van de paar voertuigen van bewoners, geheel autovrij. Huur gelijk als je aankomt op Schiermonnikoog een fiets. Aan het Noorden van het eiland ligt het breedste strand van heel Europa. Het strand wordt omringt door duinen waar ook veel zeldzame bloemen en planten te vinden zijn.

Meer tips over de Waddeneilanden

De Friese Fonteinen

Is het geen winter, dan kun je toch op unieke wijze langs de Friese Elfsteden gaan om 11 fonteinen te spotten. Pak de fiets, wandelschoenen, auto, brommer of boot en trek er op uit!

In iedere stad van de Elfstedentocht staat een uniek pronkstuk. De 11Fountains is onderdeel van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân in 2018. Zo vind je in Dokkum een IJsfontein, in Stavoren De Vis, De Woeste Leeuwen in Workum en in de hoofdstad Leeuwarden vind je de liefdesfontein.

Varen door Friesland

Friesland is een echte waterprovincie. Je kunt bijna door heel Friesland varen!

Onze tip -> Huur een boot in Friesland

Begin je Friese wateravontuur in Woudsend. Woudsend is een charmant dorpje in het westen van de provincie met gezellige terrassen aan het water. Woudsend heeft een pittoresk dorpsplein en diverse molens. Dat Woudsend een watersport locatie is heeft te maken met de ligging tussen twee meren en de locatie langs de Elfstedentocht. Je kunt de Elfstedentocht al varend beleven over de Friese wateren.

Huur een boot, sloep of ga met een kano het water op! Een vaarbewijs is vaak niet nodig.

Vier je vakantie op het water in Friesland

Naast Woudsend is ook Makkum en Terherne aan te raden. Makkum ligt aan het IJsselmeer en heeft een groot strand waar jong en oud komen. Je kan er ook kite- en windsurfen. Nog geen surf skills? Ze leren ze je graag! Ga met je kinderen ook zeker naar Terherne, het Kameleondorp is een ware belevenis!

Wadlopen in Friesland

Als je een weekend weg gaat in Friesland kun je wadlopen natuurlijk niet overslaan. Tip, ga wel met een gids! Je kunt als je gaat wadlopen van het vaste land naar 1 van de Waddeneilanden lopen. Wandel met begeleiding over het Friese waddengebied en ontdek de natuur vanuit een nieuw perspectief.

Wandelen of fietsen door Friesland

Ben je een natuur liefhebber? Dan ben je zeker in Friesland op je gemak! De vele natuurgebieden die Friesland rijk is zal iedere natuurliefhebber zijn hart laten smelten. De vele wandelroutes die je in Friesland kunt bewandelen leiden je langs de vele steden en dorpen. In de gezellige dorpjes waar veel te bezichtigen valt kun je genieten van de Fryske taal en lekkernijen. Leer Friesland echt goed kennen vanaf de fiets.

Fiets iedere dag van de ene naar de andere stad. Langs de natuurgebieden en vele wateren is fietsen in Friesland een lust voor het oog.