Molens in Drenthe

Een route langs de mooiste molens in Drenthe is een aanrader!

Neem een kijkje bij de Molens in Drenthe. Molens staan bol van geschiedenis en iedere molen verteld zijn eigen verhaal. Stap op de fiets of wandel de mooiste routes in Drenthe en kom de prachtige molens tegen!

Molens

De meest voorkomende molen is de korenmolen. In korenmolens wordt graan tot meel gemalen, dat is de basis van het brood. Vanaf de 13e eeuw groeide de bevolking en werd de vraag naar graan groter. Dat is de reden dat er veel korenmolens zijn. Deze korenmolens zijn tot op de dag van vandaag nog in werking. Naast de korenmolen kom je ook onder andere verf-, krijt-, zaag, olie- en papiermolens tegen.

Industriemolens zijn er ook veel in Nederland. De welvaart van Nederland is vooral te danken aan de inzet van molens. Door de inzet van molens worden er al eeuwenlang talloze producten gemaakt. Zo werd er met molens graan gemalen, hout gezaagd en olie uit zaden geslagen. Maar ook voor het maken van papier en verf werden molens ingezet.

Voor de productie van meel, hout, olie en papier, of voor de waterhuishouding zijn er nog steeds molens actief. Een windmolen (het woord zegt het al) wordt aangedreven door de wind. Zodra er wind staat worden ze ingezet worden.

Dan zijn er nog Watermolens die gebruik maken van stromend water uit beken en rivieren. Dit is een bijzonder tafereel want er wordt met een rad of een turbine een as in beweging gezet, waardoor werktuigen in de molen worden aangedreven.
en Poldermolens deze werden gebruikt om de grond droger te maken zodat men het land konden bewerken en bewonen.

Molens in Drenthe

In Drenthe vind je veelal Korenmolen en Poldermolens. Veelvuldig gaan de producten naar fabrieken en groothandels maar in een aantal molens kun je ook de producten kopen in de ‘molenwinkels’.

Bekijk de lijst van molens in Drenthe op Wikipedia

Drentse Molendag

Jaarlijks iedere 4e zaterdag in de maand augustus is het Drentse Molendag. Alle Drentse molens zijn op die dag open om ze te bezoeken. Er zijn die dag ook veelactiviteiten in en om de molen. De molenaar zal er zijn en zal iedereen graag over zijn werkzaamheden vertellen. De openingstijden en activiteiten van elke molen worden vooraf bekent gemaakt. Voor de Drentse Molendag is er ook een speciale vlag gemaakt, Het is de vlag van Drenthe waar het kasteel  is vervangen door een molen.

De meeste molens zijn verbonden aan de Molenstichting. Per molen is een schat aan informatie te vinden: technische details van de molen, bezoektijden, draaitijden en bijzonderheden.

Bekijk de website: Molens in Drenthe

Bezienswaardigheden in Drenthe

Er is natuurlijk in Drenthe veel meer te zien. Het prachtige Drentse Landschap met de vele wandel en fiets routes de historische gebouwen, de hunebedden en de geschiedenis van Drenthe zijn overweldigend! Cultureel gezien kun je in Drenthe je hart op halen! Verblijf je langer in Drenthe, blijf je overnachten bezoek dan de vele mogelijkheden om je culturele hart op te halen! Ga lekker winkelen in Drenthe en uit eten in de vele restaurants in Drenthe. Maak gezellige uitjes met het hele gezin!

Drenthe doet wat met je!