Margedag Tips

Wat te doen tijdens een margedag met Kinderen.

Margedagen zijn ideaal om wat extra quality time door te brengen met je kinderen. Of het nu gaat om een onverwachte vrije dag of een gepland uitje, er zijn talloze activiteiten die je kunt ondernemen. Hier zijn tien leuke en gevarieerde tips om een margedag onvergetelijk te maken, inclusief vijf gratis uitjes.

Wat is een Margedag?

Een margedag is een dag waarop scholen in Nederland gesloten zijn voor bijvoorbeeld studiedagen van leraren. Voor ouders betekent dit een dag vrij met de kinderen, en dat vraagt om creativiteit en planning om de dag zo leuk en nuttig mogelijk te besteden.

10 Tips voor een Margedag met Kinderen

1. Bezoek een Natuurgebied (Gratis)
Nederland barst van de prachtige natuurgebieden waar kinderen vrij kunnen spelen en ontdekken. Denk aan het Nationaal Park De Hoge Veluwe in Gelderland of de Kennemerduinen in Noord-Holland of een ander natuurgebied in Nederland. Neem een picknick mee en geniet van een dag in de buitenlucht.

2. Museumbezoek
Musea bieden vaak speciale kinderactiviteiten aan. Het NEMO Science Museum in Amsterdam en het Spoorwegmuseum in Utrecht zijn geweldige plekken waar kinderen leren terwijl ze spelen.

3. Spelletjesdag Thuis (Gratis)
Haal bordspellen uit de kast, organiseer een quiz of maak samen een puzzel. Een spelletjesdag thuis kan net zo leuk en uitdagend zijn als een dagje uit.

4. Fietstocht (Gratis)
Verken de omgeving op de fiets. In bijna elke provincie vind je mooie fietsroutes, zoals de Utrechtse Heuvelrug of de Drentse Fietsvierdaagse. Neem onderweg de tijd om te stoppen bij speeltuinen of mooie picknickplekken.

5. Bezoek aan een Kinderboerderij (Gratis)
Kinderboerderijen zijn overal te vinden en bieden kinderen de kans om dieren van dichtbij te zien en soms zelfs te aaien. Het is zowel leerzaam als leuk.

6. Zwemmen
Of het nu in een binnen- of buitenzwembad is, zwemmen is altijd een hit bij kinderen. Veel zwembaden hebben extra faciliteiten zoals glijbanen en stroomversnellingen.

7. Knutselen en Bouwen (Gratis)
Gebruik oude dozen, papier, verf en lijm om samen een knutselproject te starten. Maak bijvoorbeeld een kartonnen kasteel of schilder een groot kunstwerk.

8. Speurtocht in de Wijk (Gratis)
Maak een speurtocht voor je kinderen in de buurt. Verstop kleine schatten en geef aanwijzingen die ze moeten volgen. Dit is een spannende manier om de buurt te verkennen.

9. Bezoek een Speeltuin (Gratis)
Nederland heeft talloze mooie speeltuinen die gratis toegankelijk zijn. Denk aan de grote speeltuin in het Kralingse Bos in Rotterdam of de Julianatoren in Apeldoorn.

10. Film- of Theatervoorstelling
Veel theaters en bioscopen hebben speciale voorstellingen voor kinderen. Check het lokale programma voor kindvriendelijke films of een leuke voorstelling.

Meer tips in de Uitjesgids

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie voor een margedag of andere uitjes met kinderen? Bekijk dan onze uitgebreide uitjesgids voor meer ideeën en activiteiten die je kunt ondernemen. Of je nu op zoek bent naar gratis uitstapjes, educatieve activiteiten of sportieve avonturen, er is voor ieder wat wils!

Met deze tips haal je het maximale uit een margedag, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over verveling. Veel plezier!