Magneetvissen: Schatzoeken onder water

Wat is magneetvissen?
Wat heb je nodig om te magneetvissen?
Waar kun je magneetvissen?
Wat vind je onder water?
Hoe werkt magneetvissen?

Magneetvissen: Schatzoeken onder water

Om interessante schatten te vinden hoef je niet naar de Titanic te duiken. Op de bodem van ieder vaarwater in Nederland liggen namelijk ontelbare schatten. Metalen Onder water schatzoeken is verrassend
Wist je dat ook beroemde vloggers zoals Enzo Knol aan magneetvissen doen? Op YouTube vind je bijvoorbeeld video’s over de 10 meest bijzondere vangsten met magneetvissen.

Verslaafd aan magneetvissen

Heb je eenmaal een keer met een magneet gevist, dan weet je hoe verslavend het is. Iedere keer opnieuw is het een verrassing wat je omhoog haalt. Die spanning zorgt ervoor dat je niet wilt stoppen en het steeds weer wilt doen. Je hebt kans iets waardevols vinden, of gewoon iets bijzonders. Bovendien ruim je de bodem op. Voorwerpen die drijven zijn makkelijk op te ruimen als zwerfafval. Maar de dingen die zinken, die zijn veel lastiger uit de natuur te halen. Is het zwerfafval van metaal, dan haal je het met je magneet van de bodem. Een mooie bijkomstigheid is dus dat je helpt om het milieu te verbeteren! Magneetvissen is overigens een net zo spannende activiteit voor kinderen. Schatzoeken is voor iedere leeftijd.

Veiligheid

Magneetvissen is ook voor kinderen erg leuk om te doen. Maar let op: heeft het kind nog geen zwemdiploma, laat het dan een goed passend zwemvest dragen. En ga je in de winter of het vroege voorjaar het water op, draag dan ook zelf een zwemvest.
Zorg voor verlichting als je in de schemering of in het donker op het water bent. Alles wat op het water is, is verplicht om de juiste verlichting te voeren. Niet alleen voor je eigen, maar ook voor andermans veiligheid.
Heb je een wapen of explosief aan je magneet, hang het dan voorzichtig terug in het water. Waarschuw omstanders en bel de politie. Dit is natuurlijk een heel spannende vondst, maar laat de politie het altijd onderzoeken en zit er niet zelf aan.

Wat is magneetvissen?

Het vangen van vissen is al zo oud als de mensheid. Zoeken naar waardevolle schatten is ook iets wat mensen al heel lang doen. Combineer je deze twee activiteiten, dan blijven de vissen leven. Anders dan vissen met een hengel, gebruik je bij het magneetvissen alleen een touw en een magneet.
Gooi de magneet aan het touw in het water. Laat hem zinken helemaal tot aan de bodem. Haal het touw rustig omhoog en ontdek of er iets moois aan zit!

Wat heb je nodig om te magneetvissen?

Het leuke van schatzoeken onder water is dat je er eigenlijk maar heel weinig voor nodig hebt. Schaf eerst een sterke magneet aan. Doe er volgens met een goede knoop een lang touw aan. Nu ben je al klaar om van start te gaan!
Onderstaande attributen zijn extra handig om mee te nemen:

  • Werkhandschoenen om jezelf te beschermen. Want dingen die al langer in het water liggen, zijn vies. Bovendien kunnen metalen voorwerpen scherp zijn.
  • Stevige schoenen, zodat je aan de waterkant goed blijft staan. Een diep profiel op de zolen zorgt ervoor dat je niet in het water glijdt.
  • Een boot(je) om ook verder van de kant te magneetvissen. Pas in een metalen boot op dat je magneet zich niet tegen de romp van de boot aan trekt.

Waar kun je magneetvissen?

Zoek van te voren uit of je ergens mag magneetvissen. Er is nog geen landelijke regelgeving, maar in het algemeen gelden de volgende checks:

  • Is het water openbaar terrein of privé?
  • Is het water niet te diep voor de lengte van je touw?
  • Magneetvissen is verboden in alle gebieden van Staatsbosbeheer.In deze gemeentes is magneetvissen verboden: Amersfoort, Delft, Groningen, Haarlem en Nijmegen.
  • Is er een kans dat er voorwerpen liggen? Met andere woorden: komen of kwamen hier mensen in de buurt?

Wat vind je onder water?

Welke schatten je omhoog haalt, is afhankelijk van je viswater. Het ligt eraan op welke plek je magneetvist. In sommige vaarten kom je heel veel blikjes tegen. Op andere plekken vind je juist spijkers, schroeven en gereedschap. Wat verder uit de kant vind je spullen die van boten af zijn gevallen of gegooid. Daarnaast hangt je buit af van de grootte van je magneet. Want een sterkere magneet haalt zwaardere voorwerpen van de bodem. Toch zie je veel vissers met een kleine magneet, omdat een grote magneet duurder en minder handig in gebruik is.

Hoe werkt magneetvissen?

  1. Zorg dat er een lang touw aan je magneet vast zit. Check of de knoop echt sterk is.
  2. Maak voor de zekerheid het andere eind van het touw vast aan een hek, steiger of bankje in je boot. Zo raak je hem niet per ongeluk kwijt.
  3. Maak je touw minstens zo lang als het water diep is. De voorwerpen die je gaat opvissen liggen namelijk helemaal op de bodem.
  4. De magneet haalt alleen voorwerpen naar boven waarin voldoende ijzer is verwerkt. Zink, koper, goud en aluminium blijven dus niet aan je magneet kleven.
  5. Besluit je je schat niet te bewaren? Lever het in als oud ijzer of gooi het in de vuilnisbak. Werp het in ieder geval niet terug in het water, want afval is een grondstof.
  6. Bewaar je magneet niet in de buurt van je telefoon of van andere elektrische apparaten. Die kunnen daar slecht tegen.

Heel veel plezier langs en op het water!