Leukste uitjes in Zeeland

Van de Redactie

Er zijn tal van leuke uitjes te beleven in Zeeland. Middelburg, Renesse en Ouwerkerk zijn stuk voor stuk plaatsen die je zeker moet bezoeken. Geniet ook op het strand van Zeeland van de ondergaande zon of wandel voor zonsopkomst over de boulevard in Vlissingen.

Op vakantie naar Zeeland

Er zijn talloze redenen waarom Zeeland een fantastische bestemming is voor een korte of lange vakantie.

Wij geven je graag een aantal redenen waarom je naar Zeeland zou moeten gaan:

 1. Zeeland heeft prachtige stranden – Zeeland heeft de meeste zonuren van Nederland en biedt kilometers aan prachtige, brede zandstranden. Ideaal om te zonnebaden, zwemmen, surfen of wandelen.
 2. De Natuur – Zeeland heeft een prachtige natuur met een uitgestrekt netwerk van fiets- en wandelpaden. Fiets langs kronkelende dijken, pittoreske dorpjes en uitgestrekte polders.
 3. Cultuur – Zeeland heeft een rijke geschiedenis en een aantal prachtige historische steden, zoals Middelburg, Veere en Zierikzee. Ook zijn er talloze musea en monumenten die het bezoeken waard zijn.
 4. Watersport – Zeeland is een populaire bestemming voor watersportliefhebbers. Of je nu wilt zeilen, surfen, kitesurfen of duiken, Zeeland biedt volop mogelijkheden.
 5. Culinaire ervaringen – Zeeland staat bekend om zijn heerlijke streekgerechten en lokale producten, zoals oesters, mosselen en Zeeuwse bolussen. Er zijn talloze restaurants en eetcafés waar je van deze specialiteiten kunt genieten.
 6. Rust en ruimte – Zeeland is een dunbevolkte provincie en biedt volop rust en ruimte. Ideaal om te ontsnappen aan de drukte van de stad en te genieten van de natuur.

Leukste tips in Zeeland

Zoek je nog meer leuke tips voor je bezoek aan Zeeland? Wij hebben extra veel leuke tips voor je op een rij gezet.

 • Bezoek de historische stad Middelburg en maak een wandeling door het historische centrum. Bezichtig het stadhuis, de Abdijtoren, de Lange Jan en het Zeeuws Museum.
 • Ga  gezellig een dag naar het strand en geniet van de zon, zee en het strand. Populaire stranden zijn onder andere Domburg, Zoutelande, Renesse en Cadzand.
 • Breng een bezoek het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk en leer meer over de Watersnoodramp van 1953.
 • Maak een rondvaart door de havens van Vlissingen en ontdek de geschiedenis van deze belangrijke havenstad.
 • Ga op zoek naar zeehonden op de zandbanken voor de kust van Zeeuws-Vlaanderen. Verschillende organisaties bieden boottochten aan.
 • Bezoek het pittoreske stadje Veere en ontdek de geschiedenis van dit oude vissersdorpje.
 • Breng een bezoek aan de Oosterscheldekering, de grootste en meest bekende stormvloedkering ter wereld
 • Maak een fietstocht door de prachtige Zeeuwse natuur en geniet van de rust en stilte.
 • Bezoek de Deltawerken en leer meer over de indrukwekkende technische hoogstandjes die zijn gebruikt om Zeeland te beschermen tegen overstromingen.
 • Ga op zoek naar mosselen in Yerseke, de mosselhoofdstad van Nederland, en geniet van een heerlijke maaltijd met verse mosselen.

Natuur in Zeeland

In de provincie Zeeland kun je genieten van de prachtige natuur met vele mooie natuurgebieden en landschappen.

Wij geven hieronder onze top 10 van natuurlijke bezienswaardigheden in Zeeland:

 1. Nationaal Park Oosterschelde – Dit is het grootste en natste nationale park van Nederland. Het park is een thuis voor talloze vogelsoorten, zeehonden en andere zeedieren. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes die je door het park kunt nemen.
 2. Nationaal Park De Oude Buisse Heide – Dit park biedt een unieke combinatie van bos, heide en moerasgebieden. Het park is ook de thuisbasis van vele zeldzame plant- en diersoorten.
 3. Westerschelde – De Westerschelde is een van de grootste estuaria ter wereld en is van vitaal belang voor de natuurlijke ecosystemen van de regio. Het is ook een populaire bestemming voor vogelliefhebbers en vissers.
 4. Zwin Natuur Park – Dit natuurgebied ligt aan de kust en biedt een diversiteit aan landschappen, van stranden tot duinen en bossen. Het park is ook de thuisbasis van veel zeldzame vogels, zoals de grutto en de tureluur.
 5. Verdronken Land van Saeftinghe – Dit gebied is een van de grootste getijdengebieden van Europa en biedt een uniek landschap van slikken, schorren en kreken. Het gebied is ook de thuisbasis van vele zeldzame plant- en diersoorten, zoals de zeearend en de zeehond.
 6. Boswachterij Westerschouwen – Dit bos is het grootste bos in Zeeland en biedt een diversiteit aan flora en fauna. Het is ook de thuisbasis van het grootste duinmeer van Nederland, de Vroongronden.
 7. Plan Tureluur – Dit natuurgebied biedt een gevarieerd landschap van kreken, polders en weiden. Het is de thuisbasis van veel zeldzame vogels, zoals de lepelaar en de grote stern.
 8. De Manteling van Walcheren – Dit gebied is een van de oudste bossen van Nederland en biedt een unieke combinatie van duinen, bossen en landgoederen. Het is de thuisbasis van veel zeldzame planten en dieren, zoals de das en de vleermuis.
 9. De Slikken van Flakkee – Dit gebied is een van de grootste slikken- en schorrengebieden van Nederland en biedt een uniek landschap van kreken en slikken. Het is ook de thuisbasis van veel zeldzame vogels, zoals de kluut en de bergeend.
 10. Het Groote Gat – Dit natuurgebied biedt een diversiteit aan landschappen, van slikken tot schorren en kreken. Het is de thuisbasis van veel zeldzame vogels, zoals de visdief en de kiekendief.

Bourgondische tips in Zeeland

Iedereen moet eten, ben je van de snelle hap of een echte Bourgondiër. Er zijn in Zeeland heel veel leuke en smakelijke opties om uit te kiezen. Hieronder vind je enkele suggesties:

 • Vis eten in Yerseke – Yerseke staat bekend als de mosselhoofdstad van Nederland en is de perfecte plek om verse vis en schaaldieren te proeven. Er zijn tal van restaurants waar je kunt genieten van heerlijke visgerechten.
 • Oesters eten in Zeeland – Zeeland heeft een lange traditie van oesterteelt. Er zijn verschillende oesterboerderijen en restaurants waar je kunt genieten van deze zilte delicatesse.
 • Zeeuwse bolus proeven – De Zeeuwse bolus is een zoete lekkernij die oorspronkelijk uit Zeeland komt. Het is een zoet broodje dat is gevuld met suiker en kaneel en vaak wordt geserveerd bij een kopje koffie.
 • Proef de Zeeuwse wijnen – Zeeland heeft een groeiende wijncultuur en er zijn verschillende wijngaarden in de regio die wijn produceren. Maak een rondleiding door de wijngaard en proef de lokale wijnen.
 • Geniet van een Zeeuwse mosselmaaltijd – Mosselen zijn een van de bekendste gerechten uit Zeeland. Je kunt ze op verschillende manieren bereiden en eten. Probeer bijvoorbeeld eens de klassieke Zeeuwse mosselen met frietjes en een lekker glas witte wijn.
 • Bezoek een lokale brouwerij – Zeeland heeft een bloeiende biercultuur en er zijn verschillende lokale brouwerijen waar je de lokale bieren kunt proeven.
 • Probeer de Zeeuwse bollekes – Bollekes zijn kleine ronde cakejes met een zachte vulling van boter en suiker. Ze zijn een traditioneel Zeeuws gebakje en worden vaak geserveerd bij de koffie of thee.
 • Eet Zeeuwse kreeft – Zeeuwse kreeft is een delicatesse die wordt gevangen voor de kust van Zeeland. Het is een heerlijke en luxe maaltijd die je kunt vinden in restaurants in de regio.
 • Bezoek een kaasboerderij – Zeeland heeft verschillende kaasboerderijen waar je de lokale kazen kunt proeven. Probeer bijvoorbeeld eens de Zeeuwse geitenkaas of de Zeeuwse schapenkaas.

Extra tip: Maak een picknick met lokale producten – Haal heerlijke verse producten bij de lokale boerderijen en markten en maak een picknick met Zeeuwse specialiteiten. Vergeet ook zeker de wijn niet!

Bijzondere gebouwen in Zeeland

Zeeland heeft een rijke geschiedenis en een aantal bijzondere gebouwen die het bezoeken waard zijn!

 • Abdij van Middelburg – De Abdij van Middelburg is een imposant complex met een geschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw. Het is een van de belangrijkste historische gebouwen van Zeeland.
 • Het stadhuis van Veere – Het stadhuis van Veere dateert uit de 15e eeuw en is een prachtig voorbeeld van de Vlaamse gotiek. Het is een van de mooiste gebouwen in Zeeland en herbergt tegenwoordig een museum.
 • De Oostkerk in Middelburg – De Oostkerk is een opvallend gebouw in Middelburg, gebouwd in de 17e eeuw. Het is een van de grootste en mooiste barokkerken van Nederland en heeft een indrukwekkende uitstraling.
 • Het Watersnoodmuseum – Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk vertelt het verhaal van de watersnoodramp van 1953 en heeft een indrukwekkende collectie van objecten en foto’s.
 • De Lange Jan in Middelburg – De Lange Jan is de bijnaam voor de 91 meter hoge toren van de Abdij van Middelburg. Het is een iconisch symbool van de stad en biedt een prachtig uitzicht over de stad.
 • Het Markiezenhof in Bergen op Zoom – Het Markiezenhof is een prachtig kasteel in Bergen op Zoom. Het werd gebouwd in de 15e eeuw en heeft een rijke geschiedenis en een prachtige collectie kunst en antiek.
 • Het Zeeuws Museum in Middelburg – Het Zeeuws Museum is gevestigd in het voormalige abdijcomplex en heeft een prachtige collectie kunst en voorwerpen die de geschiedenis van Zeeland vertellen.
 • Het Arsenaal in Vlissingen – Het Arsenaal is een voormalig verdedigingswerk in Vlissingen dat tegenwoordig dienst doet als attractiepark. Het biedt een unieke kijk op de geschiedenis van de stad en heeft een aantal leuke attracties voor jong en oud.
 • Het Stadhuis van Zierikzee – Het stadhuis van Zierikzee is een prachtig gebouw uit de 16e eeuw en heeft een rijke geschiedenis. Het is een van de belangrijkste monumenten van de stad.
 • Het Abdijcomplex in Hulst – Het Abdijcomplex in Hulst werd gebouwd in de 17e eeuw en heeft een indrukwekkende uitstraling. Het wordt tegenwoordig gebruikt als cultureel centrum en heeft een aantal bijzondere evenementen.

Kortom, of je nu houdt van zon, zee, strand, natuur, cultuur, watersport of culinaire ervaringen…

Zeeland biedt voor ieder wat wils en is een unieke en mooie regio om te bezoeken!