Lekker dwalen door “de Vosbergen"

De bossen in dichtbij ‘huis’. #aanrader

Lekker dwalen door “de Vosbergen”

Wat is er fijner dan wonen vlakbij het bos? Voor mij in ieder geval niets. Vaak doe ik even een rondje om te onthaasten.

 

”Even lekker mijn hoofd leeg maken met of zonder partner of vriendin”.

Elke keer ontdekken we weer nieuwe favoriete plekjes. Meestal starten we bij begraafplaats de Duinen, daar is parkeergelegenheid of aan de kant van Huize Lemferdinge.

Wandelen door de Vosbergen

Vosbergen is een landgoed in Eelde in de provincie Drenthe.

Aan de kant van de Duinen is een wandelroute aangeduid door palen met crème koppen door de plaatselijke IVN. Dit is een route van ongeveer 1,5 uur en brengt je door de mooie plekken in het bos. Helaas is er her en der een paaltje verdwenen dus de route is iets onduidelijk. Vanaf Huize Lemferdinge loopt ook een route.

vosbergen

We lopen over de brede boslanen maar ook door kronkelende paadjes waar op dit moment veel lelietjes der dalen , bosanemonen, gevlekte dovenetels en andere mooie planten bloeien.

Het bos staat bekend om de vele vogels die er leven. Af en toe begroeten we de bosuil maar worden meestal omringt door koolmezen, spechten en roodborstjes die vrolijk meevliegen tijdens onze wandeling.

Aangekomen bij de mooie vijver tegenover het Muziekmuseum is het haast sprookjesachtig mooi.

Meestal hebben we geluk en komen we reeën tegen en de eekhoorns schieten voor ons omhoog in de statige bomen.

We lopen langs een grafmonument en er tegen over staat een prachtige Reuzenzilverspar die wel 40 meter hoog is.

De boomsoorten zijn dus ook divers, loof en naald maar ook afgewisseld met stukken grasveld. Her en der zijn poelen aangelegd zodat er ook genoeg water te vinden is.

Van hier uit is het ook mogelijk om naar “De Duinen” te lopen ook een oud prachtig stuk bos wat eigenlijk in elkaar overloopt. Een sloot “het nieuwe diep” genaamd is de grens. Dit noemen we het heuveltjesbos en bevat diverse bruggetjes en vele stroken met prachtige Rhododendrons.

Via de vijver in de vorm van een vis kun je ook nog even een bezoekje brengen aan “het vlinderkampje” dit is een aangelegd stuk grond met diverse insectenhotels en planten die een walhalla zijn voor insecten.

Erg leuk om met kinderen ook eens te kijken of even lekker te genieten op een bankje in de zon.

Haven Terschelling

Wandelen in de omgeving

Mocht je nog niet genoeg van de omgeving hebben kun je ook nog een stuk van de Hunenweg volgen die loopt ook door polder Lappenvoort. Met zijn weidse karakter en zich op de Molen op Glimmermade…..

Monique Kok