Wat gaat u doen vandaag?

Op Wat te doen vandaag vind je de leukste uitjes en evenementen in Nederland.

Bekijk alle uitjes per provincie!

Wat te doen in September

Boek je uitje!

Zoek het perfecte uitje en reserveer gelijk!
Reserveer je uitje

Pocketboekjes

Pocketboekjes zijn ook overal per regio verkrijgbaar!
Leuk om te lezen!

In het Noorden van Overijssel ligt het gebied de Kop van Overijssel. Het gebied grenst aan Salland en Zwolle.

Kop van Overijssel

De Kop van Overijssel is een regio in de Nederlandse provincie Overijssel met een grote hoeveelheid water, uitgestrekte rietlanden en kleinschalig landschap met knusse houtwallen en mooie oude stadjes. Wandelend door oude vissersstadjes zie je nog de duidelijke band met het water uit de oude Zuiderzee.

De Noorderlijke plaatsen in de Kop van Overijssel zijn onder andere Kampen, Steenwijk en IJsselmuiden. Kleinere plaatsen zijn onder meer Zwartsluis, Vollenhove, Giethoorn en Genemuiden.

Natuurgebied in Kop van Overijssel

Het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa is het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Wandel, fiets of vaar door het park en de waterdorpen Giethoorn, Belt-Schutsloot en Wanneperveen en ontdek de geschiedenis van het rijke vissers- en handelsverleden. Geniet van een ijsje aan het water, koffie in een knusse kroeg of volg een workshop bij een landelijk gelegen galerie.

Lees meer over het landschap in de Kop van Overijssel

Houtwallen en boerenlandschap

In de Kop van Overijssel kom je prachtige voorbeelden tegen van kleinschalig boerenlandschap en houtwallen, een rij bomen of struiken die op een soort van dijk liggen. Houtwallen werden gebruikt voordat het prikkeldraad werd uitgevonden. De houtwallen hebben nu een ecologische functie en zorgen voor een mooie identiteit en schoonheid van het natuurgebied.

De Kop van Overijssel omvat tegenwoordig de gemeente Steenwijkerland en wordt in toeristisch oogpunt op de kaart gezet als Waterreijk Weerribben en Wieden (naar het natuurgebied).