Hanzesteden in Overijssel

Negen unieke steden aan de IJssel met een rijke historie

Negen unieke steden aan de IJssel met een rijke historie in de handel industrie

Hanzesteden in Overijssel

De negen Hanzesteden Deventer, Doesburg, Elbert, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle, zijn verbonden door het water, de rivier de IJssel. De Hanzestad verleent zijn naam aan het Hanzeverbond. Een samenwerkingsverband voor de Hanzesteden en handelaren waar men vroeger vrijwillig aan kon deelnemen als stad. Er was geen centrale instantie regels oplegde, maar er werden wel zo nu en dan bijeenkomsten gehouden in het Duitse Lübeck, waar afgevaardigden uit verschillende steden aan deelnamen.

De Hanzesteden liggen meestal aan het water, omdat dit belangrijk was voor de transport van goederen. De steden met schitterende koopmanshuizen en unieke gevels stammen uit de 14e en 15e eeuw.

Wat te doen in de Hanzesteden

Loop door de oude straatjes van de Hanzesteden, geniet van de ongeremde cultuur, de monumentale panden en van traditionele gerechten uit de Hanzetijd op het terras van de verschillende pleinen. Wandel door de binnenstad voor een Hanzestadswandeling of pak de fiets en trek er op uit in de Hanzevallei. De Hanzevallei heeft hoge rivierdijken met uitgestrekte vergezichten, bosrijke landgoederen en deftige havezaten.

En je komt aan het einde van het pad altijd weer terecht in een nieuwe Hanzestad voor een heerlijk hapje en drankje. Een dagje uit in een Hanzestad of twee is een absolute aanrader.

Negen Hanzesteden aan het water

De Hanzesteden aan de IJssel en de randmeren zijn te noemen:

Ben je een echte waterrat en vervoer je jezelf het liefst op het water? Dan kun je in de meeste Hanzesteden onbekommerd voor anker gaan. Er zijn diverse aanlegplaatsen beschikbaar.

Herbeleef de Gouden Eeuw in de Hanzesteden van Overijssel.