Gezond! Wandelen in de Natuur!

Van de Redactie

Er zijn veel mooie natuurgebieden in Nederland waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen of gewoon genieten van de natuur. Wandelen is gezond!

Wandelen is een zeer gezonde activiteit voor zowel lichaam als geest. Het verbetert je conditie. Wandelen is een uitstekende manier om je uithoudingsvermogen en algehele conditie te verbeteren. Door regelmatig te wandelen, kan je het hart en de longen sterker maken en de bloedsomloop verbeteren. Wandelen vermindert stress en heeft een ontspannende werking. Van wandelen worden de spieren en botten sterker en helpt tegen een verbeterde spijsvertering. Als je gaat wandelen verbrand je tevens calorieën.

Kortom, wandelen is een eenvoudige maar effectieve manier om aan je gezondheid te werken en kan bijdragen aan een gezonde levensstijl.

Natuurgebieden in Nederland

Nederland kent vele natuurgebieden, bezoek bijvoorbeeld eens:

 • Nationaal Park de Hoge Veluwe: Dit is het grootste actief beheerde natuurgebied in Nederland en is bekend om zijn uitgestrekte heidevelden, bossen en wilde dieren zoals edelherten en wilde zwijnen. Je kunt hier wandelen, fietsen, paardrijden en zelfs een ritje maken op een gratis witte fiets.
 • De Biesbosch: Dit is een prachtig natuurgebied in het westen van Nederland, bekend om zijn rivieren, kreken en moerassen. Je kunt hier kanovaren, varen en wandelen door het prachtige landschap.
 • De Oostvaardersplassen: Dit is een uniek wetlandgebied in Flevoland, dat een belangrijke habitat biedt voor vele soorten vogels en andere dieren. Je kunt hier wandelen, fietsen en vogels spotten.
 • De Wadden: Dit is een uitgestrekt natuurgebied langs de kust van Nederland, dat bestaat uit eilanden, zandbanken, wadden en slikken. Hier kun je wadlopen, vogels spotten en genieten van het prachtige uitzicht op de zee.
 • De Veluwezoom: Dit is een prachtig heuvelachtig gebied in Gelderland, dat bekend staat om zijn bossen, heidevelden en wilde dieren. Hier kun je wandelen, fietsen en genieten van het prachtige uitzicht op het landschap.

Er zijn nog veel meer prachtige plekken om te ontdekken!

Wandelen in een natuurgebied

Wandelen in een natuurgebied is een geweldige manier om te genieten van de natuur en te ontspannen. Hier zijn enkele tips om het meeste uit je wandeling in een natuurgebied te halen:

 1. Plan je route: Kies een route die past bij je vaardigheden en interesses. tip: Controleer van tevoren de kaart maar ook de weersvoorspellingen. Zorg ervoor dat je weet waar je naartoe gaat en vooral hoe je terugkomt.
 2. Neem de juiste uitrusting mee: Draag comfortabele kleding en schoenen die geschikt zijn voor de omstandigheden. Neem voldoende water, snacks en eventueel een lunchpakket mee.
 3. Respecteer de natuur: Houd je aan de aangegeven paden en vermijd het verstoren van dieren of planten. Laat geen afval achter en neem alleen foto’s en herinneringen mee naar huis.
 4. Wees voorbereid op onverwachte situaties: Neem een kaart, een kompas of een GPS mee voor het geval je verdwaalt. Zorg dat je mobiele telefoon is opgeladen en dat je weet hoe je hulp kunt inroepen als dat nodig is.
 5. Geniet!: Neem de tijd om te genieten van de natuur en te ontspannen. Luister naar de geluiden van de vogels en kijk naar de dieren om je heen. Stop af en toe om te rusten en te genieten van het uitzicht.

Wandelroutes in Nederland

In Nederland zijn talloze wandelroutes die je kunt verkennen. Hierbij een paar suggesties van ons:

 • Pieterpad: Dit is de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland, die loopt van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht. De route is in totaal 498 km lang en biedt een mooie mix van natuur, cultuur en historie.
 • Het Veluwe Zwerfpad: Dit is een wandelroute van 375 km lang door de Veluwe. De route voert langs uitgestrekte bossen, heidevelden en stuifzanden en biedt mooie uitzichten op de omgeving.
 • Het Utrechtpad: Dit is een wandelroute van 163 km lang door de provincie Utrecht. De route voert langs historische stadjes, kastelen, bossen en rivieren en biedt een mooie afwisseling tussen stad en natuur.
 • Het Trekvogelpad: Dit is een wandelroute van 414 km lang van Bergen aan Zee naar Enschede. De route loopt door verschillende natuurgebieden, waaronder de Kennemerduinen, de Veluwe, de Sallandse Heuvelrug en het Dwingelderveld.
 • Het Krijtlandpad: Dit is een wandelroute van 90 km lang door het Zuid-Limburgse heuvellandschap. De route voert langs glooiende heuvels, idyllische dorpjes en mooie uitzichten over het landschap.

Er is voor iedereen wel een geschikte wandelroute te vinden, of je nu van korte of lange wandelingen houdt, van natuur of cultuur, of van heuvels of vlaktes.

Natuurgebieden op de Waddeneilanden

De Waddeneilanden hebben prachtige natuurgebieden die het ontdekken waard zijn.

 • Nationaal Park Schiermonnikoog: Schiermonnikoog is het kleinste bewoonde Nederlandse Waddeneiland en heeft een prachtig nationaal park. Het gebied bestaat uit duinen, strand, wad, kwelders, bossen en polders. Er leven vele vogelsoorten, waaronder de zeldzame lepelaar en de grote stern.
 • Nationaal Park Duinen van Texel: Dit nationaal park beslaat het gehele duingebied van Texel, het grootste Nederlandse Waddeneiland. Het gebied is rijk aan flora en fauna en heeft verschillende wandelroutes en fietspaden. Je kunt er onder andere de Schotse hooglanders, konikpaarden en de Texelse schapen tegenkomen.
 • Natuurreservaat De Boschplaat op Terschelling: De Boschplaat is een uitgestrekt natuurgebied op Terschelling. Het gebied bestaat uit duinen, stranden, kwelders en schrale graslanden. Het is een belangrijk broedgebied voor vogels en er leven zeehonden.
 • Nationaal Park Lauwersmeer: Lauwersmeer is een voormalige zeearm tussen Groningen en Friesland, die in 1969 werd afgesloten. Het gebied is daardoor veranderd in een prachtig natuurgebied met rietvelden, moerassen, bossen en waterplassen. Het is een belangrijk rustgebied voor vele vogelsoorten, waaronder de grauwe franjepoot en de zeearend.
Extra tip: Een bezoek naar de vuurtorens op de Waddeneilanden mag zeker niet ontbreken.

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten is een Nederlandse natuurbeschermingsorganisatie die zich inzet voor het behoud en de bescherming van natuurgebieden en landschappen. De organisatie beheert meer dan 100.000 hectare aan natuurgebieden in Nederland, variërend van bossen, heidevelden en duinen tot moerassen, plassen en beekdalen.

Natuurmonumenten werd opgericht in 1905 en is daarmee een van de oudste natuurbeschermingsorganisaties ter wereld. De organisatie heeft als doel om de natuur te beschermen en toegankelijk te maken voor het publiek, zodat iedereen kan genieten van de schoonheid en diversiteit van de Nederlandse natuur.

Naast het beheer van natuurgebieden zet Natuurmonumenten zich ook in voor natuureducatie en -beleving. Zo worden er excursies, wandeltochten en andere activiteiten georganiseerd om mensen te laten kennismaken met de natuur. Ook richt de organisatie zich op lobbywerk en het creëren van bewustwording bij de overheid, bedrijven en het publiek over het belang van natuurbehoud.

Natuurmonumenten werkt samen met vele vrijwilligers, donateurs en andere organisaties om haar doelstellingen te bereiken. Door gezamenlijk de handen uit de mouwen te steken, kan de Nederlandse natuur behouden blijven voor toekomstige generaties.

Lees meer over Natuurmonumenten

Toegang in de natuurgebieden

De meeste natuurgebieden in Nederland zijn vrij toegankelijk voor wandelaars. Dit betekent dat je de natuur kunt verkennen zonder dat je hiervoor toestemming nodig hebt. Er zijn echter een aantal uitzonderingen:

 • Nationale Parken: In sommige nationale parken moet je toegang betalen. Dit geldt bijvoorbeeld voor De Hoge Veluwe, waar je entree moet betalen om het park te betreden.
 • Natuurreservaten: In sommige natuurreservaten is het niet toegestaan om zonder toestemming van de beheerder te wandelen. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde gebieden waar zeldzame planten- of diersoorten voorkomen.
 • Privé-terrein: Sommige delen van natuurgebieden zijn in handen van particulieren en daarom niet toegankelijk voor wandelaars.

Het is altijd belangrijk om de regels en voorschriften van een natuurgebied te kennen voordat je gaat wandelen. Deze regels staan meestal vermeld op borden bij de ingang van het gebied.

Het is belangrijk om de natuur te respecteren en deze niet te beschadigen of te verstoren. Laat geen afval achter en blijf op de aangegeven paden.

Geniet in de natuurgebieden in Nederland!