Fietsen in en om schitterend Haarlem

Ga eens een dagje fietsen! Haarlem bied veel mogelijkheden.

De stad Haarlem leent zich prima voor menig fietstochtje. Zowel in als net buiten de stad vind je de mooiste plekken van de Noord-Hollandse hoofdstad.

Het is net wat kleiner en minder druk dan Amsterdam en biedt natuur, cultuur, vermaak en historie. Dus stap op de fiets en geniet, want alles ligt op fietsafstand van elkaar.

Even de dagelijkse sleur doorbreken

Fietsen is gezond en maakt het hoofd leeg. Als je even je buik vol hebt van de dagelijkse rompslomp, wat is er dan beter dan de frisse lucht op te zoeken?

Even geen moeilijke vraagstukken over duurzaamheid, een carrièremove, energieleveranciers, de belasting en wie weet wat nog meer. Laat je verrassen in en rondom schitterend Haarlem!

Spaarndam: het Haarlemse Volendam

Haarlem-Noord lijkt een stad op zich. Het is een bonte verzameling aan winkeltjes die producten van over de hele wereld verkopen. De Cronjéstraat, direct achter station Haarlem, is gezellig en bedrijvig. Vanaf hier peddel je noordwaarts richting Spaarndam, een dorp dat doet denken aan Volendam met haar haven, dijken en eeuwenoude huisjes. Je ziet onderweg overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog in een prachtige omgeving.

Drink koffie aan het water bij De Toerist of De Kolk en verbaas je over de rust: ja, dit is ook Noord-Holland.

Elswout, de duinen en De Stinkende Emmer

Landgoed Elswout bereik je door vanuit Haarlem-West de ringweg over te steken. Wat is het hier groen en mooi! Het landschap begint al iets te glooien omdat je de duinen nadert.

De Stinkende Emmer, officieel Het Wapen van Kennemerland geheten, is een goed bewaard geheim onder Haarlemmers die aan het eind van de middag de stad ontvluchten en aan het weilandje met koeien ontspannen met een speciaal biertje en/of heerlijke lunch.

Overveen en Bloemendaal

Bloemendaal is bij veel mensen alleen bekend om haar hippe strandtenten, maar het dorp zelf dat dicht tegen de duinen aan ligt, is ook heel leuk! Hier winkel en wandel je en neem je plaats op een terras, bijvoorbeeld bij Nieuw Vreeburg. In Overveen, net zo vriendelijk en pittoresk, is het bij Klein Centraal goed lunchen.

Hier gaat trouwens de trein die je in vijf minuten nog net niet op het strand van Zandvoort afzet.

En natuurlijk de binnenstad

Maar ook de fietsvriendelijke binnenstad van Haarlem zelf is een heerlijke plek. Het Kenaupark, de Haarlemmerhout met de kinderboerderij, de hippe wijk De Vijfhoek en de terrasjes aan het Spaarne laten je je ogen uitkijken.

Restaurant Spaarne 66 staat zelfs bekend als één van de beste terrassen in Nederland! Daarnaast is het fijn om rond te scharrelen in de vele musea, winkels en hofjes, waar Haarlem om bekendstaat.