Rijk versierd en in sprookjesachtige sfeer: zo werd kerst 100 jaar geleden in koninklijke kringen gevierd! Wil jij dit jaar het echte kerstgevoel krijgen? Dompel je dan onder in de authentieke, nostalgische kerstsfeer en vergaap je aan de prachtig versierde keizerlijke interieurs.
Feestelijke interieurs
Met kerst pakte de keizer uit. Het mooiste servies werd uit de kast gehaald en er werd heerlijk eten geserveerd. Hoe was de tafel gedekt voor het kerstdiner, de lunch en de ‘afternoon tea’? In de ontvangsthal zie je hoe het keizerlijke gezin kerst vierde toen ze nog in Duitsland woonden, compleet met acht versierde kerstbomen, voor elk gezinslid één.
Van keukengerei tot kerstdiner
Maar wie zorgde ervoor dat kerst een succes werd? Daar was het personeel natuurlijk voor. Voor hen betekende kerst een periode van hard werken. Weken van tevoren begonnen zij aan de voorbereidingen. Het huis werd versierd, de gasten uitgenodigd, het kerstdiner en de overige feestelijke maaltijden tot in de puntjes voorbereid.
Om de maaltijden te bereiden was de keuken uitgerust met een enorm arsenaal keukengerei: van bakvormen tot pannen, van ovenschalen tot gardes en spatels in alle soorten en maten.
Er was zelfs een heuse messenslijpmachine aanwezig. De beste vis, groenten en kruiden werden geselecteerd en het menu werd overlegd. Hoewel er meestal grotendeels hetzelfde werd gegeten: ex-keizer Wilhelm was een man van tradities.
Avondopenstelling
Op vrijdag 20 en maandag 23 december van 18.00-20.30 uur is er een speciale avondopenstelling. Geniet van de kerstsfeer in Huis Doorn, live kerstmuziek en een lekker warm drankje. Reserveren verplicht (museumkaart houders betalen een toeslag).