SGW Vlietland weer strijdtoneel voor paardensport in recreatiegebied Vlietland

In het weekend van 25 en 26 juni is het schitterende recreatiegebied Vlietland nog één keer het strijdtoneel voor de SGW (samengestelde wedstrijden) voor paarden, pony’s en mencombinaties.

In totaal trekken ruim 300 ruiters, ruiters en menners naar SGW Vlietland.

Deze wedstrijd wordt voor de negentiende keer georganiseerd door Stichting Eventing Zuid-Holland. De Stichting is een samenwerkingsverband van de rijverenigingen De Blesruiters uit Stompwijk en Koningin Emma uit Wassenaar. Met ongeveer 200 vrijwilligers zorgen zij ervoor dat alles op rolletjes verloopt.

Door de ontwikkelingen van de bouw van recreatiewoningen in Vlietland leek vóór de coronaperiode het doek gevallen voor Eventing Zuid Holland om na 18 succesvolle jaren weer SGW Vlietland te kunnen organiseren.
Enige vertraging van het bouwproject heeft er, na goed overleg met de directeur van Vlietland B.V. dhr. Bart Carpentier en de directies van projectontwikkelaar Dutch Lake Residence en bouwonderneming Kondor Wessels, toe geleid dat Eventing Zuid Holland toch nog één keer met de SGW terug keert op Vlietland. Die kans is met beide handen aangegrepen natuurlijk en de organisatie zette zich op volle kracht en goed gemotiveerd weer in om ruiters en menners en voor het publiek een mooie wedstrijd te bieden.

Ruiters en menners gaan dit weekeinde met elkaar de strijd aan voor de ereplaatsen en staat ook het Regiokampioenschap voor Zuid-Holland op het programma. Parcoursbouwers Kees de Jong en Martin Spruijt (ruiters) en Ab Spaan (menners) hebben met de bouwploegen al hun ervaring in de hindernissen en trajecten gestoken.

Ruiters
De aantrekkelijk crosscountry slingert zich in een 3 km lang parcours op zaterdag en zondag door de bosgebieden. In het parcours zijn naast veel natuurlijke hindernissen (boomstammen, wallencombinatie, etc.) ook een picknicktafel, ophaalbrug en natuurlijk de spectaculaire waterhindernis opgenomen.

Menners
Op de ligvelden nabij de zwemplas vindt zondag een spectaculaire oefen-minimarathon plaats. Hieraan kunnen zowel KNHS-leden als recreatieve menners deelnemen. In het compacte parcours zijn rond de 15 tot 18 poorten waarvan 3 marathonachtige hindernissen en een uitdagende waterhindernis opgenomen. Dit parcours moet zo snel mogelijk (en zonder fouten) worden afgelegd. Hierin wisselt dus behendigheid en het technisch nemen van hindernissen elkaar in een spannend spektakel op.

Bixie
Op zaterdag organiseren we voor de Bixie-ruitertjes – kinderen in de leeftijd van jong tot 14 jaar – een oefencrossje onder professionele begeleiding.
Hierin springen de ruitertjes , die aan het begin staan van misschien wel een glorieuze toekomst in deze sport, over verschillende hindernissen en gaan ook door de waterbak. Dit zal plaats vinden na de officiële SGW op zaterdag (vanaf ongeveer 16.00uur).
Het is een groot succesnummer voor het publiek – is in voorgaande jaren al gebleken – om te zien hoe de kids gedreven zijn de hindernissen te pakken.

Het programma
Zaterdag verrijden de klassen M-paarden, L-pony’s en M-pony’s hun wedstrijden en start de eerste combinatie rond 11.00 uur in de cross gevolgd om circa 16.00 uur door de Bixie’s. Op zondag is dat circa 10.00 uur en komen de B paarden, B en L-pony’s aan de beurt. Daarnaast is er zondag ruim baan voor de recreatieve klassen BB-paarden en pony’s. Altijd weer mooi om te zien hoe beginnende ruiters en menners bezig zijn met deze allround paardensport. Zondagmiddag staat de oefen-minimarathon op het programma.
Zo rond een uur of vijf 5 ’s-middags komt de laatste deelnemer over de finish en sluiten we definitief het boek van 19 jaar SGW Vlietland.

Toeschouwers
U bent natuurlijk, net als alle andere dagen in dit recreatiegebied, van hartelijk welkom. De toegang en het parkeren zijn het hele weekend gratis. Volgt u wel de instructies van verkeersbegeleiders op zodat paard en mens vrienden van elkaar blijven. De wedstrijd is goed te volgen vanuit het strodorp. Deze plek biedt uitzicht op de springring, het cross countryparcours en de losrijterreinen voor de ruiters. Bij de zwemplas hebben de parcoursbouwers de waterhindernissen gebouwd en bevindt zich het terrein van de minimarathon, waardoor alles binnen een steenworp afstand te zien is. Het strodorp is natuurlijk gevuld met diverse winkeltjes en demonstraties van onze enthousiaste sponsors die de wedstrijd ondersteunen.

Meer informatie en een routebeschrijving zijn te vinden op: www.eventingzuidholland.nl

Locatie SGW Vlietland weer strijdtoneel voor paardensport in recreatiegebied Vlietland

Rietpolderweg 11
2266 BM Leidschendam

Aankomende evenementen

Santa Run Heijplaat

Locatie: Rotterdam

Santa Run Heijplaat

Locatie: Rotterdam

MIDWINTERHOORNWANDELING BELTRUM 10 DECEMBER 2023

Locatie: Beltrum

Dickens Festijn

Locatie: Deventer

Kerst in oud Kampen

Locatie: Kampen

Rock around the Jukebox Experience

Locatie: Rosmalen

Internationale Mineralenbeurs Zuid-Limburg

Locatie: Maastricht

Nederlands Silent Film Festival

Locatie: Eindhoven

De Tuinbeurs Winterfair

Locatie: Emmen

Hollands Glorie in Neeritter

Locatie: Neeritter