Museum De Waag bedekt door gigantische vlag

Museum De Waag bedekt door gigantische vlag

Een immens rood-witte vlag met daarop de adelaar van Deventer bedekt De Waag. Bezoekers van de Brink maken er massaal foto’s van. Wat doet die vlag daar? Het jaartal 1672 geeft een aanwijzing. Precies 350 jaar geleden werd Deventer belegerd door Bommen Berend tijdens het bekendste Rampjaar uit de Nederlandse geschiedenis.

Rampjaar in Deventer
Nederland herdenkt dit jaar op grote schaal het Rampjaar. In Museum De Waag is nu de tentoonstelling ‘Het verraad van Deventer. Rampjaar 1672’ te zien. De tentoonstelling toont met indrukwekkende collectiestukken en prikkelende multimedia het beleg en de overgave van de stad. Conservator Anne van Geuns: “Op 16 juni 1672 schreef het stadsbestuur op aan legerleider Willem III dat de vijand Deventer heeft ingesloten. Met deze actie vragen we aandacht voor de bezetting van Deventer. Op 21 juni 1672 was de capitulatie van Deventer een feit. Dan zal De Waag grotendeels bedekt zijn met een witte vlag.”

Deventer in oorlog
De Nederlandse Republiek was in het voorjaar van 1672 in oorlog met maar liefst vier vijanden tegelijk: Engeland, Frankrijk en de Duitse bisdommen Keulen en Munster. Omdat in Deventer de vestingwerken flink waren verwaarloosd, was het voor de vijand redelijk eenvoudig om de stad tot overgave te dwingen.
De vorst-bisschop van Munster, Bernard von Galen alias ‘Bommen Berend’, dreigde met zijn gevreesde kanonnen, mortieren en brandbommen de stad in vuur en vlam te zetten. Toen Deventer zich niet overgaf liet hij de stad van drie zijden beschieten. Het stadsbestuur zag daarom geen andere oplossing dan de stad over te geven. Eeuwenlang werd de Deventenaren de snelle overgave van 1672 nagedragen als verraad aan de Republiek. Maar het was ook Deventer dat als enige stad in Overijssel überhaupt weerstand bood tijdens de inval. Bezoekers van De Waag kunnen zelf hun oordeel vellen: had Deventer zich tot het uiterste moeten verdedigen of deed de stad er beter aan zich over te geven?

Beat ‘Bommen Berend’
In het kader van de Rampjaar-tentoonstelling plaatst Museum De Waag de mobiele escaperoom experience ‘Beat Bommen Berend’. Door het oplossen van allerlei puzzels en vraagstukken in teamverband, kruip je in de huid van de Overijsselse bevolking die vreselijk hebben geleden door de oorlogszuchtige bisschop ‘Bommen Berend’.

De escaperoom staat op 21, 22, 23 en 28, 29 en 30 juni van 11:00 tot 17:00 uur voor Museum De Waag en is, dankzij de IJsselacademie en erfgoedorganisatie Deventer Verhaal, gratis te beleven.
Alle informatie over het museumbezoek en de mobiele escaperoom is te vinden op www.museumdewaag.nl

Locatie Museum De Waag bedekt door gigantische vlag

Brink 56
7411BV Deventer

Aankomende evenementen