Etstoel Anloo

Op zaterdag 19 augustus vindt in Anloo de traditionele Etstoel plaats. Het dorp keert voor één dag terug in de 17e eeuw, waarbij bezoekers rond de middeleeuwse kerk het Drentse verleden kunnen beleven.

Uniek schouwspel
De brink van Anloo biedt tijdens de Etstoeldag een uniek schouwspel. De gehele bevolking ziet er zeventiende-eeuws uit en het dorp is vol activiteiten van vier eeuwen geleden. Iedere bezoeker kan hier van 10 tot 17 uur van meegenieten.

Rechtszitting nagespeeld
Het Drentse gerechtshof in vroeger eeuwen heette de Etstoel. Op de Etstoeldag wordt ieder jaar een andere waargebeurde rechtszitting nagespeeld, zoals deze tot in de 18e eeuw in de Magnuskerk in Anloo plaatsvond. Zoals boeren die het niet eens zijn over een grenssteen of familieleden met onenigheid over een erfenis.

Jaarmarkt met middeleeuws vertier
Buiten de kerk vindt een jaarmarkt plaats, die vroeger ook gehouden werd wanneer de Etstoel een rechtszitting in Anloo had. De rechtszitting trok veel volk. En waar volk is is handel.
Op de markt kunt u onder meer ambachten uit de 17e eeuw bewonderen. Boogschutters strijden om de hoogste eer en van heinde en ver zijn artiesten gekomen om het volk te vermaken. Op de markt is voor een ieder wat te eten en te drinken: bijvoorbeeld pannenkoeken, bruine bonen, warmoessoep, vers gebraden vlees en een kroes bier. Voor de kinderen zijn er onder meer oude spelletjes en een poppenkast. Kortom: een ouderwetse, gezellige drukte.

Opbrengst voor de Magnuskerk
De opbrengst van de Etstoel gaat naar het onderhoud van de kerk in Anloo. Dit is het oudste gebouwde monument van Drenthe.

Datum: zaterdag 19 augustus
Tijd: 10.00 – 17.00 uur
Entree: €7,50
Locatie: Kerkbrink Anloo

Locatie Etstoel Anloo

Kerkbrink
9467PH Anloo

Aankomende evenementen

Foodtruck Herfstavond | De Norgerberg

Locatie: Norg

Oogstfeest

Locatie: rotterdam

Het Heuvelland tot op (en in) de bodem uitgezocht!

Locatie: Margraten

Concert Les Belles Chansons

Locatie: Ruurlo

DUDOK KWARTET en SHUANN CHAI (piano) aanvang 20.15 uur

Locatie: Alkmaar

Vitaliteitsweek Laren

Locatie: Laren

papaver voorstelling improvisatietheater

Locatie: Alkmaar

Brocante in de Grote Kerk in Dordrecht ‘Special Edition’

Locatie: Dordrecht

Spotlights on West Side Story

Locatie: Doetinchem