Amstelveen Triënnale 2024

Amstelveen Triënnale 2024

Nu te zien: Amstelveen Triënnale 2024 Cobra Museum

Op zaterdag 18 mei 2024 opent in het Cobra Museum de negende editie van de Amstelveen Triennale. De Amstelveen Triënnale is een driejaarlijkse manifestatie waarin professionele beeldend kunstenaars die in Amstelveen wonen of werken een podium krijgen. Sinds 1998 wordt dit evenement georganiseerd door het Cobra Museum en dit jaar wederom in samenwerking met onze culturele partners Museum JAN en Platform C. Uit meer dan 60 inzendingen koos een jury bestaande uit medewerkers van bovengenoemde instellingen voor het recente werk van 21 kunstenaars.

De Triënnale heeft als doelstelling om aan in Amstelveen werkende en/of woonachtige kunstenaars een professioneel podium te bieden en om het publiek een overzicht te geven van de stand van zaken in de lokale beeldende kunst. De tentoonstelling geeft een dwarsdoorsnede van de kunstbeoefening in Amstelveen. Er vonden Triënnales plaats in de jaren 1998, 2001, 2004, 2007, 2010, 2014, 2017 en 2024

Deze tentoonstelling laat de rijkdom aan lokale kunstpraktijken zien in al hun verscheidenheid. Naast oudgedienden toont de Amstelveen Triënnale ook verrassende nieuwkomers die samen een breed scala aan artistieke uitingsvormen bestrijken: van schilderkunst tot installatie en van videowerk tot grafiek. Er is conceptuele kunst, zoals een vloerkleed in de vorm van een envelop, maar ook experimenten met materiaal en traditionele thema’s zoals landschap en interieur. Inhoudelijk viel de keuze ook op werken die een betrokkenheid tonen met onderwerpen als migratie en taal, zoals een harnas van hout en een vuist van hardschuim. Daarnaast zijn er verschillende schilderijen waarin het thema trauma en de rol van het onderbewustzijn worden belicht, in zowel figuratieve als meer abstracte vertalingen.

Speciale dank gaat uit naar de Gemeente Amstelveen, voor de ruimhartige financiële steun en natuurlijk naar alle Amstelveense kunstenaars, zonder wie er geen Amstelveen Triënnale zou bestaan.

Dagje eropuit

Margedag Tips

Margedag Tips

Ontdek 10 leuke en gevarieerde activiteiten voor een margedag met kinderen, inclusief 5 gratis uitjes voor een betaalbare dag vol plezier!

Uitgelicht in Nederland

Blogs