Eurovisie Songfestival

Het Eurovisie Songfestival is een grote happening voor heel Europa en Australië.

Het Eurovisie Songfestival is sinds 24 mei 1956 een jaarlijkse presentatie en competitie van liedjes en wordt uitgezonden op televisie door heel Europa. Sinds 2015 doet Australië ook mee aan het muziekfestijn. Na ruim 40 jaar was het in 2021 weer zover! Het Eurovisie Songfestival werd in 2021 gehouden in Nederland! Rotterdam is de stad waar het grootse event werd gehouden.

Geschiedenis

In het jaar 1956 was het eerste Songfestival in Switserland. Hier deden België, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, de Bondsrepubliek Duitsland en Zwitserland aan mee. Elk jaar komen er wel meer landen bij die mee doen. Ook zijn er maanden die nu op het hele niet meer meedoen. Sinds 2015 doet Australe mee aan de wedstrijd. Er zijn meer Eurovision contests zoals de junior editie maar ook de Eurovision Young Dancers en de Eurovision Young Musicians. Deze zijn nog niet heel bekend bij het publiek.  Het junior song contest vind plaats in november.

Eurovisie Songfestival 2019

Na Netta’s grote overwinning in 2018 in Lissabon, reisde het Eurovisie Songfestival in 2019 naar Tel Aviv, Israël! Het 64e Eurovisie Songfestival vond plaats in de Expo Tel AvivDe eerste halve finale werd gehouden op dinsdag 14 mei, de tweede halve finale op donderdag 16 mei en de grote finale vond plaats op zaterdag 18 mei. Oekraïne werd opgenomen in de eerste Halve Finale, maar na hun terugtrekking strijden slechts 17 landen om tien plaatsen in de Grote Finale.

Nederlandse inzending Eurovisie Songfestival

De 24-jarige singer-songwriter Duncan Laurence vertegenwoordigde Nederland op de 64e editie van het Eurovisie Songfestival. Duncan Laurence werd geboren in 1994 in Spijkenisse, Nederland. Hij studeerde in 2019 af aan de Rock Academy in Tilburg, Nederland. Hier ontwikkelde hij zich als singer-songwriter en muziekproducent.

Duncan: “In de afgelopen jaren vertegenwoordigden veel bekende artiesten Nederland op het Eurovisie Songfestival. Ik ben niet bekend, maar dat is ook een goede zaak; Nederland heeft veel jonge en getalenteerde muzikanten. Mijn deelname bewijst dat niets onmogelijk is. U kunt plotseling de kans krijgen om uw land op een internationaal podium te vertegenwoordigen. Ik ben erg trots om mijn land te vertegenwoordigen … Ik zal het mijn alles geven! “.

Lees ook: Duncan gaat ons land vertegenwoordigen met het nummer “Arcade

Duncan zorgde voor de lang verwachte overwinning voor Nederland! Dankzij de winst in 2019 is de 65 editie in Nederland!

Eurovisie Songfestival 2021

Na ruim 40 jaar is Nederland dankzij Duncan Laurence weer het gastland voor het Eurovisie Songfestival. Het Eurovisie Songfestival werd op 18 mei 2021 – 22 mei 2021 gehouden in Rotterdam Ahoy. De presentatie was in handen van Edsilia Rombley, Chantal Janzen, Nikki de Jager en Jan Smit. De winnaar van het Eurovisie Songfestival was Italië.

Winnaar Songfestival 2021

De winnaar van het Euro Songfestival 2021 is Italië geworden. Het was een spannende finale waar het na de verdeling van punten van de vakjury de publieksstemmen werden opgeteld. Daarmee kwam Italië als winnaar uit de bus! Tweede werd Frankijk en derde Zwitserland. Helaas kwam Nederland in 2021 niet verder dan de 23e plaats.

Het is de eerste keer weer sinds 201 dat één van de ‘Big 5’ -landen het Songfestival wint.