Cultuur in Drenthe

De prachtige provincie Drenthe ademt cultuur!

Drenthe heeft een rijke geschiedenis. In Drenthe kun je oeroude verhalen ontdekken en zelfs van dichtbij bekijken. De Hunnebedden, Kamp Westerbork, De Hondsrug. De Nationale Parken waar je de rust en ruimte kunt ervaren met het hele gezin! Er is volop Cultuur in Drenthe!

Cultuur in Drenthe

In Drenthe zijn er vele musea, allemaal met eigen tentoonstellingen waar je veel te weten kan komen over de geschiedenis van Drenthe. Stap bijvoorbeeld eens binnen in de oude diepvrieskluizen van dorpsmuseum de Kluis in Eext en ontdek de geschiedenis van Eext. In Coevorden kun je in het Stedelijk Museum alle te weten komen over het Drentse vestingstad. Kom alles te weten over deze vestingstad in het Stedelijk Museum Coevorden.

Ervaar zelf hoe rijk Drenthe is aan bijzondere cultuurschatten en historische rijkdommen. Als je de natuur in gaat kom je ze vanzelf tegen. hunebedden, grafheuvels en statige monumentale panden.

Brinkdorpen in Drenthe

Brinkdorpen zijn ontstaan tijdens de middeleeuwen. Vroeger bouwden de mensen het liefst op een zandrug, dit was vooral om droge voeten te houden. Zo ontstonden er kleine dorpen, de zogenaamde brinkdorpen.

In deze ‘oude’ dorpen vind je niet alleen de historie en het verhaal je vind er ook leuke galeries en musea. De bekendste brinkdorpen in Drenthe zijn: Diever, Dwingeloo, Orvelte, Havelte en Vledder.

Beleef hoe het is en hoe het was, vroegere in de wereld van oude ambachten.

Ambachten in Drenthe

Er zijn meerdere beroepen van oudsher die nu nog worden uitgeoefend. Schaapherders, Pottenbakkers, Kaarsenmakers, Molenaars- het zijn bijzondere beroepen die nog maar weinig mensen uitoefenen. Het is erg leuk en educatief om eens kennis te maken met de mensen achter de ‘ambachten’.

Een leuke tip en aanrader om te bezoeken is De AmbachtenTuin in Orvelte.

De AmbachtenTuin is een uitje voor jong en oud! In het museumdorp in Orvelte worden vele oude ambachten nog in ere gehouden!

Bezoek ook zeker museum de Wachter in Zuidlaren! De Wachter in Zuidlaren is een olie- en korenmolen. Wil je eens zien hoe zeep wordt gemaakt en wil je eens kijken in een echte kruidenierswinkel van vroeger? Dit museum laat het je allemaal zien!

Molens in Drenthe

Fiets of wandel een mooie route en loop langs de vele molens die Drenthe rijk is! Nederland is een echt molenland. De molen staat symbolisch voor onze strijd tegen het water. Nederland kent een grote diversiteit aan molens. De molen produceert diverse producten, Dat kan meel zijn, maar ook hout, olie of papier.

Bezoek de website: Molens in Drenthe

Drents Museum in Assen

Het Drents Museum is voor cultuur liefhebbers echt een bezoekje waard, het is belevenis voor jong en oud. Tot 18 jaar is er gratis entree. Je kunt er diverse Tentoonstellingen zien en zijn tal van activiteiten in het Drents Museum.

Ben je op een doordeweekse dag in Assen? Loop dan ook even binnen bij het Drents Archief. Hier kun je heel veel te weten komen over de mensen die leefden in Drenthe bijvoorbeeld tijdens de tweede wereld oorlog. Wellicht heb je nog familie die uit Drenthe komt? Je kunt in het Drents Archief er alles over vinden! Bezoek ook zeker de DigiLounge van het Drents Archief, meer dan 90.000 prachtige foto’s kun je hier bekijken.

Bezoek het Drents Archief

Kunst galerieën in Drenthe

Heb je zin om een galerie, atelier of beeldentuin te bezoeken? Zoek je een dagje rust en wil je van alle dagelijks drukte bekomen? Een beeldentuin is een goed idee! Wandel door een grote tuin met de meest prachtige bloemensoorten en beelden en rust lekker uit op een bankje.

Wil je een dagje langs galerieën en ateliers? In Drenthe zijn er vele galerieën en ateliers ook van nieuwe kunstenaars. In de gezellige dorpen en stadjes vind je ze! Heb je interesse in een mooi schilderij, beeldhouwwerk of in keramiek? Voor iedere kunstliefhebber is er in Drenthe veel moois te ontdekken!

Bekijk leuke tips bij onze uitjes selecteer links de ‘Bezienswaardigheden

In Drenthe kan iedereen zijn culturele hart ophalen!