Carnaval in Nederland

Waar vier jij Carnaval?

Wij vieren graag Carnaval in Nederland! Carnaval is een uitbundig groots volksfeest wat veelal in het zuiden van het land wordt gevierd.

Carnaval is een feestseizoen dat voornamelijk wordt gevierd in de zuidelijke regio’s van Nederland, waaronder de provincies Noord-Brabant en Limburg. De vieringen vinden meestal plaats in de dagen voorafgaand aan Aswoensdag en culmineren in een grote parade op de maandag of dinsdag vóór Aswoensdag.

Carnaval in Nederland

Carnaval in Nederland wordt drie dagen groots gevierd! Carnaval is vooral populair in het zuiden. De provincies Noord Brabant en Limburg dompelen zich helemaal onder in de carnavals sferen. In de provincies Groningen en Overijssel zijn het een aantal steden waar Carnaval wordt gevierd.

Carnaval is een katholiek feest en in het zuiden woonden vroeger de meeste katholieken. In het Noorden waren de mensen voornamelijk protestants. Vandaar dat het meer in het zuiden werd gevierd dan in het noorden.

11-11-11-11

Carnaval in Nederland wordt veelal gevierd in de maanden februari of maart en duurt gemiddeld een halve week. Het carnavalsfeest start officieel op 11 november om 11 over 11 ’s ochtends. 11 is dan ook het gekkengetal wat centraal staat tijdens carnaval. In het zuiden van het land wordt op deze dag de hele dag feest gevierd op 11 november. En dat terwijl Carnaval een paar maanden later pas echt wordt gevierd wordt.

Er zijn twee soorten carnaval en dat onderscheid gelijk Limburg met Noord-Brabant.

Het Rijnlands Carnaval

Bij Het Rijnlands Carnaval gaat het vooral om de geschminkte gezichten en wordt vooral gevierd in Limburg. Het Rijnlandse Carnaval komt oorspronkelijk uit Duitsland. Het Rijnlands Carnaval heeft traditionele kleuren, rood, geel en groen. De traditionele kleding staat centraal in het Rijnlands Carnaval. Veel complete kostuums zie je bij het Rijnlans Carnaval en veelal is dit zelf gemaakt.

Het Bourgondisch Carnaval

Het Bourgondisch Carnaval is vooral in de provincie Noord Brabant en kenmerkt zich door de speciale plaatsnamen tijdens Carnaval.

  • Oeteldonk (Den Bosch)
  • Kaaiendonk (Oosterhout)
  • Stijlorenrijk (Etten-Leur)
  • Lampegat (Eindhoven)

Alle plaatsnamen hebben een Prins Carnaval die de baas is tijdens carnaval. De kleding is vrij ‘simpel’ tot uitbundig. Carnavalsvierders verkleden zich graag als populaire personen en graag ook graag compleet vermomd het feestgedruis in.

Lees meer over de populairste carnavalssteden

Carnavals optochten

De jaarlijkse optochten zijn niet meer weg te denken tijdens Carnaval in Nederland. De vele carnavalsverenigingen zijn maanden lang druk om de mooiste praalwagens te maken. De ludiek uitgedoste wagens hebben vaak een knipoog naar het nieuws.

De mooiste optochten zijn te zien in het zuiden? Nee! In meerdere plaatsen in Nederland zijn prachtige optochten te zien!

Je vind optochten onder andere in;

  • ’s-Hertogenbosch: Oeteldonk
  • Breda: ‘t Kielegat
  • Roermond: De Sjtad van Sjtuf
  • Eindhoven: Lampegat
  • Hulst (Vossestad)
  • Tilburg: Kruikenstad
  • Hoogland (’t Zandkruuersgat)
  • Kloosterburen (Kronkeldörp)
  • Achterveld (Puupenkoppenland)
Lees alles over de carnavals optochten

Carnavalsfeesten

Tijdens de carnavalsfeesten verkleden mensen zich in uitgebreide kostuums, vaak met maskers en schmink, en wonen ze optochten en feesten bij. De traditionele kleuren van carnaval in Nederland zijn rood, geel en groen. De vieringen staan ​​bekend om hun uitbundigheid, met muziek, dans en veel drinken en feesten.

Hoewel carnaval voornamelijk wordt gevierd in de zuidelijke regio’s van Nederland, wordt het ook gevierd in sommige andere delen van het land, waaronder Amsterdam en Utrecht. De vieringen in deze gebieden zijn echter over het algemeen kleiner en minder uitgebreid dan in de zuidelijke regio’s.

In de vele cafés en kroegen kun je de nodige bier nuttigen en vergeel dan ook de polonaise en het carnavalsmuziek niet!

Vier Carnaval in Nederland! ALAAF!