Pride Amsterdam

Hinke ging met vriendinnen naar de Pride Amsterdam.

Pride Amsterdam

Vandaag reizen we naar Amsterdam voor het jaarlijkse evenement waarbij iedereen zichzelf mag zijn, Pride Amsterdam. Voorheen Gay Pride, nu voor íedereen. De hele maand staat in het teken van Pride, met o.a. het Milkshake Festival in het Westerpark en de aangepaste ITA Pride programmering in de Stadsschouwburg met de voorstellingen Small Town Boy en Fun Home. De stad Amsterdam is tijdens deze maand omgebouwd tot een regenboog-walhalla.

Vandaag bezoeken we de grachtenparade met meer dan tachtig boten, vertegenwoordigd door o.a. COC Nederland, de Gaykrant, Pann, Drag Queens United maar ook de brandweer, de politie (“Roze in Blauw”) en het Amsterdam UMC. Voor de thuisblijvers staan Ellie Lust en Rik van de Westelaken de tv-kijkers te woord, maar als aanwezige in Amsterdam krijg je daar niet veel van mee. Van de sfeer des te meer, want iedereen mag zichzelf zijn, het is druk, maar iedereen is zó vriendelijk en vrij, waardoor het niet aanvoelt als een vervelende drukte.

“Elke dag is Straight Pride, maar het is slechts één keer per jaar LGBTQ+ Pride.“

We nemen de tram naar de stad en besluiten vanaf de Dam te lopen naar de Hermitage. De Hermitage zit gevestigd aan de Amstel, waar de boten onder andere langsvaren. Vele mensen hebben al een plekje veroverd aan de waterkant, waardoor het even zoeken is voor we een plekje hebben gevonden om het spektakel te aanschouwen. Na enige tijd aan de Amstel te hebben gestaan, vervolgen wij onze weg naar de Prinsengracht.

En de gracht staat bepakt met het meest kleurrijke volk, Unicorn-oortjes, regenboogvlaggen en glitters, heel veel glitters. We schampen ons langs de feestende menigte en vinden vervolgens een plekje aan de gracht, van waar we perfect zicht hebben op de langsvarende boten en de dansende mannen in tutu’s aan de overkant.

Met zelf meegebrachte flessen wijn, fris en chips en prachtig weer voor een evenement als deze genieten we van de uitgedoste boten, van een omgebouwde boot tot Über-wagen, meezingen met de Sha-la-la-lie, sha-la-la op de Songfestivalboot, de catwalk van Calvin Klein en bijzonder verrassend, de uitvaartboot.

Het theatergezelschap De Graaf en Cornelissen heeft ook een boot weten te bemachtigen, waarmee ze de nieuwe LGBTQ+ vriendelijke musical Kinky Boots konden promoten, inclusief glitterpakjes en rode laklaarzen. Je komt ogen te kort, maar Pride is er natuurlijk niet alleen vanwege het feestje aan de Amsterdamse grachten. Pride is er omdat het nodig is. Omdat mannen nog steeds niet hand-in-hand op straat kunnen lopen, homoseksualiteit nog steeds niet overal geaccepteerd wordt en er op de wereld nog steeds mensen bestaan die homoseksualiteit denken te kunnen genezen.

Als de laatste boot is gepasseerd vervolgen wij onze weg naar de stad, langs de overvolle Regulierdwarsstraat en het openbaar toegankelijke podium op het Rembrandtplein. We besluiten op het Rembrandtplein een hapje te eten. Er is voldoende keuze, van New York pizza tot de kroketten van Van Dobben.

De gezonde optie is ons even ontgaan. De vette hap hebben we er weer afgelopen door een wandeling over de Prinsengracht, die zich inmiddels had gepresenteerd als een grote afvalbende, met op iedere hoek een kroeg waar nog altijd heet gedanst werd. Halverwege de Prinsengracht hebben we nog een blik geworpen op de Westermarkt, waar rondom het bekende homo-monument* podia en foodtrucks waren neergezet, voor het ultieme vermaak na de parade.

Wij besluiten ons niet meer aan te sluiten bij de avondfeesten, ook omdat werd geadviseerd niet meer naar de stad te komen, omdat het te vol werd. Wij zijn moe maar voldaan naar huis gereisd en hopen een ieder dat Pride een verschil kan maken in deze soms zo harde wereld.

* Het monument is geplaatst op de Westermarkt en werd in 1987 ingewijd. Het ontwerp bestaat uit drie granieten driehoeken, verbonden in één grote driehoek. In de 2e wereldoorlog was de roze driehoek het teken dat homofielen in concentratiekampen moesten dragen. Homoseksuele mannen en vrouwen van over de hele wereld komen naar het monument. Zij voelen zich door het monument gesteund. Ook wordt het monument gebruikt om degenen die aan aids zijn overleden te gedenken.

Lees meer leuke tips om Amsterdam te bezoeken!