Naar Theaterspektakel MAMMOET

Nieuwsgierig naar het Theaterspektakel MAMMOET

Naar het Theaterspektakel MAMMOET

Vorig zomer (2018) zijn wij ook naar het openluchttheater Het Pauperparadijs geweest in Veenhuizen. Na dit indrukwekkende toneelstuk wat op locatie afspeelde lazen wij al snel ook over deze voorstelling MAMMOET. Deze voorstelling is net als Het Pauperparadijs van regisseur Tom de Ket.

Het is al snel besloten: Wij gaan Naar het Theaterspektakel MAMMOET!

Wij komen zelf ook uit Drenthe, wellicht heeft het er iets mee te maken en geschiedenis en theater trekt ons enorm dus besloten we ook al snel kaartjes te kopen voor MAMMOET. MAMMOET speelt zich af in de avond rond zonsondergang wat voor ons de uitgelezen kans was om ook vooraf nog even gezellig te gaan eten in de regio.

We rijden op deze zondagmiddag tegen 5 uur richting Buinen, voordat we er zijn komen we op de N34 al een immens grote MAMMOET tegen en ook als we het dorp inrijden staat er een grote MAMMOET bij het gemeentehuis te pronken. De regio is er klaar voor, al die bezoekers van MAMMOET zullen weten ook dat Drenthe zeer gastvrij is! In Buinen zijn er eetgelegenheden volop en we gaan snel op het terras zitten van een gezellige pizzeria. We worden goed geholpen en het eten staat binnen no-time op tafel. Het is bijna 20.00 uur en dan gaat de locatie open, dus rijden we richting de locatie. Overal staan wegwijzer borden, we kunnen onze auto parkeren in een groot weiland waarna het nog geen 500 meter wandelen is naar de locatie.

MAMMOET

We komen na de kassa aan op een pleintje met een grote loods. Deze loods is omgetoverd tot foyer en op het pleintje staan leuke kraampjes voor lokale lekkernijen. Eenmaal binnen nemen we geheel in stijl een kop koffie en zien we in de shop leuke gifts met logo van MAMMOET. We kopen uiteraard een programmaboekje waar we nog even het verhaal en leuke anekdotes in kunnen lezen.

De ‘foyer’ stroomt goed vol, het wordt al wat schemerig en we krijgen het sein dat de voorstelling begint. Het is nu nog een kleine 50-100 meter lopen, we zien rechts de ongerepte Drentse hei en bossen en langs het pad naar het toneel staan borden met leuke info en weetjes over MAMMOET.

Eenmaal bij onze zitplaatsen, staan de spelers ook op het toneel. Allemaal rekwisieten die allemaal weer terug komen in het stuk. Het decor en de setting is al overweldigend. De zon zal spoedig onder gaan en de voorstelling kan beginnen! We worden begroet door een sekte leider Urdward. Urdward betrekt ons volle overgave in zijn filosofie over de oermens in ons. Hij praat over zijn leefgemeenschap, we zien oeroude rituelen en komen achter diverse mythes als het Meisje van Yde. We gaan constant van toen naar nu en weer terug. De eerste 15 minuten moeten we er even in komen. Het bijzondere filosofische schouwspel, de jacht op de MAMMOET, de uitverkorene en het leed van de dochter allemaal herkenbare punten die aanbod komen.

We zien op de achtergrond paardjes en schapen lopen, onwetend wat er zoals gebeurd op het toneel. Ook als ‘Norg’ als uitverkorene het veld wordt in gestuurd, blijven ze gewoon staan grazen.

Leuk weetje: Het ensemble zijn mensen uit de omgeving, avond aan avond spelen ze mee in deze voorstelling!

Urdward gaat voor ons uit de kleren en als het echt schemer wordt gaat de strijd om de MAMMOET verder. Heel leuk bedacht zijn bijvoorbeeld de namen van de spelers, de spelers hebben allemaal de naam van een plaats uit Drenthe.┬á er wordt plat gepraat, in combinatie met moderne en oertaal. ( is dat een taal? ­čÖé )

De voorstelling heeft ook komische punten, wat er zeker voor zorgt dat we geboeid blijven kijken. De zang en choreografie├źn, de aankleding is helemaal perfect!

Wij zijn echt overdonderd en na ongeveer 2 uur en een staande ovatie voor cast en crew gaan we enigszins verbouwereerd van alles wat we hebben gezien terug naar de foyer. Het is tijd voor een wijntje en borrelnootje voordat we weer naar huis gaan. Een aantal castleden voegt zich nog even tussen het publiek. Bij binnenkomst ontvangen ze nog een hartelijk applaus. Erg leuk om hun ervaringen nog even aan te horen!

MAMMOET, daar wordt nog lang over nagepraat.

Onze tip! Koop kaartjes voor dit Theaterspektakel over de OERTIJD ,deze MOET je gezien hebben!
Nog een tip/ Leestip: Lees de recensies van Theaters in Nederland of NRC.

Groetjes Christa en Carla

Foto’s: Ben van Duin / Carla