Dagje Amsterdam

Nanda is samen met haar moeder naar Amsterdam geweest met het openbaar vervoer.

Dagje Amsterdam met het openbaar vervoer

Vandaag ga ik samen met mijn moeder naar Amsterdam. We staan vroeg op want we gaan vandaag met de trein naar Amsterdam. We besluiten deze keer eens met het openbaar vervoer te gaan. Eerst moeten we met de bus en dan naar de trein. In de trein en bus kunnen we alle gemakken van het openbaar vervoer eens beleven! Je kunt lekker naar buiten kijken en wat van de natuur kunnen zien, je hoeft niet uit te kijken in het verkeer en kunt eventueel zelfs een boekje gaan lezen.

Het openbaar vervoer

We pakken de bus vanuit ons dorp richting Groningen. Na een halfuur komen we aan bij hoofdstation in Groningen. voor mijn moeder was dit de eerste keer en ze keek haar ogen uit. Een prachtig gebouw op het randje van het centrum van Groningen staat het station. Ik kom er wel vaker omdat ik een opleiding volg in Zwolle. Ik ken de weg inmiddels behoorlijk!

We moeten nog even wachten tot onze trein gaat vertrekken. De route is uitgestippeld. We pakken de trein naar Rotterdam Centraal om vervolgens over te stappen in Zwolle. Maar eerst gaan we nog even naar de Starbucks voor een lekkere kop koffie en een lekkere koek voor onderweg en dan lopen we richting het spoor waar onze trein al staat.

Wij lopen de trein in en we gaan samen in een 4zit zitten. Het is nog vrij rustig. We moeten nog een kwartier wachten maar zijn blij dat we zitten op een mooie plek in de trein. Na het kwartier vertrok de trein. We kijken onze ogen uit naar dat mooie landschap wat tussen de stations in ligt. Het zonnetje schijnt ook mooi, we hebben zin in deze dag!

Na een tijdje begint mijn moeder te knikkebollen, het gemak van het openbaar vervoer zichtbaar 🙂 ze valt in slaap en ik doe hetzelfde. Van al dat naar buiten staren en kletsen al een uur lang word je wel moe en we moeten zo nog door heel Amsterdam heen lopen. Na een klein uurtje word ik een beetje wakker want ik voel dat de trein langzamer gaat rijden. We zijn al bijna in Zwolle. Ik maak snel mijn moeder wakker en we pakken snel onze jassen om de trein uit te gaan.

We wachten even tot we helemaal stil staan en we lopen dan richting de deur. Op het moment dat we uitstappen zag ik de trein die we moesten hebben al aan de overkant staan, op een ander perron! Deze willen we niet missen! We rennen de trap af omdat we maar 5 minuten overstap tijd hebben. We redden het maar net! We springen snel de trein in. Achter ons horen we het geluid dat de deuren gaan sluiten. Yes nog net op tijd. 

Na nog ruim een uur zijn we dan eindelijk in Amsterdam. We horen de conducteur zeggen dat we bij Amsterdam Centraal zijn en lopen snel naar de deur. Het is behoorlijk druk en we lopen achter de mensen aan van de trap af richting de uitgang. Met de tram gaan we gelijk rechtstreeks naar de Dam.  Het idee van de dag is, vanaf de Dam terug lopen richting het station. Daar hebben we de hele dag voor gepland. De trein gaat terug per half uur dus dat gaat helemaal goed komen.

Eenmaal op de Dam gaan wij zoals bijna elke andere toerist op de foto bij het monument en bij het paleis op de Dam. Daarna gaan we eerst maar eens terrasje pakken. Eigenlijk hebben we na de treinreis beiden ook wel wat hoger gekregen en het was inmiddels ook al 12 uur geweest. We bestellen beide een tosti en een heerlijke kop thee op een terras. Daar moesten we wel een tijdje op wachten helaas. Nadat we dat eenmaal op hadden zijn we gelijk door gelopen naar de winkels. Hoogste tijd om te shoppen!!

De Kalverstraat in Amsterdam

We lopen langs de gezellige winkels en een stukje verder lopen komen we aan bij de Kalverstraat. Het is DE winkelstraat van Amsterdam. Ik bespaar jullie de moeite met wat we allemaal hebben gepast en gekocht. Anders zijn we morgen nog niet klaar, hahaha! Na een tijdje winkelen krijgen we wel dorst en hebben we zin in wat lekkers. Shoppen maakt dorstig en hongerig naar wat lekkers! 

Weer een uurtje veder zijn we toch maar weer terug gelopen naar de Dam. Vanaf hier stappen we weer op de tram naar Centraal Station. We nemen dezelfde trein terug richting Zwolle en dan naar Groningen. Bepakt en bezakt komen we terecht in een overvolle trein. Vanaf Zwolle is het inmiddels donker en daar hebben de trein naar Groningen gepakt.  Gelukkig konden vanaf dat punt wel weer lekker zitten! Eenmaal op het hoofdstation in Groningen moeten we nog even met een half uurtje met de bus naar ons dorp. We zijn blij dat we weer thuis zijn, het gesjouw de hele dag met al die tassen heeft ons behoorlijk vermoeid.

Met het openbaar vervoer is het relaxter reizen maar duurt wel veel langer dan met de auto. Met de auto doen we er 1,5 uur over met de trein langer dan 2 uur. Met de auto hoef je niet met alle tassen te sjouwen maar met de trein kun je lekker relaxen, kletsen, slapen en hoef je niet op het verkeer te letten.

Al met al, was het een geslaagde dag! Maar de volgende keer wil mijn moeder liever met de auto 🙂